Entrevista: Hotelverse, tecnologia per a oferir una experiència immersiva en el procés de reserva d’hotels

fermin-carmona-cofundador-hotelverse

Xerrem en aquesta entrevista amb Fermín Carmona, cofundador i CEO de Hotelverse, startup guanyadora de la 16a edició de Premis EmprènXXI: a Balears i del Repte ViveXXI. Aquest projecte innovador utilitza la tecnologia per a oferir als usuaris una experiència molt més inversiva a l’hora de reservar la seva habitació d’hotel, millorant així la taxa de conversió dels hotels quant a vendes directes. Fermín ens explica com va sorgir la idea i els pròxims passos sobre el seu projecte innovador.

Premis EmprènXXI: Com va sorgir la idea del teu projecte?

Fermín Carmona: Hotelverse neix just abans de la pandèmia, a la fi de 2018, com a resposta a un dels majors problemes de la indústria hotelera: l’alta intermediació de les vendes, potenciada pel desplegament d’Internet i el creixement dels comparadors en línia. Rafael Bover (cofundador i COO) i jo treballàvem com a executius dins del Grup Iberostar i comencem a desenvolupar la idea buscant una proposta de valor irreplicable per les agències de viatge en línia (OTA’s).

Apostem per redefinir l’experiència de client i la fusió de processos operatius i comercials. Després de la posada en marxa en fase test i observar les altes mètriques obtingudes comencem a expandir la tecnologia a més hotels de la companyia. Els resultats en termes de conversió (amb un creixement del 30%) i tiquet mitjà van superar les expectatives. A més, el 92% dels clients va afirmar que preferia la nova experiència de reserva. En 2022, decidim llançar la idea al mercat com un producte en si mateix, i convertir-lo així en un estàndard de mercat.

Premis EmprènXXI: En què consisteix?

Fermín Carmona: En Hotelverse treballem amb l’objectiu de posar a la disposició dels hotels una solució tecnològica amb la qual puguin oferir una millor experiència de reserva als seus clients i millorar la taxa de conversió en el seu nivell de vendes directes, posant una solució a l’elevada intermediació que caracteritza el sector. Mitjançant la creació de bessons digitals APIficados, que posteriorment s’embeu d’una manera senzilla en l’e-commerce de l’hotelera, acostem al client final una nova experiència immersiva en el procés de reserva permetent-los veure exactament quina habitació reservaran i les seves característiques i seleccionar-la.

Premis EmprènXXI: Quins aspectes del projecte marquen la diferència dins del vostre sector? Com creus que el vostre projecte pot enriquir el vostre sector?

Fermín Carmona: Sens dubte la transformació que realitzem a les webs dels hotels amb el bessó digital aportant un valor afegit per a l’usuari que les OTAs no poden replicar. Quan un client consulta la web d’un hotel en el qual està interessat, després d’una primera fase de cerca, la tecnologia de Hotelverse li ofereix noves possibilitats que li conviden a reservar de manera directa. Respecte a altres canals de distribució, l’hotel deixa de ser l’actor més feble per a posicionar-se com un rellevant per la seva aportació de valor, això significa que recupera el control del seu inventari, retornant el poder a la recepció i per tant, es converteix en un competidor més fort.

Premis EmprènXXI: En quin moment es troba actualment el projecte? Quins seran els següents passos en els pròxims 12 mesos?

Fermín Carmona: Estem en fase de creixement. Aquest últim any ha estat increïble per a nosaltres, hem progressat ràpidament i comptem amb un important suport en el sector. Els hotelers estan adaptant-se molt bé a la nostra tecnologia i ja comptem amb grans cadenes hoteleres com Radisson Hotel Group, Palladium Hotel Group, RIU Hotels & Resorts, Pestana CR7 Lifestyle Hotels, NH Hotels, Hard Rock Hotels, Grup Pacha, Grup Barceló i Marina d’Or entre molts altres, que aposten per la tecnologia disruptiva que oferim. De cara als pròxims passos, estem treballant en la internalització de la companyia, en la qual en els pròxims mesos abastarem nous països i augmentarem l’equip comercial per a continuar creixent.

Premis EmprènXXI: Heu rebut algun tipus de finançament per al desenvolupament del projecte? Heu estat en algun procés de ronda d’inversió o teniu previst iniciar-lo?

Fermín Carmona: Sí, en el primer any captem dos milions d’euros en dues rondes de finançament diferents on en la primera d’1 milió comptem amb el suport de Grup Iberostar, el venture capital Archipelago Next, el family office de Toni Nadal i l’empresari mexicà Braulio Arsuaga. Uns mesos després aixequem una altra del mateix valor en la qual ens van donar suport socis com a Aurelio Vázquez, Sènior Director Asset Management en Hotel Investment Partners (HIP); Raúl González, Chief Executive Officer EMEA en Barcelo Group; Sabadell Venture Capital, divisió de Venture Capital (VC) de Banc Sabadell i l’empresa d’inversió immobiliària Stoneweg. Ara mateix estem treballant en una altra ronda que comptarem molt aviat. A més, hem accedit a una altra mena de finançaments com ENISA.

Premis EmprènXXI: Què suposa per a vosaltres haver estat guardonats amb el Premi EmprendeXXI més enllà de la compensació econòmica?

Fermín Carmona: Per a nosaltres ser reconeguts per EmprendeXXI és tot un impuls per a continuar marcant un abans i després en la indústria. Estem molt orgullosos de rebre aquest premi que reconeix la proposta de Hotelverse i el seu valor, amb unes fortes perspectives de creixement.

Premis EmprènXXI: Al llarg de la teva trajectòria emprenedora, quins encerts i errors creus que t’han portat a arribar a on estàs?

Fermín Carmona: Després de diverses emprenedories podria qualificar com a encerts la constància, les ganes incansables de treure el projecte endavant i sobretot comptar amb un equip excel·lent. Quant a errors previs que he comès diria que no haver sabut evolucionar en una estructura jeràrquica d’una gran empresa o fins i tot quan comencem amb Hotelverse, subestimar les barreres d’adopció del mercat.

Premis EmprènXXI: Com ha estat el teu camí emprenedor? És complicat compaginar la teva vida personal amb la professional per a continuar desenvolupant la teva startup?

Fermín Carmona: Emprendre sempre és un camí d’incertesa que en el nostre cas ja havíem experimentat i abastem amb entusiasme. Com bé saps, comporta un gran esforç, però val la pena apostar per una idea en la qual creïs fermament.

Premis EmprènXXI: Quins consells li donaries a altres emprenedors que estan iniciant el seu projecte?

Fermín Carmona: Crec que és important tenir clara la idea del projecte i saber defensar-la, amb això em refereixo a pensar en gran i definir bé per on vols que passi la teva empresa en un període a llarg termini. Perquè això surti bé, és important testar la idea i arriscar confiant en ella. Emprendre no és senzill i no tot és treball, considero que és important compaginar-ho bé amb la teva vida personal i dedicar temps a activitats com l’esport que ajuden a tenir el cap concentrat en l’objectiu.

Premis EmprènXXI: Tens algun referent dins de l’ecosistema innovador?

Fermín Carmona: Et diré que no tinc un referent en concret, però, amb l’avanç de la intel·ligència artificial en tots els mercats, soc un apassionat de veure a aquells que desenvolupen idees que integren la IA i exploten els seus usos per a coses inimaginables.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager CaixaBank DayOne