Entrevista: Protectors solars que s’adapten a la radiació gràcies a Roka Furadada

Judit Camargo és la fundadora i CEO de Roka Furadada, la companyia tecnològica que vela per la protecció solar a través d’actius que s’adapten a la radiació, guanyadora de l’Accèssit DeepTech dels Premis EmprènXXI. Hui, ens explica com va nàixer aquest projecte i el seu valor diferencial en aquesta entrevista.

Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.

Judit Camargo: En Roka Furadada fem filtres solars, els principis actius de les cremes solars que ens protegeixen de la radiació. La particularitat de la nostra tecnologia és que els nostres actius s’adapten a la radiació (com unes ulleres de sol polaritzades), en lloc de bloquejar-la, protegint-nos on i quan faça falta. Els encapsulem amb una tecnologia pròpia que fa que els actius formen part de l’estructura de la càpsula enllaçant-se amb ella covalentemente, que és el tipus d’enllaç químic més fort. D’aquesta manera no s’alliberen i per tant són menys tòxics per a persones i medi ambient. La tecnologia està patentada en 44 països. A més hem introduït un nou element, que sempre ha estat en línia amb els meus interessos i és un projecte per a obtindre els nostres filtres de residus d’altres indústries, com la paperera. D’aquesta manera tanquem el cicle.

Premis EmprènXXI: Com va nàixer la idea del vostre projecte?

Judit Camargo: Vaig fundar Roka Furadada al març de 2019. Sempre havia volgut tindre negoci propi però com soc científica i he desenvolupat la major part de la meua carrera en el sector químic i farmacèutic no sabia molt bé per on començar, fins que en 2015, mentre estava fent desenvolupament de negoci en la planta de productes cosmètics de Ferrer, vaig descobrir un projecte súper interessant que em va semblar que anava a ser la meua oportunitat. Aquest projecte, els actius solars intel·ligents, reunia tots els meus interessos: era una tecnologia completament innovadora i disruptiva, que reduïa l’impacte toxicològic en humans i ecosistemes marins, i amb aplicació en l’àmbit de la salut i la cura personal. Em vaig posar a esbrinar més sobre la viabilitat del negoci i quan vaig veure que seria la bomba vaig començar a impulsar el seu desenvolupament, ja que la tecnologia encara estava en un TRL3-4, primer internament dins de Ferrer, i després de fundant la meua pròpia empresa. Li vaig posar Roka Furadada per la Roca foradada de Torredembarra, un lloc idíl·lic de sol, arena i mar al qual anava sovint amb el meu pare i que ja no existeix. La idea de connexió amb la naturalesa i la protecció ha sigut sempre part fonamental del projecte i de l’empresa.

Premis EmprènXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte? Què penseu que us ha fet guanyar aquest premi?

Judit Camargo: El valor principal és la disrupció de la tecnologia. Ara estem en ple llançament de la PVB360, però vindran més molècules (ITM330, ITB380, PVB300…), més aplicacions (tèxtil, aeronàutica, automoció, polímers…). Crec que el que ens va fer guanyar el premi és que és un projecte altament tecnològic, que suposa un gran esforç perquè estem creant noves entitats moleculars i el repte a nivell de funcionalitat, escalat, reguladora, etc. és molt gran.

Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

Judit Camargo: Realment podem ser referents a crear una empresa química des de zero pot inspirar a molts altres científics.

Premis EmprènXXI: Si pogueres donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

Judit Camargo: Els diria que es formaren, fan falta moltes habilitats i coneixements molt diversos que per ser científics i/o tecnòlegs no tenim. Hi ha molt de suport en la nostra comunitat, públic i privat, acceleradores específiques de l’ajuntament de Barcelona, suport al finançament per part de Acció o Barcelona Empresa, i associacions d’emprenedors privades com Barcelona Tech. També els diria que buscaren en el seu equip perfils complementaris.

Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teua empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundadora i CEO?

Judit Camargo: Un premi tan prestigiós com el EmprènXXI per al projecte ha suposat visibilitat i reconeixement a tot el treball fet i l’originalitat, creativitat i disrupció de la tecnologia. A nivell personal, a més, l’experiència compartida amb altres emprenedors ha sigut molt valuosa.

Premis EmprènXXI: Com ha sigut l’experiència de participar en els Premis EmprènXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?

Judit Camargo: L’experiència ha sigut molt positiva, hem aprés molt en el camí, de la formació que s’oferia, d’altres emprenedors i dels pitch.

Premis EmprènXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

Judit Camargo: Aquest mes de setembre hem llançat la primera molècula, la PVB360, i esperem en els pròxims mesos començar les vendes i fabricació a Espanya, Europa i Sudámerica. També iniciarem el registre de producte a Austràlia, Nova Zelanda, el Japó i Corea.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne