La inversió d’Impacte | Meeting Room: José Luis Ruiz de Munain i Arturo García Alonso

Estrenem un nou Meeting Room, aquesta vegada de la mà de José Luis Ruiz de Munain, CEO de SpainNAB, i Arturo García Alonso, CIO & Managing Director de Global Social Impact Investments.

Tots dos experts s’han reunit en aquest nou lliurament per a parlar de la inversió d’impacte. Però, Què és exactament? Segons José Luis Ruiz i Arturo García, és aquella inversió que busca una rendibilitat financera i generar alhora un impacte social mesurable i quantificable.

Perquè sigui rendible dos objectius s’han de complir. Primer que la inversió d’impacte es recuperi i segon que també generi impacte social positiu. Una altra manera de definir aquest tipus de tècnica és a dir que es troba a mig camí entre la inversió tradicional i la filantropia.

Una pregunta molt freqüent entre els nous inversors és: Quin és el perfil de risc d’aquestes inversions? És diferent a unes altres? Segons Arturo García, és un perfil similar a la inversió tradicional i encara que hagi aparegut el factor social positiu, el risc continua existint. També podem trobar un altre tipus d’opinió compartida per tots dos ponents que és: “el risc pot ser inferior, ja que aquest tipus d’inversió sol estar orientada al capital privat actiu, que no guarda aquesta correlació amb els actius cotitzats i els mercats de capitals”.

A nivell estratègic també hi ha unes pràctiques més conegudes que unes altres. En les inversions d’impacte moltes vegades s’usen les estratègies d’exclusió. Què són? Com ens comenta José Luis, són aquelles accions que evitem fer de primeres com: “Activitats que generen una petjada negativa en el medi ambient, en el planeta o la societat, com la indústria armamentística”. També hi ha altres estratègies lluny d’aquest camp com, per exemple, invertir en fons temàtics o en engagement.

D’altra banda, tots dos ponents parlen d’en quines indústries i sectors els fons d’impacte troben la major part de les oportunitats d’inversió. Arturo, ens parla partint del seu expertise a Àfrica on treballa amb inversions en deute. Per a ell és vital portar capital a zones subdesenvolupades i ajudar a rehabilitar els seus sectors més importants per a intentar dinamitzar les seves principals fonts econòmiques, com l’agricultura i l’energia. A més, Arturo recalca que a nivell espanyol també hi ha molts sectors per a invertir, com la cura a les persones majors, l’ajuda a gent amb un grau de discapacitat o els públics més desfavorits per la pandèmia, entre altres.

Arribat a aquest punt, José Luis també detecta que un altre sector a Espanya que tindrà molt de recorregut en termes d’inversió és tot el relatiu a l’Espanya rural i la despoblació que està succeint.

I quin és el paradigma actual espanyol en aquest sector? Espanya es troba en un punt neutre, encara li queda molt per recórrer, hi ha molt a fer i molts inversors als quals cal atreure feia la inversió d’impacte. José Luis matisa que l’administració pública també pot jugar un paper molt important. Per a entendre com catalitzar podríem prendre com a exemple països pròxims com Portugal, França o el Regne Unit i com van posar en marxa estratègies públic-privades per a treballar estretament amb el sector privat i junts fer créixer tot aquest mercat a través d’esquemes anomenats capital catalèctic.

Si voleu conèixer més informació sobre els fons d’impacte com, per exemple, quins consells li donarien a una stary-up que es vol integrar en el sector o sobre el nou reglament europeu de productes sostenibles, podeu veure nostre Meeting Room sencer en aquest enllaç.