Com preparar-se per a una ronda de finançament

Com preparar-se per a una ronda de finançament

Les startups són motors d’innovació i creixement econòmic que per a aconseguir el seu màxim potencial necessiten accés a capital addicional a través de rondes de finançament. Sabem que aquest procés pot ser desafiador i competitiu. Per a tenir èxit, els emprenedors han de preparar-se de manera efectiva, des de la creació d’un pitch sòlid fins a la negociació amb inversors. En aquest article, explorarem un pla detallat perquè les startups es preparin adequadament per a una ronda de finançament, maximitzant les seves possibilitats d’obtenir la inversió que necessiten.

Comprendre les Etapes de Finançament
Abans d’iniciar qualsevol procés de finançament, és fonamental comprendre les diferents
etapes d’inversió i saber en quin punt es troba el teu startup. Aquestes etapes inclouen:
● Finançament Pre-llavor: Recursos inicials per a la recerca de mercat i
desenvolupament de prototips.
● Llavor (Seed): Capital per a validar el producte i escalar el negoci.
● Sèrie A, B, C, etc.: Inversions successives per al creixement i expansió de l’empresa.

Cada etapa té els seus propis requisits i expectatives de rendiment, per la qual cosa és essencial alinear la teva estratègia de finançament amb l’etapa actual de la teva startup.

Crear un Pitch Atractiu i Persuasiu
No és la primera vegada que parlem de la importància de tenir un bon pitch, un pitch sòlid és crucial per a atreure a inversors potencials i per això no has de deixar passar aquests elements clau:
● Història Compelling: Conti la història de la seva startup de manera convincent, ressaltant la seva visió, missió i el problema que resol. Afegeix alguna cosa que faci fàcil el seu record, una anècdota, una comparació, una paraula destacada i personalitzada…
● Model de Negoci Clar: Explica el model de negoci de manera concisa, demostrant com es generen ingressos i quina és la seva proposta de valor única.
● Equip Destacat: Mostra a l’equip i les seves habilitats, ressaltant les fortaleses clau que recolzen el projecte.
● Projeccions Realistes: Proporciona projeccions financeres realistes i basades en dades, recolzats per una anàlisi de mercat sòlid.

Investigar als Inversors Potencials
Abans d’acostar-se a inversors, investiga acuradament a aquells que podrien estar interessats en el teu startup. És important que en fer aquesta recerca consideris:
● Historial d’Inversions: Cerca inversors que hagin finançat empreses similars en el passat.
● Xarxes de Contactes: Aprofita les teves connexions per a obtenir recomanacions i presentacions a inversors potencials.
● Alineació d’Interessos: Assegura’t que l’inversor comparteixi la visió i valors de la teva empresa.

També has de tenir en compte en quina fase et trobes, et deixem aquí una llista d’inversors de les diferents fases:

  • Pre seed: Mercé Tell, co founder & COO de Encomenda Capital Partners i José del Barrio, managing partner de Samaipata.
  • Seed i Early stage: Daniel Oliver, director de Capital Cell.
  • Growth stage: Xavi Álvarez, Managing Director Tech Funds de Caixa Capital Risc i Aquilíno Peña, cofundador i managing partner de Kibo Ventures
  • i Marta del Castillo CEO de SocialNest Foundation.

Preparació Legal i Financera
La preparació legal i financera és essencial i pot ser un dels punts més complicats si no sabem del tema. Per això hauràs de tenir en compte com a mínim aquests punts:
● Documentació Completa: Assegura’t de tenir tots els documents legals, financers i comptables en ordre, incloent-hi acords d’accionistes i registres de propietat intel·lectual.
● Valuació Realista: Obtingues una valoració justa de la teva empresa per a evitar sobrevaloracions que puguin allunyar a inversors potencials.
● Pla d’Ús de Fons: Desenvolupa un pla clar i detallat sobre com utilitzaràs els fons que obtinguis.

Negociació i Tancament
Una vegada que hagis atret l’interès d’inversors, arriba el moment de la veritat i de preparar-se acuradament per a la negociació i el tancament. Per a això tingues en compte el següent:
● Term Sheet: Treballa en conjunt amb un advocat experimentat per a revisar i negociar els termes de la “term sheet” abans de signar.
● Due Diligence: Proporciona accés a tota la informació necessària per a la deguda diligència per part dels inversors.
● Tancament efectiu: Assegura’t que el procés de tancament es compleixin totes les condicions acordades.

Preparar-se per a una ronda de finançament és un procés complex però essencial per a l’èxit d’una startup. Seguint aquest pla detallat i mantenint un enfocament disciplinat, podràs augmentar significativament les possibilitats d’atreure inversors i avançar en el seu viatge cap al creixement i l’expansió empresarial. Recorda que també es pot aprendre del procés dels altres, per la qual cosa si tens contactes que han passat per aquest procés, pregunta’ls la seva experiència i consells, estem segurs que més d’un et seran útils, el coneixement i la preparació adequats són les claus per a aconseguir l’èxit en aquesta emocionant però desafiadora fase empresarial.

A més, et deixem aquests recursos extra per a continuar adquirint coneixements:

Aspectes pràctics en el tancament de rondes amb Business Angels: els aprenentatges de Eterlast, Robopedics i Clevergy – dayone (dayonecaixabank.es)

Maestros de la Inversión: lecciones magistrales para startups y emprendedores – dayone (dayonecaixabank.es)