Entrevista: Tractament cardíac no-invasiu amb la tecnologia de Corify Care

Corify Care, la Start-up guanyadora del repte ViveXXI dels Premis EmprènXXI, ens parla sobre com la seva tecnologia, Acorys®, pot revolucionar el tractament de les arrítmies cardíaques sense necessitat de cirurgies. El seu CEO, Andreu M. Climent, ens ho explica en aquesta entrevista.

Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.

Andreu M. Climent: Corify té com a objectiu revolucionar el tractament de les arrítmies cardíaques. L’equip Corify hem desenvolupat el primer sistema de mapatge cardíac totalment no-invasiu. En menys de 10 minuts la tecnologia de Corify, Acorys®, mostra a l’equip clínic l’activitat elèctrica en cada punt del cor sense necessitat de cirurgies. Acorys® està ajudant cada dia, identificant quan una cirurgia és necessària, i guiant durant el procediment per a assegurar l’èxit.

Premis EmprènXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?

Andreu M. Climent: Corify Care SL (Corify) és una spin‐off de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón i la Universitat Politècnica de València. Els socis fundadors porten més d’una dècada investigant el desenvolupament de tecnologia que permeti visualitzar l’activitat elèctrica del cor de manera segura i no-invasiva. Els primers passos del projecte es remunten a més de 10 anys quan dos joves enginyers, María Guillem i Andreu Climent, estaven desenvolupant el seu doctorat treballant a Leipzig HerzZentrum a Alemanya. María i Andreu van desenvolupar noves eines de processament de senyals per a caracteritzar l’arrítmia més comuna, la fibril·lació auricular. Després de publicar uns interessants treballs, en 2012 van ser contactats per un dels principals hospitals d’Espanya, l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. En concret, el Prof. Francisco Fernández-Avilés i Felipe Atienza, interessats a validar aquesta nova tecnologia. La prova de concepte de la tecnologia va ser un gran èxit publicat en 2013. La col·laboració va desencadenar moltes idees noves que els van permetre en 2015 patentar les primeres innovacions que superaven les limitacions dels dispositius existents. En aquest moment María Guillem, ja era professora titular en la Universitat Politècnica de València, i Andreu Climent, investigador postdoc a l’Hospital Gregorio Marañón.

En 2017, la idea estava prou madura com per a passar de la recerca a la innovació, i el projecte va ser seleccionat pel programa Caixa Impulsi secundat per EIT Health. Gràcies a aquest programa, Josep Lluis Falco, CEO de Genesis Biomed es va unir a l’equip i va professionalitzar el procés de desenvolupament. A la fi de 2018 el projecte ja era sòlid, comptava amb un pla de negoci que va permetre tancar la primera ronda d’inversió, constituir la companyia en la primavera de 2019 i arrencar el desenvolupament. Des de llavors, Corify ha crescut fins a ser un equip de 15 persones i ajudar cada any a centenars de pacients gràcies al seu sistema de mapatge no-invasiu. Corify és el fruit d’anys inversió pública en recerca bàsica per a poder ser retornada ara a la societat.

Premis EmprènXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte? Què penseu que us ha fet guanyar aquest premi?

Andreu M. Climent: Acorys® és el primer producte comercial de Corify i destaca de la resta de productes en mercat perquè és una tecnologia d’imatge electroanatómica cardíaca no invasiva única que pot analitzar l’activitat cardíaca anatòmica i electrofisiológica en temps real. A això se suma que la nostra missió principal és aconseguir que la vida dels molts pacients amb patologies cardíaques millori, que l’eficàcia i eficiència del nostre sistema sanitari augmenti i a més fer-lo augmentant el nombre de llocs de treball d’alta qualificació que puguin ajudar a retornar al sector públic les inversions realitzades. En resum, donar més energia a una roda del coneixement fonamental perquè la societat s’empoderi i enriqueixi.

Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

Andreu M. Climent: La tecnologia de Corify està dissenyada per a ser l’estàndard de mapatge elèctric cardíac del segle XXI. A tots ens han fet alguna vegada un electrocardiograma, aquesta tecnologia, encara que molt útil, no ha millorat en els últims 100 anys i presenta importants limitacions. Ara, per fi, gràcies a Acorys® els clínics podran veure el cor com si estiguessin tocant-lo però sense necessitat de cap cirurgia.

Per posar un exemple, cada any es realitzen a Europa més de 200.000 mil cirurgies cardíaques i la meitat fallen. I fallen perquè els clínics no han pogut veure si aquesta arrítmia era curable fins al cap d’haver entrat en quiròfan. Acorys® és el primer sistema de mapatge intel·ligent que permet veure el cor i identificar la utilitat i procés de la cirurgia. En Corify volem assegurar que tots els pacients amb arrítmies rebin el tractament correcte i més adequat.

Premis EmprènXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

Andreu M. Climent: En el món de la ciència, quan vols aprendre una nova tècnica, la via és buscar al grup de recerca on es desenvolupa i anar d’estada per a aprendre els secrets que rares vegades s’expliquen en els articles. Un gran grup de recerca és aquell en el qual els seus membres tenen un gran networking de científics al llarg del món fruit de moltes col·laboracions i estades. Per a emprendre, aconseguir un networking similar és imprescindible. Acostar-se a aquelles persones que ja han lluitat en aquests terrenys abans que tu i tractar d’entendre els passos que han seguit, el que els ha anat bé i el que els ha anat malament és un pas clau per a buidar dubtes. El següent pas és buscar ajuda externa per als molts fronts que s’obriran en la companyia com la propietat intel·lectual, la cerca de finançament tant públic com privada, la identificació de talent en recursos humans, el desenvolupament de producte i preparació de documentació tècnica, tots l’aspectes relacionats amb el sistema de qualitat i reguladora, etc.

Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador i CEO?

Andreu M. Climent: El naixement com spin-off de Corify està emmarcat dins de l’ecosistema CaixaImpulse/EIT-Health en 2017, que ens ha permès entrar en contacte amb gran part dels projectes d’innovació i transferència en salut. Com CEO vaig tenir accés a una formació, a unes eines i un aprenentatge que van ser una valuosa ajuda en aquells inicis.

Guanyar el Premi EmprènXXI ha estat una experiència molt enriquidora a tots els nivells ja que Corify es troba en una fase més avançada, gràcies a la qual ha pogut participar i explotar al màxim les oportunitats que aquest premi ofereix. Des de la preparació del qüestionari, els suports en la preparació dels pitch i les diferents presentacions han suposat una aprenentatge per a tot l’equip. I el més important la formació Moonshot ha estat un revulsiu per a escalar fins al següent nivell.

Premis EmprènXXI: Com ha estat l’experiència de participar en els Premis EmprènXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?

Andreu M. Climent: El més destacat sens dubte l’equip humà darrere dels premis i la resta d’empreses i premiats. El nivell de talent existent és al·lucinant. Tenir la possibilitat de formar part d’aquest ecosistema és una experiència meravellosa.

A més, tot l’acompanyament en les diferents fases dels Premis per part de DayOne, així com les eines impartides i els contactes realitzats, han estat el que més hem valorat.

Premis EmprènXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

Andreu M. Climent: El principal repte al qual farem front en els pròxims 12 mesos és l’accés al mercat de la nostra tecnologia a nivell internacional. Un dispositiu mèdic requereix un altament regulat procés de desenvolupament, validació clínica i aprovació que permeti la seva comercialització, assegurant l’eficàcia i seguretat de la tecnologia. En 2023 Corify espera obtenir el marcatge CE i el certificat de la FDA, aspirant a entrar en el mercat europeu i nord-americà en 2023-2024.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne