Les dones representen tan sols el 27% dels equips dels “venture capital” espanyols

  • Així es desprèn del primer estudi que analitza la diversitat en l’ecosistema inversor a Espanya elaborat per l’entitat internacional sense ànim de lucre Diversity VC i que compta amb el suport de CaixaBank, a través de DayOne, i Osborne Clarke.
  • Per sectors, els que tenen una major representació de dones en llocs de presa de decisions són el d’Impacte Social (31,6%) i Biotecnologia (24,4%).
  • Per a l’estudi, s’ha analitzat la informació de 86 signatures de l’ecosistema inversor a Espanya, entre les quals es troben 58 signatures de capital de risc, 11 entitats de capital de risc corporatiu i altres 17 que inclouen “venture builders”, plataformes de finançament col·lectiu d’accions i fons de garantia.

 

Les inversions de capital privat a Espanya van aconseguir en 2020 un rècord en volum d’inversió, amb un import total de 6.275 milions d’euros, la qual cosa representa un creixement del 33% sobre el volum aconseguit en 2019. No obstant això, en aquest sector en plena expansió, la diversitat no avança al mateix ritme: si bé gran part dels llocs de treball que no estan relacionats directament amb la inversió (tasques administratives, relació amb inversors i plataforma) estan ocupats per dones, en els equips d’inversió no s’aconsegueix la paritat de gènere.

Aquesta és una de les conclusions que es desprèn del primer estudi sobre la diversitat dels inversors espanyols, especialment de capital de risc, elaborat per l’entitat internacional sense ànim de lucre Diversity VC i que compta amb el suport de CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i Osborne Clarke. La iniciativa de Diversity VC en Iberia esta impulsada per Mercé Tell (Nekko Capital) i Andrea Martinelli (S&E Partners).

Per a l’estudi, s’ha analitzat la informació de 86 signatures de l’ecosistema inversor a Espanya, entre les quals es troben 58 signatures de capital de risc, 11 entitats de capital de risc corporatiu i altres 17 que inclouen venture builders, plataformes de finançament col·lectiu d’accions i fons de garantia. En aquest primer informe, s’ha analitzat la diversitat d’equips d’inversió des de diferents punts de vista per a tenir un primer punt de partida.

Diversitat en el capital de risc espanyol

A Espanya, més de la meitat de les empreses de capital de risc estan formades per un màxim de 9 treballadors. Solen ocupar un nombre reduït de persones (una mitjana d’11 per empresa) i varia de 2 a 53 persones. Els socis generalment representen el 36% del personal, percentatge similar al de l’equip orientat a la inversió, que representa el 32,8%.

Les principals indústries en les quals inverteixen aquests fons de capital de risc són Tecnologies de la Informació i la Comunicació (74%), Biotecnologia (14%), Impacte Social (2%) i Energia, Indústria i Construcció.

En els llocs de presa de decisions, només el 12% dels socis generals dels venture capital estan ocupats per dones, mentre que en els venture capital corporatius, el percentatge aconsegueix el 25%. A més, tal com es desprèn de l’estudi, tan sols un 12,4% dels socis són dones i, si es té en compte tot l’equip (incloent els socis, equip orientat a la inversió, equip d’operacions i de back office), les dones representen el 27%.

Per sectors, els que tenen una major representació de dones en llocs de presa de decisions (sòcies o directores) són el d’impacte social (31,6%) i el de biotecnologia (24,4%). Si es té en compte la representació femenina en el conjunt de l’equip dels diferents sectors, les xifres milloren, si bé encara no s’aconsegueix la paritat de gènere en cap sector inversor.

Nivell d’educació i experiència entre el sector inversor

Si s’analitza el nivell educatiu en el sector, el 63,33% té un títol de màster o postgrau i un 26% té un títol universitari. Si tenim en compte el gènere, el nivell d’estudis és molt similar: el 26% dels homes té com a nivell màxim d’estudis una titulació universitària, un percentatge semblant al de les dones (25,4%). Per part seva, un 64,4% dels homes i un 62,7% de les dones han obtingut un títol de postgrau. Si mirem els doctorats, la proporció d’homes amb aquesta titulació és major.

Quant a nivell d’experiència, el 38,7% té menys de 2 anys i un 24% porta més de 8 anys treballant en el sector del venture capital. De l’estudi es desprèn que hi ha més professionals en els extrems i això pot ser positiu perquè poden aprendre dels més veterans.

El venture capital és una de les principals vies de finançament per a start-ups en la seva etapa inicial, que es troben en una etapa de creixement i que ja han utilitzat altres fonts de finançament, com a estalvis propis, fons de persones pròximes o business angels. Els venture capital inverteixen una certa quantitat en start-ups a canvi d’una participació minoritària en l’empresa.

Sobre Diversity VC

Diversity VC és una associació sense ànim de lucre que promou la diversitat en el capital de risc. Té el seu origen al Regne Unit i va néixer en 2017 impulsada per professionals de reconeguts fons de Venture Capital. Actualment opera al Regne Unit i els Estats Units i des de finals de 2020 va iniciar l’activitat a Llatinoamèrica i Espanya.

La seva activitat se centra en l’elaboració d’informes, tasques de formació i promoció d’estàndards de diversitat i inclusió en aquest sector. Té com a objectiu fer del VC una comunitat més diversa i inclusiva a través del lideratge intel·lectual i eines pràctiques.

Des de Diversity VC treballen perquè tots els fons de risc del món comptin amb el coneixement, les eines i els recursos necessaris per a promoure la diversitat i la inclusió en les seves empreses i les empreses que financen.

Sobre CaixaBank DayOne

Una de les iniciatives de CaixaBank DayOne en l’àmbit de l’àrea de coneixement i relació amb l’ecosistema ha estat la posada en marxa del “Observatori DayOne”. Aquesta iniciativa sorgeix des dels Premis EmprendedorXXI amb l’objectiu d’analitzar i divulgar informació sobre la situació del sector, les necessitats i les tendències relacionades amb l’ecosistema emprenedor a Espanya i Portugal, amb focus en les 3 tipologies de clients de DayOne: start-ups, scale-*ups i inversors.

CaixaBank és el grup financer líder a nivell estatal i un dels més importants de Portugal, on controla el 100% de BPI. El banc, presidit pel biscaí José Ignacio Goirigolzarri i dirigit per Gonzalo Gortázar, té al voltant de 21 milions de clients en el mercat ibèric, la major xarxa comercial de la península, amb unes 6.300 oficines i 15.400 caixers automàtics, i el lideratge en banca digital amb 10 milions de clients digitals.

L’essència de CaixaBank és un model de banca universal socialment responsable, basat en la qualitat, la proximitat i l’especialització en productes i serveis adaptats per a cada segment. La seva missió és contribuir al benestar financer dels seus clients i donar suport al progrés de les comunitats on desenvolupa la seva activitat.

Sobre Osborne Clarke

Osborne Clarke és una signatura legal internacional orientada al futur. En la nostra xarxa, comptem amb més de 925 advocats amb talent i més de 270 socis experts amb seu en 25 oficines a tot el món.

Ajudem els nostres clients a abordar amb èxit els problemes als quals s’enfronten, ja siguin presents o futurs, amb un enfocament tridimensional que combina una dilatada experiència jurídica, un profund coneixement del sector i una visió transformadora. Amb tot això es volen reflectir els motors del canvi global que estan tenint major en els negocis dels nostres clients: la descarbonització, la digitalització i les dinàmiques urbanes. El nostre assessorament jurídic també es recolza en la tecnologia compartida, proporcionada pel nostre equip d’innovació digital: Osborne Clarke Solutions.

Som reconeguts i guardonats per la nostra cultura, compromesa amb ser una empresa respectuosa amb el medi ambient i ben governada, que abraça la diversitat en totes les seves formes.

Els nostres principals sectors d’especialització són: energia i serveis públics; serveis financers; ciències de la vida i la salut; immobiliari i infraestructures; retail i consum; tecnologia, mitjans de comunicació i comunicacions; transport i automoció i solucions de personal.

Consulta aquí l’informe complet.