Salari sota demanda amb Avinash Sukhwani y Benoit Menardo de Payflow

Payflow és una companyia que aposta per la digitalització dels departaments de recursos humans oferint benestar financer als empleats. És participada de Zone2boost, un programa d’innovació oberta creat per CaixaBank, Global Payments i Ingenico. El seu programari ja està implementat en centenars d’empreses amb un especial focus a curt termini en el sector de l’hostaleria. Els seus fundadors, Avinash Sukhwani i y Benoit Menardo , ens expliquen que per a ser competitiu és clau atreure i retenir talent, i també com la seva companyia ajuda les empreses a aconseguir aquest objectiu.

Alex Ferreiro, dayOne: Us considereu una Fintech o una companyia de Recursos Humans?

Avinash Sukhwani: La part financera és clarament una part del nostre negoci. Sí, ens considerem una fintech, perquè financem tots els salaris que els empleats retiren al llarg d’un mes. Si un empleat cobra amb Payflow, aquests diners no el posa l’empresa, el posem nosaltres. Així que som una alternativa a solucions que ofereixen altres institucions financeres.
De totes maneres, també té sentit que se’ns denomini com una HR tech, perquè el servei que oferim és un benefici que permet que les empreses apostin pel benestar financer dels seus empleats.

Alex Ferreiro, dayOne: Quines diferències hi ha entre la vostra solució i un avançament de nòmina?

Benoit Menardo: Pensem que no té res a veure. Els empleats a penes demanen avançaments de nòmina, però l’usuari mitjà de Payflow fa diverses transaccions tots els mesos. L’experiència de l’empleat és completament diferent, perquè Payflow és immediat, privat i no té cap càrrega administrativa per a les empreses.

A més, l’objectiu de Payflow no és oferir avançaments de nòmina, sinó canviar la forma en la qual es cobra a Espanya, alguna cosa que és normal en altres països. Bàsicament, és una solució de benestar financer, que acaba amb el concepte de “salari mensual”, i introdueix la possibilitat de cobrar diàriament, setmanalment, o adaptant-se als cicles de cobraments i pagaments de cadascun.
El món és cada vegada més immediat, abans era impensable llogar una oficina menys d’un mes, i ara pots llogar per setmanes, fins i tot dies. El mateix amb cotxes, pots llogar-los fins per minuts. Però encara una majoria de persones només cobren una vegada al mes. El concepte de “salari sota demanda” havia d’arribar tard o primerenc.

Alex Ferreiro, dayOne: Teniu pensat en una fase posterior com ofereix la companyia britànica SalaryFinance, donar accés al salari no reportat o altres productes que augmentin el benestar financer de l’empleat?

Avinash Sukhwani: En Payflow ja comptem amb diverses solucions de benestar financer. A més d’obrir les portes al fet que els treballadors cobrin quan vulguin de manera immediata, oferim també Learnflow, una plataforma d’educació financera interactiva, perquè l’empleat aprengui sobre hàbits positius per a les seves finances. I Saveflow, una plataforma que permet estalviar per objectius mitjançant una guardiola virtual automatitzada. Flexibilitat, educació financera i estalvi, els tres pilars del benestar financer.
Quant a donar accés al salari no reportat, no sabem si ho farem o no. El que ens agrada molt de la funcionalitat actual de Payflow és que l’empleat pot retirar el que ja li correspon, i ja hauria de ser seu. No és un préstec.

Alex Ferreiro, dayOne: Quin valor aporta tenir a Zone2Boost com a soci de Payflow?

Benoit Menardo: Zone2Boost ens aporta moltíssim valor, per a nosaltres era una prioritat portar Zone2Boost al nostre cap table. Per a una fintech com nosaltres, és un privilegi tenir com a soci el fons de capital de risc fundat per CaixaBank, el banc més gran d’Espanya (amb prop de 16.000.000 de clients a Espanya).

A més, ens permet disposar de multitud de recursos molt valuosos de CaixaBank, com acostar-nos a una de les carteres de clients més significatives del món i disposar d’un gran canal de distribució.

PlugandPlay és un altre dels nostres inversors importants, i gràcies a Zone2Boost aconseguim que ells entressin també en el nostre cap table; coneixen genial el mercat espanyol, tant l’ecosistema de startups com el d’empreses més grans; i compten amb un programa de mentors d’alt nivell. Comptem amb ells per a entendre el mercat més a fons, i sempre que els necessitem sabem que seran aquí.

Alex Ferreiro, dayOne: Respecte al model de negoci, qui paga, l’empresa o el treballador? És un cost fix, variable..?

Avinash Sukhwani: Payflow és una solució de benestar financer que les empreses ofereixen als seus empleats, per la qual cosa ho contracten les empreses i ho paguen les empreses també. En contractar Payflow, el nostre equip arriba a un acord amb l’empresa, depenent del nombre d’empleats que tinguin, i es tanca una tarifa mensual, d’aquesta manera és una despesa previsible per al departament financer dels nostres clients. En aquest sentit, funcionem com qualsevol programari de Recursos Humans.

Alex Ferreiro, dayOne: Quins beneficis aporta a les empreses que ho empren?

Benoit Menardo: Els avantatges que Payflow aporta a les empreses són nombroses, però la principal és la possibilitat de cuidar el benestar financer dels seus empleats, que després es reflecteix en major productivitat, millor employer branding i experiència de l’empleat, reducció de rotació, menys estrès, etc. D’altra banda, l’aplicació és fàcil, àgil i segura. No altera el cashflow de les empreses ja que financem nosaltres mateixos les transaccions, ens integrem fàcilment en el programari de nòmina de les empreses per a eliminar tota la càrrega administrativa i complim amb els estàndards de seguretat més alts, fins i tot disposant de la certificació ISO 27001.

Alex Ferreiro, dayOne:Amb quants clients treballeu? Qualsevol empresa es pot beneficiar de la vostra solució però poseu més focus en alguns sectors o empreses d’una grandària en concret?

Avinash Sukhwani: Treballem amb centenars d’empreses. Empreses de totes les grandàries i sectors que posen la felicitat de l’empleat com una prioritat. Gràcies al nostre sistema, ens podem integrar amb moltíssims sistemes de nòmina, com Sage, SAP, A3 Programari, etc. pel que el creixement que estem tenint s’està sent completament sostenible.

Per això també pretenem augmentar el nombre de clients al llarg d’enguany, ara mateix comptem amb desenes de milers d’usuaris en la nostra plataforma, però volem arribar a tenir milions d’usuaris. Fa poc anunciem la incorporació a Payflow d’Octavio Llamas com sènior advisor, només amb aquest acord pretenem aconseguir que 50.000 empleats del sector de l’hostaleria comptin amb el nostre sistema de remuneració abans que acabi l’any.

Alex Ferreiro, dayOne: Els equips de RH estan sofrint una transformació, la vostra solució és un pas més en aquesta direcció, cap a on va aquesta evolució segons el vostre punt de vista?

Benoit Menardo: Creiem que dins del departament de RH s’estan transformant dos pilars fonamentalment. En primer lloc, s’ha produït digitalització gairebé immediata del departament. En segon lloc, les empreses que volen diferenciar-se han posat en el centre de les seves estratègies el benestar de l’empleat.

Totes dues transformacions han vingut per a quedar-se, i solucions innovadores que permetin que les empreses atreguin i retinguin talent mentre milloren l’experiència dels seus empleats són solucions que adquiriran cada vegada més importància. La gestió de RH, estem segurs, continuarà apostant per aquesta mena de solucions i el focus estarà cada vegada més en les persones. Referent a la digitalització, el mateix, quan es torni a la normalitat no es faran passos cap endarrere, s’ha obert una porta que ja no es tancarà.

Alex Ferreiro, dayOne: Per a finalitzar…Ens podríeu recomanar algun llibre que et resulti d’especial interès per al món de l’emprenedoria tecnològica?

Avinash Sukhwani: Bé, dos llibres que són un must per a qualsevol emprenedor són El mètode Llegeixin Start-up d’Eric Ries i Zero to One de Peter Thiel. Aquests dos, si no els heu llegit, els recomanem sempre. Però després un que ens va agradar bastant va anar Aquí no hi ha regles: Netflix i la cultura de la reinvenció. Tots dos estem d’acord en la importància de tenir i gestionar un bon equip perquè un projecte d’emprenedoria surti bé, i aquest llibre és, en aquest sentit, molt interessant.

 

Álex Ferreiro, Product Manager @ CaixaBank dayOne