Impact investing: solucions eficients i sostenibles per a protegir el planeta

Impact Investing

El Impact Investing o les inversions d’impacte ja són una part fonamental del mercat. No obstant això, encara hi ha cert desconeixement sobre el que aquestes inversions representen, i al seu torn existeixen alguns mites sobre aquests actius emergents. Per això, en aquest post ens hem proposat explicar de manera senzilla i clara què és el Impact Investing, així com la seua relació amb la sostenibilitat i els seus avantatges.

Què és la inversió d’impacte o Impact Investing?

La inversió d’impacte és realment semblant a qualsevol inversió de capital o de deute, però els fons que es generen amb aquestes inversions es dirigeixen a un propòsit específic, un canvi social o ambiental positiu; a part de buscar uns objectius financers.

La idea de moltes empreses privades és no generar beneficis a costa de les persones i el planeta Terra, però no perdre tampoc els fins comercials propis de tota companyia.

Existeixen dues característiques importants a tindre en compte sobre el Impact Investing, d’una banda l’escalabilitat (servint d’inspiració per a molts emprenedors replicant aquest model en altres llocs i sectors), i d’altra banda l’autosostenibilitat (buscant sempre mantindre’s amb mitjans propis, amb la pròpia capacitat de generar ingressos).

Però, és llavors sostenible aquest tipus d’inversió? La veritat és que sí, aquests models de negoci permeten que la iniciativa social se sostinga per si mateixa i no depenga de donacions, sinó de la pròpia capacitat per a generar beneficis. Aquest és un finançament que fa que el compromís dels inversors actuals perdure i atrau a altres nous. A més, fomenta la cerca de noves fonts d’inversió.

Avantatges del Impact Investing

  • Permet obrir mercats per als inversors i per als nostres socis bancaris comercials, ajudant al mateix temps a les empreses locals i a les seues comunitats a prosperar.
  • Els diners invertits en aquests projectes sol ser rendible. Les dades parlen per si sols: a l’any s’inverteixen uns 20.000 milions de dòlars en projectes amb un impacte social o ambiental. Els resultats d’aquests són més que bons, ja que generalment el 90% dels projectes iguala o supera els rendiments financers esperats.
  • Aquest tipus d’inversió permet generar beneficis fiables a llarg termini, al mateix temps que s’ajuda a les poblacions locals, i suma la creació d’un ecosistema fort per a l’empresa.
  • Altres raons per a invertir en Impact Investing són: el baix ràtio de fallida, la baixa volatilitat, i la baixa correlació del mercat (és a dir, no està lligada a l’estat del mercat).
  • Major compromís dels stakeholders.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, també va destacar fa uns mesos la importància del sector bancari en l’avanç d’aquests termes. Segons apuntava: “els bancs estem ja preparats per a ser els facilitadors de la inversió d’impacte”. A més, de la manera contrària, la inversió d’impacte també ajuda a la indústria bancària a anar més enllà de l’anàlisi tradicional de risc i rendibilitat, incorporant en l’estratègia l’impacte en la societat. Coneix més sobre el Impact Investing en el sector de la banca en la intervenció de Gonzalo Gortázar en el ‘GSC Global Impact Summit 2021’.

Des de Premis EmprènXXI, la iniciativa impulsada per CaixaBank DayOne, s’aborda el Impact Investing a través del repte PlanetaXXI, promogut per Imagin, que premia a les Start-ups amb una activitat sostenible fomentant la millora del planeta per a les noves generacions. A més, també s’atorga un Accèssit a l’Impacte social per part de MicroBank.

En aquesta edició, hem pogut conéixer iniciatives com Fregata Space, guanyadora del Repte PlanetaXXI, que desenvolupa una plataforma d’observació de la terra per a descobrir el nivell de contaminants en els cossos d’aigua a través de la Intel·ligència Artificial (IA).

També cal destacar el projecte de Foodration4all, qui va rebre l’Accèssit d’Impacte Social per la seua labor dissenyant, desenvolupant, gestionant, comercialitzant i implantant projectes d’innovació i impacte, enfocats al sector de l’alimentació i sostenibilitat.

En resum, el món globalitzat actual s’enfronta a molts reptes socials i ambientals. Per a tot això es necessiten solucions eficients i sostenibles, de manera que és pràcticament obligat que l’activitat econòmica reconega aquesta situació i intervinga amb les seues accions. I això és precisament el que busca la inversió d’impacte, aprofitar de manera eficient els recursos per a generar beneficis socioeconòmics i ambientals.