Catuxa Prado Cueto, CSO de la start-up guanyadora dels Premis Emprèn XXI Astúries, ens compta sobre el seu projecte Neuroscience Innovative Technologies (Neurostech) i com ofereixen una nova solució per a l’administració de fàrmacs en el sistema nerviós central.
Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.
Catuxa Prado: Neurostech és una start-up centrada en el desenvolupament de solucions innovadores per al tractament i diagnòstic de les malalties neurodegeneratives. El nostre projecte està actualment focalitzat en la creació d’un nou sistema per a l’administració de fàrmacs en el sistema nerviós central que aconsegueix la interacció de l’agent terapèutic amb la seva diana molecular sense que el fàrmac sigui alliberat en cap moment en l’organisme. A aquesta nova manera d’administrar fàrmacs la denominem pseudoalliberament intratecal.
Premis EmprènXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?
Catuxa Prado: Encara que som una empresa de recent creació, la idea del projecte va néixer fa gairebé 6 anys. El desenvolupament de fàrmacs per al tractament i cura de malalties relacionades amb el cervell s’ha enfrontat a grans problemes durant les últimes dècades a causa de l’existència de la barrera hematoencefálica, que només permet el pas de substàncies al cervell de manera selectiva. Per aquesta raó és complicat aconseguir que els fàrmacs administrats per vies sistèmiques aconsegueixin concentracions amb eficàcia clínica significativa en el SNC, mentre que quan són administrats per vies directes (intracerebral o intratecal) es produeixen efectes secundaris importants.
A partir de 2019 vam començar a desenvolupar algunes idees i va ser en 2020 quan ens sentirem amb capacitat per a llançar el projecte de Neurostech.
Premis EmprènXXI: Quin és el valor diferencial el vostre projecte què penseu us ha fet guanyar aquest premi?
Catuxa Prado: Som una empresa jove amb un projecte molt innovador i una gran capacitat de creixement en els pròxims anys. El nostre projecte es desenvolupa en una àrea amb molta projecció: el tractament de les malalties neurodegeneratives, molt prevalents a Europa i estretament lligades a l’envelliment poblacional. En aquest sentit està totalment alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la promoció del benestar, de la salut física i mental i de l’envelliment saludable. Tots aquests aspectes fan que el nostre projecte tingui un gran atractiu i resulti valorable i necessari.
Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?
Catuxa Prado: Ara com ara continuem mirant-nos en altres empreses asturianes que considerem referents per a nosaltres. Encara tenim molt camí per davant, però la nostra il·lusió i energia estan posades a poder arribar a ser un cas d’èxit al Principat. Ser un territori perifèric no ajuda. La situació d’Astúries respecte a la I+D+i és complicada. Si bé en els últims anys hem notat un increment de les ajudes públiques i de l’enfortiment del teixit investigador i innovador, encara queda molta feina per fer, per la qual cosa convertir-nos en un referent a Astúries és tot un repte. Encara així, som una empresa asturiana i és la nostra vocació romandre aquí.
Premis EmprènXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?
Catuxa Prado: Grans dosis de paciència, treball i resiliència. Ens ha ajudat molt envoltar-nos d’un ecosistema que ens va donar suport en la posada en marxa i creixement de l’empresa, en particular el CEEI-Astúries i l’Institut de Desenvolupament Empresarial del Principat d’Astúries (IDEPA). També tenim la sort de comptar amb una xarxa de col·laboracions important: la Universitat d’Oviedo, la Fundació per a la Recerca i la Innovació Biosanitària a Astúries (FINBA) i l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA). La cerca activa i obtenció de finançament públic també han estat claus en els començaments i afortunadament el nostre projecte ha estat sempre molt ben valorat.
Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundadora i CEO?
Catuxa Prado: Guanyar el premi Emprèn XXI ens ha donat molta visibilitat. L’oportunitat de donar-nos a conèixer obre noves portes, especialment referent a la cerca de capital privat, molt necessari per a nosaltres, ja que el nostre projecte és molt exigent financerament.
Des del punt de vista personal valore especialment la possibilitat d’assistir al programa d’acompanyament i formació “Moonshot Thinking for Entrepreneurs”. Crec que serà una experiència molt enriquidora.
Premis EmprendeXXI: Com ha estat l’experiència de participar en els Premis Emprèn XXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?
Catuxa Prado: Hem pogut compartir amb altres emprenedors de la nostra regió, conegut altres projectes de gran rellevància que s’estan duent a terme a Astúries i gaudit molt de la jornada de lliurament dels premis. Valorem molt la notorietat que ens ha donat aquesta iniciativa, que ens ha permès contactar amb potencials inversors i col·laboradors.
Premis EmprendeXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?
Catuxa Prado: Hem finalitzat els assajos in vivo en un model murino de malaltia d’Alzheimer amb una versió miniaturitzada del dispositiu, en els quals hem obtingut resultats molt prometedors. Estem actualment centrats en el desenvolupament del dispositiu de pseudoalliberament intratecal apte per a humans, que provarem en un model animal gran (porcs) a principis de l’any que ve. El nostre objectiu més immediat és demostrar la factibilitat, seguretat i eficàcia d’aquesta nova via d’administració de fàrmacs in vivo.
La cerca de finançament privat consumeix també gran part del nostre temps. Tenim una ronda d’ampliació de capital oberta que esperem concloure abans d’estiu.
Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne