Smart Connections: Francesc Muñoz i José Francisco Montserrat

Reconnectem de nou amb David Blay en un nou episodi de Smart Connections. Aquesta vegada de la mà de Francesc Muñoz, Chief Innovation Officer de CuatreCasas, i José Francisco Montserrat, Assessor del Banc Mundial i catedràtic de la UPV.

En aquest nou lliurament la innovació ha estat el tema principal. La manera en la qual és present en les nostres vides, a nivell econòmic, social i a nivell interactiu entre les persones, ha marcat un abans i un després en la nostra manera de viure.

Des de la seva entrada en CuatreCasas en 1998, Francesc Muñoz, ja tenia una de les seves vocacions molt clares: Innovar. És per això que va invertir molts dels seus esforços a portar tecnologia ja implementada d’altres països fins a CuatreCasas, que va començar sent un petit bufet i que ha anat creixent fins a convertir-se en la multinacional que és avui dia.

Aviat va descobrir que l’ecosistema de les Start-ups era el que més estava triomfant a nivell internacional i que haurien de realitzar un projecte d’acostament i intentar captar aquesta innovació. Després de portar al seu conseller delegat i al president de CuatreCasas a Silicon Valley i intentar dur a terme una nova estratègia, va ser nomenat Chief Innovation Officer de CuatreCasas.

Un dels punts tractats en aquest nou lliurament del podcast ha estat com atreure i mantenir el talent en les nostres empreses. Per a Francesc, és vital que en un paradigma post pandèmic i digital s’hagi de trobar un equilibri entre el treball presencial i en línia, ja que per a molts joves és un requisit indispensable.

El legaltech també és un keypoint per a Francesc. La tecnologia cada dia està més present en l’advocacia, la seva importància es deu a la reducció de temps en tasques de menys valor. Hi ha processos que cada vegada estaran més automatitzats.

Però quin és el focus d’un Chief Innovation Officer? Segons Francesc hauríem de parlar d’un multifocus i en quines àrees recauria. Per a ell les més importants són: ciberseguretat, maximitzar la transmissió i compartició de coneixement col·lectiu, el lloc de treball digital (digital workplace), la transformació digital personal i finalment, l’automatització.
D’altra banda, també hem pogut comptar amb el expertise de José Francisco Montserrat del Riu, assessor del Banc Mundial per a la implementació del 5G. Per a José un dels focus més importants de la innovació es troba en les universitats, ja que és on els joves poden arribar a tenir més idees disruptives.

La seva labor va més enllà del que molts poden imaginar. Ha de complir metes que a simple vista semblen impossibles com, per exemple, vincular el 5G en la mobilitat en llocs on ni tan sols havia arribat la tecnologia. Això és el que va passar a Kenya quan va encarregar al Banc Mundial la tasca d’implementar el 5G al país. Aquí, José Montserrat, va detectar l’oportunitat que si el país començava a invertir en tecnologia, altres empreses privades podrien veure un futur empresarial en aquesta zona que abans no tenia i la qual cosa pot a portar al fet que realitzin una nova inversió en logística per a l’acte beneficio, però que indirectament també beneficia a la població de Kenya.

Després d’aquest primer contacte tecnològic a Kenya van voler arribar més enllà i van dur a terme un projecte de desplegament de medicines amb drons. Un trajecte que abans s’havia de fer amb burro havia quedat resolt de sobte gràcies a la innovació i al treball del Banc Mundial. I no sols es va guanyar en termes tecnològics, sinó que també en socials, després de les noves implantacions es va detectar en un informe que s’havia aconseguit metes com la reducció de la bretxa social entre homes i dones que havia fet avançar al país en múltiples punts.

D’aquesta manera podem evidenciar que la innovació pot treure a països de la pobresa, millorar processos, reduir temps de treball i moltíssimes coses més que encara estan per veure.

Si vols escoltar el podcast complet pots trobar-ho en aquest enllaç.