Coneix el Repte CiudadXXI. Les noves ciutats: més sostenibles, segures, connectades i adaptades.

CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de ENISA, convoquen la 16a edició dels Premis EmprendeXXI.

En aquesta 16a edició dels Premis EmprendeXXI es premiarà a les empreses, de qualsevol territori, que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals per a l’entitat i per a la societat en general. Les empreses seleccionades per a aquesta categoria obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros.

En total, s’han definit de sis reptes i avui et comptem en què consisteix el repte CiudadXXI:
Aquest repte va destinat a aquelles empreses amb propostes de valor que afavoreixin el desenvolupament sostenible (Climate Change, Green Energy, Smart Mobility, Healthy Air), la seguretat (Ciberseguretat, Traffic Free), la connexió (Dades, mobilitat, IOT, Smart Buildings) i mobilitat adaptada a les ciutats i pobles, per a millorar la qualitat de vida de les persones. Un dels majors desafiaments als quals ens enfrontem actualment, és poder abordar la transició cap a una societat més sostenible i adaptada, per a així aconseguir aconseguir un desenvolupament econòmic global, sostenible i respectuós amb el planeta i les persones.

L’objectiu és aconseguir que les ciutats siguin més inclusives, segures, resilients i sostenibles. Estudis asseguren que la meitat de la humanitat, 3.500 milions de persones, viu avui dia a les ciutats i es preveu que aquesta xifra augmentarà a 5.000 milions per a l’any 2030 i segons dades de Nacions Unides, per al 2050, aquesta xifra aconseguirà gairebé el 70% de la població total. L’amenaça del canvi climàtic i la necessitat d’energia seran la clau per a la gestió de les ciutats, encara que només representin el 3% de la superfície terrestre.

Una altra de les necessitats a la qual ens enfrontem com a societat és el canvi en la construcció d’habitatges, a habitatges intel·ligents, lliures de carboni. Hem de ser capaços d’aconseguir habitatges i edificis lliures de carboni, cosa que significa que hem de promoure i donar suport al desenvolupament d’edificis i infraestructura eficients, el disseny de tecnologia innovadora, utilitzar energies renovables i adaptar-se al clima i les condicions locals.

Quin tipus de solucions poden presentar-se al repte CiudadXXI?
Alguns dels àmbits en els quals poden treballar les startups candidates són:
– Cleantech
– Energy
– Proptech
– Mobility
– Cibersecurity
– Connectivity & Data, entre altres

En la passada edició dels Premis EmprendeXXI, l’empresa guanyadora d’aquest repte va ser Plexigrid (Astúries), empresa tecnològica que aporta solucions al sector elèctric per a resoldre els problemes que apareixen amb l’increment del consum i la producció distribuïda.