MOA Foodtech guanya els Premis EmprènXXI a Navarra

  • MOA Foodtech combina biotecnologia i intel·ligència artificial per convertir els residus i els subproductes de la indústria agroalimentària en una proteïna de pròxima generació.
  • El premi inclou una dotació econòmica de 6.000 euros, formació internacional especialitzada impartida per ESADE i experts de Silicon Valley i l’accés a inversors i grans empreses interessades en l’ecosistema emprenedor.
  • En l’acte de lliurament han participat professionals de la direcció territorial de CaixaBank i ENISA, i la clausura ha estat a càrrec de la Consejera de Economía i Hacienda del Gobierno de Navarra, Elma Saiz.
  • Des de la seva creació l’any 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d’euros en premis en metàl·lic i accions d’acompanyament, que han beneficiat a més de 430 empreses.

La start-up MOA Foodtech ha estat la guanyadora dels Premis EmprènXXI a Navarra, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgats pel Ministerio de Industria, Comercio i Turismo, a través d’ENISA. A Navarra, a més, l’organització dels Premis EmprènXXI compta amb el suport del Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra (CEIN). 

La iniciativa de MOA Foodtech combina biotecnologia i intel·ligència artificial per convertir els residus i els subproductes de la indústria agroalimentària en una proteïna de pròxima generació. La seva tecnologia ofereix proteïnes d’alt valor nutricional, molt versàtils, amb alts nivells de digestibilitat i 100% sostenibles.

El premi inclou una dotació econòmica de 6.000 euros, l’accés a formació internacional especialitzada impartida per ESADE i experts de Silicon Valley, que en aquesta edició tindrà lloc a Múnich (Alemanya), i l’oportunitat de participar en el Investors Day EmprènXXI, jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses amb interès de col·laborar amb l’ecosistema emprenedor.

Un any més, CaixaBank i ENISA continuen impulsant i donant suport a l’activitat emprenedora, així com reconeixent la important labor que exerceixen sota el lema “Converteix-te en un innovador del quinze dels Premis EmprènXXI”. Aquesta 15a edició introdueix un canvi de nom als guardons, passant a denominar-se Premis EmprènXXI amb el que es vol reflectir l’evolució i adaptació a les noves necessitats.

En aquesta ocasió, l’acte de lliurament s’ha realitzat en el Planetari de Pamplona, durant una trobada que ha estat inaugurat per la directora territorial Ebre de CaixaBank, Isabel Moreno, i que ha comptat a més amb la participació d’Ana Díez Fontana, directora de Negocis i Emprenedors de CaixaBank, Pedro da Silva, director econòmic financer d’ENISA i amb la Consejera de Economía y Hacienda del Gobierno de Navarra, Elma Saiz, que ha estat l’encarregada de clausurar la jornada.

A més, el DayOne Innovation Summit, ha comptat amb una taula rodona, dirigida per Carlos Lacosta, director DayOne Ebre de CaixaBank i en la qual han participat tres guanyadors d’edicions anteriors: Ascen Cruchaga, CEO & Co-founder en Orbital Sistemas Aeroespaciales; Rubén Díez, CEO de Ikan Biotech i Telum Therapeutics; i Javier Fernández Huerta, CEO & Co-founder en Kunak Technologies.

Però, a més, han participat les cinc start-ups finalistes en aquesta edició que han tingut ocasió de presentar en directe els seus projectes:

  • Alex Bach. Founder & Partner de Dairy Information & Technologie Services. Dairy Information & Technology Services ha ideat algoMilk, un sistema que gestiona i alimenta vaques lleteres, cabres, ovelles i búfals d’aigua. Per a això, integra tota la informació rellevant d’una explotació lletera (Big Data de producció de llet, preus de la llet i dels aliments, clima, consum d’aliment…) i prediu la resposta animal gràcies a la intel·ligència artificial. L’objectiu és maximitzar el retorn econòmic i la producció de llet, alhora que es minimitza l’impacte ambiental.
  • Jesús Castillo Founder & Co owner de Greendur. Greendur ha desenvolupat una bateria tèrmica per a reduir el cost total de l’energia de les indústries termo intensives. Aquest nou model energètic proporciona una solució neta i escalable per a l’emmagatzematge d’energia renovable i la seva posterior utilització en processos industrials de calor, fred o electricitat.
  • Javier López Palacios CEO & engineer de Greentech. Una enginyeria que desenvolupa projectes per aportar rendibilitat a les empreses a través de l’última tecnologia en sostenibilitat. Greentech Solucions Eficients cerca generar un entorn més sostenible i respectuós i per a això, treballa fonamentalment en tres aspectes: el tractament de l’aigua, l’eficiència energètica i la calor industrial.
  • Bosco Emparanza, Co Founder de Moa Foodtech. La iniciativa de MOA Foodtech combina biotecnologia i intel·ligència artificial per convertir els residus i els subproductes de la indústria agroalimentària en una proteïna de pròxima generació. La seva tecnologia ofereix proteïnes d’alt valor nutricional, molt versàtils, amb alts nivells de digestibilitat i 100% sostenibles.
  • Rubén Anaut, CEO de Vitio. Plataforma de monitoratge remot i flexible de la salut dels pacients en temps real, que permet millorar la seva qualitat de vida i reduir fins a un 20% la càrrega de treball del sanitari. Compta amb un seguiment de les constants vitals, així com amb un sistema d’alertes configurable, que avisa al personal sanitari en cas necessari. Vitio permet una millor experiència, tant per al pacient, com per al seu cuidador i el sanitari i redueix la despesa mèdica en rebaixar-se el nombre de reingressos.

En el jurat han participat:

  • Isabel Moreno, Directora Territorial Ebre de CaixaBank
  • Pedro Da Silva, Director Econòmic-Financer d’ENISA
  • Izaskun Goñi, Directora General de Política de Empresa, Proyección internacional y Trabajo de Gobierno de Navarra
  • Carlos Sánchez Mittelbrum, Director Comercial d’Empreses de la Direcció Territorial Ebre de CaixaBank
  • Carlos Lacosta, Director DayOne Ebre CaixaBank
  • Maria Sanz de Galdeano, Coordinadora del Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra 
  • Pilar Tellechea, Responsable del Área de Creación de Empresas de del Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra
  • Pilar Irigoyen, Consejera delegada del Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra y Directora gerent de Sodena
  • Juan Miguel Floristán, CEO de Florette Ibérica
  • Ainhoa Zabala, CEO de Zabala Consulting
  • Rubén Díez, CEO de Telum Therapeutics
  • Belen Goñi, Directora de Innovation factory de la Universidad de Navarra
  • Emilio Huerta, Responsable de la Cátedra de Liderazgo ,Estrategia y Empresa de la Universidad Pública de Navarra
  • Ignacio Prieto, Analista de Clave

SECRETARI del Jurat: Pablo Andoño, Director Comercial Banca Retail Direcció Territorial  Ebre CaixaBank

Premis a les millors start-ups de cada territori i de cada sector

En aquesta edició, a la qual han participat un total de 763 start-ups d’Espanya i Portugal, es lliuren 19 guardons a nivell territorial a les empreses de nova creació amb major impacte al seu territori: 17 a Espanya (un per comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).

En paral·lel, es premiarà les empreses, de qualsevol territori, que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals per a l’entitat i per a la societat en general. Les empreses seleccionades per a aquesta categoria obtindran un premi en metàl·lic de 25.000 euros. En total, s’han definit un total de 6 reptes: Banca XXI (solucions innovadores que aportin valor a l’oferta de productes i serveis del sector financer); Ciutat XXI (dirigit a empreses que plantegin solucions per fer que les ciutats i pobles on vivim siguin més sostenibles, segurs, connectats i amb mobilitat adaptada); Planeta XXI (propostes innovadores que ajudin a trobar la millor solució per un estil de vida menys agressiu amb els recursos naturals); Salut XXI (innovar a tot allò que ajudi a millorar la salut dels ciutadans a través de la tecnologia); Llavor XXI (solucions tecnològiques relacionades amb la indústria agroalimentària per establir una producció més eficient, efectiva, sostenible i saludable); Viu XXI (solucions que ajudin a la reactivació del sector, així com nous models de negoci innovadors i solucions que contribueixin a la seva digitalització).

Amb motiu del 15 aniversari, es lliuraran dos accèssits especials que tindran una dotació de 15.000 euros cadascun. El premi Impacte Social es lliurarà a l’empresa amb major influència positiva a la societat i el premi Deep Tech a la innovació tecnològica més disruptiva.

Aquest any, com a novetat, totes les empreses que han presentat la seva candidatura han tingut accés a tres sessions formatives en format webinar sobre alguns dels temes clau per a emprenedors: finançament, storytelling i cultura i lideratge. 

Premis de referència per a l’ecosistema emprenedor

Des de la seva creació l’any 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d’euros en premis en metàl·lic i accions d’acompanyament, que han beneficiat a més de 430 empreses. Al llarg de la seva història, han participat més de 8.900 start-ups i més de 3.300 professionals han estat involucrats en comitès i jurats.

Amb els Premis EmprènXXI, CaixaBank i ENISA tenen l’objectiu de contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement. Al llarg de la seva trajectòria, s’han consolidat com un guardó de referència per a start-ups d’Espanya i a partir de l’any 2018 també a Portugal.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en serveis financers creats per acompanyar a start-ups i scale-ups a totes les seves fases, des de la seva etapa de creixement i cerca de finançament, fins a la seva consolidació. A més, també disposa d’una línia de serveis dirigida a inversors interessats a destinar fons a empreses innovadores a les seves fases inicials.

D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Des de DayOne es dona suport i s’acompanya tant a empreses joves innovadores que es troben als seus primers anys d’activitat com a aquelles que, gràcies a la tecnologia, tenen un ràpid desenvolupament.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Bilbao, Saragossa i Màlaga. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement. Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any des de la seva creació l’any 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat al territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal.

Sobre ENISA

L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Dirección General de Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministerio de Indústria, Comerç i Turisme) que des de l’any 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per a pimes, així com per a emprenedors i emprenedores.

L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament pel seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència a tots els sectors i a totes les comunitats autònomes. 

Els préstecs participatius d‘ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 M d’euros. 

La cartera històrica d‘ENISA supera els 7.700 préstecs destinats a més de 6.700 empreses per un import de més de 1.165 milions d’euros.

Sobre CEIN

El Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra, popularment conegut pel seu acrònim CEIN, és una empresa pública sense ànim de lucre dependent de la Vicepresidencia de Desarrollo Económico del Gobierno de Navarra. CEIN és un organisme homologat per la Comissió Europea encarregat de promoure i ajudar als emprenedors en la creació de noves empreses, especialment innovadores, així com de fer costat a les empreses ja existents en el seu creixement. Actualment està integrat en la Corporación Pública Empresarial de Navarra.