Phantom Shares: Què són i com pots beneficiar-te d’ells si eres una start-up?

Phantom Shares

Un mes més des de CaixaBank DayOne volem acostar-vos conceptes nous i actuals del sector negocis d’una forma fàcil, breu i senzilla d’entendre a través de la nostra sèrie de continguts Elevator Pitch.

Les Phantom Shares (o també conegudes comunament com a Participacions/acciones fantasmes) són un sistema de retribució variable lligat al valor de la pròpia acció que les start-ups atorguen a empleats clau per a fidelizarlos, motivar-los i retindre’ls. En definitiva i com el seu nom indica, són accions o participacions fictícies o fantasmes que ajuden al fet que l’empleat col·labore en l’èxit de la companyia i se senta part d’ella sense convertir-se en soci de l’entitat, però donant-li accés ple a drets econòmics.

La manera de concedir les Phantom Shares és a través d’un contracte privat entre l’empresa i el treballador, podent ser possible que també es transmeta a través d’una carta o annex al contracte de treball on l’empresa dicte aquest benefici.

Però, ara bé, quins avantatges ofereixen les Phantom Shares per a l’empleat? Trobem 5 principalment:

Sistema retributiu flexible -> Totes dues parts poden decidir lliurement els termes i condicions.
Incentiu per a empleats clau -> És una eina monetària fonamental que serveix per a compartir l’èxit de l’empresa, mantindre als empleats clau alineats amb la cultura i que es reduïsca la rotació de personal degut a la motivació d’aquests. Així i tot, un beneficiari de les Phantom Shares mai serà accionista/soci de l’empresa ni tindrà dret a vot.
Fiscalitat -> Aquest sistema permet tributar en l’IRPF com a rendiment de treball, és a dir, no computarà com a increment salarial.
Apte tant per a societats limitades com anònimes.
Mateixa estructura empresarial -> Amb l’entrada dels empleats, la propietat de capital es mantindrà sent igual d’atractiva per als futurs accionistes.

Una altra de les particularitats de les Phantom Shares que pot portar a equívoc és la semblança amb el terme Stock options. Amb aquest últim mètode, els empleats de les start-ups podran obtindre accions o participacions a un preu competitiu, convertint-se així en accionistes amb tots els seus drets, qüestió que mai ostentaran els empleats adscrits a Phantom Shares.

D’altra banda, el sistema d’execució de les Stock Options suposa un desemborsament econòmic inicial del treballador per a formar part dels accionistes/participants, mentre que en les fantasmes seria innecessari. A més, la tributació dels Stock Options no sol ser una de les característiques a destacar entre les seues virtuts, sent molt més atractiva la dels Phantom Shares.

En conclusió, a través del sistema de retribució variable Phantom Shares podrem beneficiar als empleats clau de les start-ups mitjançant accions/participacions fantasma. D’aquesta manera, els fem partícips de la companyia, obtenen diferents beneficis com la fiscalitat o la retribució flexible, però mai arribaran a convertir-se en socis d’aquesta.

I tu, tens pensat implementar aquesta mesura en la teua start-up? Descobreix les Phantom Shares en 36” ací.