“En detectar l’esdeveniment isquèmic de forma precoç, es podrà evitar el dany irreversible del cor”

Judit Cubedo, CEO de GlyCardial, empresa guanyadora del Premi EmprenedorXXI a Catalunya.

GlyCardial ha desenvolupat el primer test per a la detecció precoç de la isquèmia cardíaca, basat en la identificació en sang d’una proteïna anomenada Apo J glicosilada. La doctora Judit Cubedo, fundadora i CEO de l’empresa, va ser una de les seves descobridores, juntament amb l’equip de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona dirigit per la doctora Lina Badimon. Una tesi doctoral s’ha materialitzat en una eina que pot canviar la vida de molts pacients a tot el món.

Què ha suposat per al vostre projecte resultar guanyadors d’un dels Premis EmprenedorXXI?

Rebre un reconeixement amb tant de nom com el que està associat als Premis EmprenedorXXI, amb una entitat com CaixaBank al darrere, d’alguna forma atorga un segell de qualitat a la nostra empresa, ja que reconeix i valida el possible impacte que aquesta podria tenir en la societat. El networking que es genera al voltant dels premis és, sense cap mena de dubte, un dels seus punts forts. Tant en la fase territorial com en la sectorial, tens l’oportunitat d’interactuar amb diferents stakeholders, que t’ofereixen un feedback molt valuós sobre el teu projecte.

Quina és la causa que provoca la isquèmia cardíaca i com afecta els pacients?

La isquèmia cardíaca es dona quan hi ha una manca de reg sanguini al cor a causa de l’obstrucció d’un vas sanguini, que pot ser deguda a la presència d’un coàgul o a una disfunció. Actualment, les malalties cardiovasculars continuen sent la principal causa de mort a escala mundial. La isquèmia cardíaca és l’emergència cardíaca més comuna: l’any 2016 va causar deu milions de morts a tot el món.

Quins problemes comporta que la seva detecció només sigui possible quan els seus efectes ja són irreversibles per al pacient?

Actualment, aquesta malaltia només es pot detectar quan el dany al cor ja és irreversible, és a dir, quan part del teixit cardíac ja ha mort. Quan això passa, les probabilitats de patir un pronòstic pitjor (esdeveniments recurrents, mortalitat o desenvolupament d’insuficiència cardíaca) augmenten dràsticament.

Quins són els marcadors que ha identificat el vostre equip per detectar-la de forma precoç i com funcionen?

El biomarcador que identifiquem és la proteïna Apo J glicosilada. En un estudi d’investigació iniciat fa anys, vam detectar que, en la fase primerenca de la isquèmia, i abans que es produeixi un dany irreversible al teixit cardíac, hi havia un canvi en els nivells d’aquesta proteïna a la sang.

En què consisteix el test de detecció precoç que heu desenvolupat?

El test que hem desenvolupat i estem validant es basa en un immunoassaig que es podria fer servir en qualsevol laboratori centralitzat dels hospitals. Les propietats del nostre biomarcador fan que aquest test sigui compatible amb diferents plataformes que s’utilitzen actualment en la pràctica clínica.