Entrevista: Libera Bio, nanotecnologia aplicada al tractament del càncer

fundadores-libera-bio

Xerrem en aquesta entrevista amb Desirée Teijeiro, cofundadora i COO de Libera Bio, startup guanyadora de la 16a edició de Premis EmprénXXI a Galícia. Aquest projecte innovador utilitza nanotecnologia per a desenvolupar teràpies personalitzades contra el càncer. A través d’una plataforma pròpia distribueixen fàrmacs anti cancerígens que ataquen d’una forma molt més selectiva al tumor i cèl·lules metastásicas, la qual cosa es tradueix en una major eficàcia i menor toxicitat. Desirée ens explica com va sorgir la idea i els pròxims passos sobre el seu projecte innovador.

Premis EmprénXXI: Com va sorgir la idea del teu projecte?

Desirée Teijeiro: El nostre projecte sorgeix de molts anys de recerca del grup de la Prof. María José Alonso (Universitat de Santiago de Compostel·la), líder mundial en l’àmbit de la nanotecnologia aplicada a l’alliberament de fàrmacs, i del ferm desig de contribuir amb els nostres avanços a la millora de la qualitat de vida i curació dels pacients amb càncer.

Premis EmprénXXI: En què consisteix?

Desirée Teijeiro: En Libera Bio desenvolupem teràpies personalitzades per al tractament del càncer basades en l’ús de la nanotecnologia. Per a això disposem de la nostra pròpia plataforma tecnològica, denominada MPN Technology®, que permet una distribució dels fàrmacs anticancerígens molt més selectiva al tumor i cèl·lules metastásicas, la qual cosa es tradueix en una major eficàcia i menor toxicitat.

Premis EmprénXXI: Quins aspectes del projecte marquen la diferència dins del vostre sector? Com creus que el vostre projecte pot enriquir el vostre sector?

Desirée Teijeiro: De manera diferencial respecte a altres tecnologies d’alliberament de fàrmacs, la nostra plataforma és la primera que ha demostrat in vivo la capacitat de dirigir anticossos monoclonals a l’interior de cèl·lules tumorals per a tractar dianes fins al moment no abordades amb èxit amb una altra mena de molècules, la qual cosa suposa un veritable canvi de paradigma en el tractament del càncer.

Els anticossos monoclonals són fàrmacs biològics molt potents i específics que han suposat tota una revolució terapèutica. Lamentablement, per les seves característiques de grandària i solubilitat, són incapaces de travessar la membrana cel·lular per si sols, de manera que fins al moment sol han pogut ser desenvolupats i comercialitzats per a tractar dianes que es troben en l’exterior de les cèl·lules, fàcilment accessibles. No obstant això, s’estima que un 75% de les dianes causants de malaltia es troben a l’interior cel·lular, i moltes d’elles són especialment difícils d’abordar amb fàrmacs convencionals, rebent durant anys el sobrenom de “dianes inabordables farmacològicament”. La nostra tecnologia obre la possibilitat de tractar a la fi amb èxit aquestes dianes.

Premis EmprénXXI: En quin moment es troba actualment el projecte? Quins seran els següents passos en els pròxims 12 mesos?

Desirée Teijeiro: Actualment continuem avançant en el desenvolupament d’un nou medicament propi, basat en un anticòs monoclonal vehiculizado a través de la nostra plataforma, la diana de la qual és una oncoproteína intracel·lular mutada (KRAS) present en un gran nombre de pacients amb càncer, i que fins ara no ha estat possible abordar farmacològicament. Aquest medicament, que ja ha demostrat eficàcia en models preclínics de càncer de pàncrees, càncer de pulmó i càncer colorectal, s’espera comenci la fase CMC, prèvia a la seva entrada en clínica, a la fi d’aquest any 2023.

En paral·lel, i gràcies a la versatilitat de la nostra tecnologia, continuarem treballant en aliança amb altres empreses farmacèutiques i biotecnològiques per a codesarrollar nous candidats terapèutics, tractant de maximitzar la nostra aportació de solucions en el tractament del càncer. Dos d’aquestes col·laboracions es duran a terme amb les nord-americanes EVQLV i Immunoprecise Antibodies (NASDAQ: IPA), que utilitzen la intel·ligència artificial per al desenvolupament de nous anticossos monoclonals.

Premis EmprénXXI: Heu rebut algun tipus de finançament per al desenvolupament del projecte? Heu estat en algun procés de ronda d’inversió o teniu previst iniciar-lo?

Desirée Teijeiro: Sí, el nostre projecte va ser finançat per un important programa de valorització de la Xunta de Galícia (Programa IGNICIA), dotat amb més de 800.000 €, com a fase prèvia a la constitució de l’empresa en 2020. En 2021 tanquem una primera ronda llavor amb 1.3 milions € de capital privat i actualment estem immersos en la següent fase d’ampliació de capital, una ronda pre-Sèrie A de 4 milions de €.

A més, comptem amb el suport de subvencions, a nivell regional principalment per part de l’Agència Gallega d’Innovació i l’Institut Gallec de Promoció Econòmica, i a nivell nacional, per part de CDTI, que recentment ens ha concedit un NEOTEC. El programa NEOTEC és altament competitiu i de referència per a les empreses de base tecnològica al nostre país i estem encantats que Allibera Bio hagi quedat a més entre els 20 primers llocs, la qual cosa ens brinda a majors del finançament la participació en un programa de formació que tindrà lloc a Atlanta (els EUA) el mes vinent de setembre.

Premis EmprénXXI: Què suposa per a vosaltres haver estat guardonats amb el Premi EmprendeXXI més enllà de la compensació econòmica?

Desirée Teijeiro: Per a nosaltres suposa una enorme satisfacció haver estat guardonats amb el Premi EmprendeXXI, perquè sens dubte és un referent a nivell nacional per l’alta participació d’empreses i la gran diversitat i qualitat dels projectes. Aquest premi ens ha aportat visibilitat i, a més, ens ha donat l’oportunitat de gaudir d’un estupend programa de formació, “Moonshot Thinking for Entrepreneurs”, impartit per ESADE a la ciutat de Munic. Sens dubte ha estat una experiència molt enriquidora a tots els nivells.

Premis EmprénXXI: Al llarg de la teva trajectòria emprenedora, quins encerts i errors creus que t’han portat a arribar on estàs?

Desirée Teijeiro: Resiliència, perseverança i esforç constant són claus per a superar les dificultats i seguir endavant. Un bon equip que comparteixi il·lusió i valors és fonamental, i això és una cosa que cal cuidar cada dia.

Premis EmprénXXI: Com ha estat el teu camí emprenedor? És complicat compaginar la teva vida personal amb la professional per a continuar desenvolupant la teva startup?

Desirée Teijeiro: El meu camí emprenedor ha estat i continua sent dur, però no crec que més que el de tants valents que inicien cada dia la seva aventura empresarial arriscant moltes vegades tot el que tenen i fins al que no tenen… Crear empreses a Espanya té molt mèrit.

Compaginar la meva vida personal i professional per descomptat no és fàcil, tinc dos fills als quals dedico molt menys temps del que volgués, i el sentiment de culpa i de no arribar és constant. Em consola almenys pensar a ser un bon exemple per a ells quant a l’esforç per aconseguir metes, almenys això intento transmetre’ls, que amb constància, humilitat i il·lusió podran aconseguir el que es proposin.

Premis EmprénXXI: Quins consells li donaries a altres emprenedors que estan iniciant el seu projecte?

Desirée Teijeiro: Que validin bé la seva idea de negoci abans de fer el pas i s’envoltin d’un bon equip en el qual confiïn i que els complementi.

Premis EmprénXXI: Tens algun referent dins de l’ecosistema innovador?

Desirée Teijeiro: Sí clar, els meus referents dins de l’ecosistema innovador són dos emprenedors en l’àmbit biotecnològic: Luis Ruiz (Spherium Biomed, Aquilón, Leukos Biotech…), i Laureano Simón (Progenika, Oncomatryx, Sunrock Biopharma…). Tots dos amb formació científica de base, porten molts anys demostrant una visió i habilitat innates per a generar valor econòmic i social a partir de la recerca biomèdica al nostre país.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager CaixaBank DayOne