Segona jornada de EmprendedorXXI a Estònia: visitant institucions i “unicorns”

El segon dia a Estònia del programa ‘Moonshot Thinking for Entrepreneurs’ organitzat per CaixaBank DayOne i ESADE va acollir diverses experiències realment enriquidores per als guanyadors dels Premis EmprendedorXXI que van assistir.

Van començar el dia visitant l’e-Estonia Briefing Centre, seu d’una iniciativa del Govern d’Estònia per a eliminar burocràcia i facilitar l’accés a tràmits i documents oficials de manera en línia. Posteriorment, en aquesta mateixa conferència, van poder conèixer també a algunes de les startups més importants del país com són Bolt, Wise o e-Residency. A la tarda va ser el torn de visitar les seus de Pipedrive i Respiray, també entre les empreses emergents més destacades d’Estònia, que és el país europeu amb més unicorns (startups valorades per sobre dels mil milions de dòlars) per càpita. Finalment, els nostres guanyadors van visitar l’edifici del Ministeri i van conèixer al Ministre d’Innovació d’Estònia, Andres Sutt.

e-Estonia

Estònia és el país digitalment més avançat del món, el 99% dels seus sistemes públics són gestionats i s’accedeix a ells per Internet. Aquesta aposta per la digitalització ha suposat una gran simplificació i agilitació de les operacions burocràtiques i ha ajudat a augmentar els coneixements tecnològics d’una societat que en la dècada dels 90’ es trobava en una situació molt precària.

La plataforma e-Estonia és la principal responsable que els sistemes públics del país siguin completament digitals i un dels més eficients del món. Estònia va dissenyar un pla estratègic per al país en el qual l’educació digital dels ciutadans va ser la primera pedra i garantir l’accés públic a Internet en espais com a biblioteques la segona.

Però, com funciona la plataforma e-Estonia? L’explicació és senzilla, encara que la seva realització és complexa: a través d’un DNI electrònic (Compulsory i-identity) que dóna accés a una àrea privada en el qual es reuneix la informació del ciutadà i l’opció de fer diferents tràmits de manera telemàtica (des de pagar multes administratives fins a consultar l’historial mèdic o fins i tot votar en les eleccions del país). Per a protegir les dades del ciutadà sol el Ministeri de l’Interior pot exigir-los i s’emmagatzemen tots en el Population Register, una gran base de dades.

La següent etapa, en la qual es troben immersos actualment, és utilitzar la intel·ligència artificial per a automatitzar la major quantitat de tràmits possibles i així poder agilitar els processos encara més. Actualment, el sistema X-Road s’encarrega d’administrar aquestes dades i l’any passat va tenir unes 125 milions de consultes de les quals el 97% es van solucionar de manera automatitzada.

Florian Marcus, Digital Transformation Adviser en e-Estonia Briefing Centre, explicava les facilitats que aporta aquesta digitalització per a crear una empresa a Estònia: “És senzill crear una companyia en línia, porta al voltant de 20 minutos, només has de declarar els teus impostos per a obtenir una signatura electrònica amb validesa jurídica”. A Espanya o Alemanya, a més d’aportar el capital inicial és necessari un llarg procés amb un assessor fiscal i anar a la notaria per a registrar una empresa.

Bolt

Bolt és una empresa de mobilitat que ofereix serveis de lloguer de vehicles, cotxe compartit i repartiment de menjar. Amb seu a Tallinn ha aconseguit estendre’s a més de 300 ciutats i 45 països diferents, però el seu benefici no és només econòmic, sinó que també reporta un benefici ambiental per a la societat.

Karin Kase, cap de Relacions Públiques de Bolt, va comentar als guanyadors de EmprendedorXXI que estan “immersos en la lluita contra els cotxes personals per com afecten el medi ambient”. A més de ser una solució respectuosa amb el medi ambient, ha demostrat ser una empresa econòmicament molt eficient: “Som líders del mercat en la majoria dels països en els quals operem i el fem de manera sostenible”.

BoltApp també opera a Espanya, a Madrid ofereix un servei de transport amb VTC i lloguer de patinets elèctrics per a oferir alternatives de transport més sostenibles.

“Being a second mover is not always a bad idea. We’re super efficient with our money and currently we are market leaders in most countries we operate. And we operate sustainably” Karin Kase, Head of PR de Bolt.

Startup Estonia

Startup Estònia és una iniciativa governamental que té com a fi potenciar l’ecosistema de startups estonià, nodrir a la comunitat emprenedora local i estimular el creixement d’empreses unicorn. Annika Järs, Startup Visa i Foreign Relations Project Lead de Startup Estònia, assegurava que a Estònia tenen unes 1220 startups i que treballen perquè el camí per a fundar una nova sigui “accessible i senzill” per als emprenedors.

En l’últim any Estònia ha augmentat un 30% el nombre d’empreses emergents i uns 200 nous milionaris s’han interessat per l’ecosistema empresarial estonià després dels èxits d’empreses com Wise o PipeDrive. Per a facilitar el camí tant a inversors com a emprenedors, Startup Estònia compta amb Estònia Startup Database, una extensa base de dades amb tota la informació de l’ecosistema de startups i informes sectorials.

“In Estonia we have 1.220 startups, and we make sure that funding is accessible, the legal environment is clear, and there is a collaborative ecosystem” Annika Järs, Startup Visa y Foreign Relations Project Lead de Startup Estonia.

Wise

Wise, anteriorment TransferWise, és una empresa especialitzada en la gestió de diners electrònics a través del seu web i app. Permet als usuaris transferir diners o pagaments a l’estranger 8 vegades més barats que amb els bancs tradicionals i rebre diners de tot el món sense comissions.

Creada en 2010, va sortir a bossa al Regne Unit en 2015 i es va convertir en un dels primers unicorns estonians al costat de la famosa xarxa social Skype. Actualment compta amb 10 milions de clients al voltant del món i uns 2.700 empleats de 90 nacions diferents.

Karl Lääts, Full Stack Developer, va parlar amb els nostres emprenedors i els revelo alguns dels principals factors del desenvolupament de Wise i de l’ecosistema emprenedor a Estònia: “Estònia és molt petita i pots trobar fàcilment tots els consells que necessites: pots preguntar dubtes, comentar problemes… tothom és molt acollidor, molt servicial, ningú vol que unes altres startups fallin”.

e-Residency

e-Residency és una iniciativa revolucionària duta a terme per les institucions estonianes: ofereix una identitat digital que dóna accés a l’entorn empresarial d’Estònia, permetent a usuaris de tot el món crear una empresa amb seu a la Unió Europea i gestionar-la des de qualsevol lloc. Aquest és un dels aspectes principals que ha permès al país crear aquesta comunitat global d’emprenedors: compta amb més de 80.000 e-residents i 16.000 empreses creades d’aquesta manera, representant el 30% del total.

Katrin Vaga, directora de Relacions Públiques en e-Residency, exposava que la intenció del Govern d’Estònia és fer atractiu el seu país per a invertir i que per a això compta amb tres programes per a aconseguir aquesta meta: “e-Residency, Startup Visa i Digital Nomad Visa”.

PipeDrive

PipeDrive és una plataforma de CRM (solució de gestió de les relacions amb clients enfocat a la gestió comercial, el màrqueting i el servei postvenda) que ajuda els venedors a organitzar i gestionar les seves vendes i compres a tercers. PipeDrive ofereix un seguiment complet de cada comanda i, al mateix temps, una comptabilitat immediata d’aquests.

“Product development works with a Tribes & Missions systems (Spotify). PMs pitch to tech teams new features and developers join if interested” David Bullock (Incident and Business Risk Manager). 

Respiray

Respiray és una empresa tecnològica que va desenvolupar un aparell purificador d’aire que pot utilitzar-se com a alternativa a la màscara. Es tracta d’un casc que es col·loca en el coll i que a través de raigs ultraviolats desinfecta l’aire al voltant de la zona. Els propis desenvolupadors comparaven la seva tecnologia amb les màscares i asseguraven que “mentre les màscares són tecnologia del segle XV” aquesta és una solució actual.

 

Andres Batt, Ministre de Emprendedoria e Informació Tecnològica

El Ministre d’Estònia d’Emprenedoria i Informació Tecnològica, Andres Sutt, va voler estar amb els guanyadors del Premi EmprendedorXXI i revelar-los algunes de les claus i opinions que ell i els seus companys de govern plantegen per a fomentar les startups i l’ecosistema emprenedor.

Andres Sutt va assegurar que “no importa la grandària del teu país si competeixes en escala i penses global” i va assenyalar tres punts que per a ell han estat decisius per a l’impuls de l’èxit d’Estònia en el que a innovació i emprenedoria es refereix: en primer lloc, assumir riscos i mostrar-se ambiciosos en el mercat global; en segon lloc, la influència nòrdica i la cultura de la transparència que va ajudar al fet que les empreses del país anessin segures per als inversors i finalment, la fortuna de l’èxit de Skype, que va ajudar a la riquesa nacional i al fet que el món es fixés en ells.

 

El segon dia dels guanyadors dels Premis EmprendedorXXI a Estònia ha estat molt complet i intens, però encara queda un altre dia per davant per a continuar coneixent més empreses i institucions que serveixin com a inspiració per a tirar endavant els projectes.

No et perdis en imatges el nostre viatge, i segueix en les RRSS de EmprendedorXXI (Twitter, Linkedin) aquest viatge d’immersió amb els guanyadors dels Premis EmprendedorXXI.

 

Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne