Entrevista: Targetes moneder per a facilitar l’accés a l’ajuda alimentària, per FOODRATION4ALL

FOODRATION4ALL és la Start-up guanyadora de l’Accèssit Impacte Social dels Premis EmprènXXI, patrocinat per MicroBank. La seva labor consisteix a simplificar la cadena d’ajuda alimentària per a arribar de forma més eficient a la societat. Kilian Zaragozá, Co-Fundador i CEO del projecte, respon a les nostres preguntes per a conèixer més a fons FOODRATION4ALL.

Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.

Kilian Zaragozá: Foodration4all és una plataforma que busca integrar en una única solució tecnològica tota la cadena completa de recaptació, gestió i distribució d’ajuda alimentària. Emprem la traçabilitat mitjançant tecnologia blockchain per a atorgar transparència a tots els processos i poder mesurar els impactes reals que es generen a temps real. En resum, busquem crear tecnologia més humana que posi a les persones en el centre.

Premis EmprènXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?

Kilian Zaragozá: Fa ja 4 anys, després d’haver finalitzat el grau universitari d’Enginyeria en Disseny Industrial a Castelló, decideixo emprendre al costat del meu soci Josevi (sense ell, no hauríem aconseguit res del que tenim avui entre mans) un camí d’emprenedoria per a poder fer realitat el projecte final de carrera que havia elaborat: “Ningú sense la seva ració diària”. Un camí que ens va il·lusionar aspirar a aconseguir un projecte que pogués “aplicar una solució que tingués impacte social i mediambiental al món”. En el seu moment era un projecte destinat a ajudar a les persones desfavorides, però no tenia res a veure amb la realitat que avui és. Un projecte que ja ha aconseguit recol·lectar i repartir als Bancs d’aliments, més de 310.000€, a partir d’unes 20.000 donacions, que suposen el repartiment de més de 6.200 targetes moneder a les persones en risc d’exclusió social perquè puguin adquirir els aliments que necessiten (aliment fresc, perible, carn, fruita, verdura o peix; a més de productes d’higiene personal i neteja)

Premis EmprènXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte? Què penseu que us ha fet guanyar aquest premi?

Kilian Zaragozá: Busquem generar un impacte real, transparent i digne amb les eines que tenim al nostre abast. La nostra proposta no és la donació digital, no ens quedem en la transacció, sinó en la transformació que suposa dignificar i verificar que les aportacions arribin, per als beneficiaris i sobretot, la societat. Aquí és on resideix el veritable potencial de “Ningú Sense La seva Ració Diària” i la raó per la qual creiem que el jurat ha decidit donar suport a la nostra iniciativa.

Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

Kilian Zaragozá: La nostra proposta de valor està enfocada en la inclusió, la transparència i la seguretat alimentària. Amb el nostre projecte “Ningú Sense La seva Ració Diària” presentem una solució més digna i saludable per a tractar una problemàtica tan actual com és la fam. Com a societat, tradicionalment hem trobat la solució en les cues de repartiment, no obstant això, el nostre sistema permet que els beneficiaris de l’ajuda alimentària puguin accedir a targetes moneder, la qual cosa els facilita poder acudir al supermercat com fem la resta de ciutadans i alimentar-se amb productes variats i frescos adaptats a les seves necessitats particulars. Aquí està la clau, les targetes moneder atorguen dignitat i autonomia al beneficiari mentrestant que estan traçades amb una tecnologia blockchain que permet la màxima transparència de tot el procés, des de la mateixa recol·lecció de donatius passant per la seva gestió i distribució final en forma d’ajuda alimentària.

Premis EmprènXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

Kilian Zaragozá: Ser persistent i tenir clar que el camí, encara que sigui llarg i difícil, pot al final tenir els seus fruits. Secundant-se en metodologies pool, analitzant bé si el mercat pot respondre al teu servei. Independentment de l’èxit empresarial, la realització personal d’estar duent a terme una iniciativa que tingui sentit i que aporte realment al conjunt de la societat ha de ser el combustible per a continuar apostant per això.

Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador i CEO?

Kilian Zaragozá: Per a l’empresa ha suposat un reconeixement públic al treball en silenci que portem fent tots aquests anys. Ha estat un impuls per a l’equip que una gran entitat valori els resultats i el treball que s’està fent en un sector tan complicat com el Tercer Sector. A nivell personal, és una il·lusió així com una experiència i sobretot, un aprenentatge, el networking desenvolupat a Munic coneixent com altres persones solucionen problemes similars als que nosaltres tenim ens ajuda a desenvolupar moonshot thinking a tots.

Premis EmprèmXXI: Com ha estat l’experiència de participar en els Premis EmprènXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?

Kilian Zaragozá: És el segon any que participem, teníem experiència en el procés de participació i estàvem preparats per a afrontar la candidatura i tots els seus requisits. Hi havia un petit desafiament intern per poder guanyar-ho enguany, ens quedarem molt a prop en l’anterior edició. Valorem molt la proximitat d’una gran institució com CaixaBank cap al col·lectiu emprenedor. Agraïm la humanitat i el tracte.

Premis EmprènXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

Kilian Zaragozá: Durant els pròxims mesos pretenem portar el projecte fora d’Espanya, validant la nostra tecnologia en altres continents i entorns. Així mateix, acostar-nos a les institucions públiques i entitats a nivell nacional i europeu aportant la nostra tecnologia i sistemes de traçabilitat per a les seves operatives.

 

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne