Entrevista: Fregata Space treballa amb la tecnologia satel·litària per a conservar el planeta

Fregata Space

Hui entrevistem a Fregata Space, la Start-up que utilitza imatges satel·litàries i el Machine Learning per a desenvolupar una tecnologia que ajude a la conservació del planeta. El seu CEO, María Fernanda González, ens explica com va nàixer aquest projecte i quins actors són clau per al desenvolupament d’aquest.

Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.

María Fernanda González: Tenim una tecnologia capaç de descobrir la contaminació del planeta que ningú vol veure usant Imatges Satel·litàries i Machine Learning.

Premis EmprènXXI: Com va nàixer la idea del vostre projecte?

María Fernanda González: Porte més de 15 anys creant solucions d’intel·ligència artificial per a grans comptes. M’especialitze a entendre negocis i modelar les dades per a trobar solucions que permeten a les empreses créixer. M’encanta la tecnologia satel·litària, i la naturalesa i em vaig adonar que tenim molta tecnologia en el món però no s’està usant per a descobrir la contaminació i evitar que 6000 xiquets al dia muiren per aquest motiu. Per això vaig fundar Fregata Space.

Premis EmprènXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte? Què penseu que us ha fet guanyar aquest premi?

María Fernanda González: Per a dur a terme el projecte i portar-lo al mercat, ha sigut necessari tindre un conjunt d’habilitats com a equip: Des del punt de vista de negoci entendre el mercat i el posicionament. Des del punt de vista tècnic, unir especialistes en Física, Matemàtiques, Oceanografia, Biologia Marina, Medi ambient, Machine Learning , Economia, Enginyeria de sistemes i Enginyeria Aeroespacial entre altres especialitats. Per això, ara tenim la capacitat de monitorar el planeta sencer i entendre quals són les fonts de contaminació per plàstics, hidrocarburs, material particulado en l’aire etc…

Hem guanyat aquest premi per l’ambició d’un projecte molt escalable, capaç d’oferir solucions sostenibles a escala global i amb una combinació de tecnologies capdavanteres.

Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

María Fernanda González: Ací a Catalunya tenim excel·lents professionals en diverses àrees, amb capacitats de solucionar problemes importants del món, que alhora són problemes que ens competeixen també a les regions xicotetes. Podem crear grans solucions basades en Machine Learning, la qual cosa no sols és exclusiu dels Estats Units o la Xina, i és el que està demostrant Fregata Space.

Premis EmprènXXI: Si pogueres donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

María Fernanda González: A emprenedors del nostre sector i a qualsevol emprenedor el meu consell principal és triar molt bé als companys de viatge per a crear el projecte. És un entorn complex on s’ha de mantindre l’equilibri entre el finançament, el producte, l’equip, les vendes, l’escalabilitat…i si els companys de viatge no són els correctes el projecte té més risc.

Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teua empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador i CEO?

María Fernanda González: Considere que els premis EmprènXXI són un excel·lent exemple de competitivitat sana, on es premia el talent i l’esforç, on les eleccions dels jurats són transparents i on no hi ha interessos ni ideologies. Em sent molt honrada d’haver participat i bestiar perquè el premi encaixa perfectament amb els nostres valors com a companyia. El premi és una validació important del nostre projecte.

Des del seu naixement, l’empresa ha rebut diversos premis i reconeixements com el de l’Agència Espacial Europea, el Port XL de Rotterdam, el Premi Emprenedor XXI de CaixaBank, els Premis d’Internet de Telefónica, el Premi Planeta XXI o el DKV Impact i recentment el premi de sostenibilitat més important de Llatinoamèrica, l’Innova Summit.

Premis EmprènXXI: Com ha sigut l’experiència de participar en els Premis Emprén XXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?

María Fernanda González: Molt bona experiència. Hem conegut emprenedors brillants i projectes admirables. M’ha agradat molt la formació, el networking i els esdeveniments i sobretot, poder contrastar la nostra solució amb tantes persones tan diverses, amb coneixements en diferents camps i rebre feedback.

Premis EmprènXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

María Fernanda González: Actualment ens trobem en ronda d’inversió de 5M€ i en breu obrirem la ronda de 15M€. Amb aquesta inversió pretenem obrir mercats, crear més tecnologia i accelerar el procés d’entendre la contaminació del planeta. El nostre repte principal és aconseguir ajudar al monitoratge constant de la contaminació perquè les empreses privades, els governs i les ONGs del planeta puguen actuar i perquè els ciutadans tinguem una eina tecnològica que ens mostre l’impacte del medi ambient en la nostra salut.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne