Entrevista: Alice Biometrics, verificació d’identitat en remot per a millorar la seguretat

equipo-alice-niometrics

Xerrem en aquesta entrevista amb Esteban Vázquez, cofundador i CTO d’Alice Biometrics, startup guanyadora del Repte BancaXXI de la 16a edició de Premis EmprénXXI. Aquest projecte innovador utilitza la tecnologia per a oferir la verificació remota d’identitat, millorant la seguretat i l’experiència d’usuari. A través d’un selfie i analitzant el document d’identitat dels usuaris l’usuari verifica la seva identitat de manera equivalent al que faria de manera presencial gràcies a la IA. Esteban ens explica com va sorgir la idea i els pròxims passos sobre el seu projecte innovador.

Premis EmprénXXI: Com va sorgir la idea del teu projecte?

Esteban Vázquez: Alice Biometrics neix en 2019 com spin-*off del centre tecnològic Gradiant, on gran part de l’equip fundador havíem estat treballant junts durant gairebé 10 anys. Allí, detectem l’oportunitat de millorar els serveis de verificació d’identitat en línia. Això ens va portar a desenvolupar una solució d’identificació basada en reconeixement facial i detecció de frau en línia, amb les premisses de ser segura, ràpida i automatitzada, eliminant la necessitat d’intervenció humana durant l’alta de nous clients.

Premis EmprénXXI: En què consisteix?

Esteban Vázquez: Alice és una solució de verificació d’identitat remota amb dos objectius clau: millorar la seguretat i simplificar l’experiència d’usuari. En dos senzills passos, anàlisis de selfie i anàlisis de document d’identitat, i en qüestió de segons, l’usuari verifica la seva identitat de manera equivalent al que faria de manera presencial.

Per a això, ens recolzem en una suite de tecnologies pròpies de IA que sustenten quatre pilars per a la prevenció del frau i suplantació d’identitat: reconeixement facial, prova de vida, lectura automàtica de documents i anàlisis de seguretat documental.

Com a resultat, permet a les empreses registrar nous clients de manera 100% automàtica, millorant les taxes de conversió i reduint l’abandó d’usuaris tant en els processos de registre com al llarg de tot el seu cicle de vida.

Premis EmprénXXI: Quins aspectes del projecte marquen la diferència dins del vostre sector? Com creus que el vostre projecte pot enriquir el vostre sector?

Esteban Vázquez: La solució que oferim en Alice destaca en la detecció de frau d’identitat i en l’experiència d’usuari, que ajuda a millorar la taxa de conversió. Podem destacar tres punts que ens diferencien d’altres proveïdors de verificació d’identitat:
La seguretat en el procés, sent líders en reconeixement facial i anti-spoofing passiu en l’escenari de digital onboarding avalats pel NIST.
La baixa fricció en el procés, ja que es guia a l’usuari de manera automàtica i sense necessitat d’interaccions complexes, la qual cosa es tradueix en les millors taxes de conversió del mercat.
La immediatesa que t’ofereix un procés d’anàlisi en temps real i completament automatitzat, que garanteix que els resultats estan disponibles perquè l’usuari pugui accedir al servei a l’instant, sense esperar a correus o notificacions posteriors.

A més, amb l’auge creixent de les tecnologies que faciliten els atacs de suplantació d’identitat i l’interès creixent en aquesta mena de suplantacions, disposar d’un equip líder, amb experiència i capacitat per a desenvolupar i evolucionar la nostra tecnologia propietària, adaptant-la a nous reptes i regulacions, és clau per a oferir el millor servei a curt, mitjà i llarg termini per als nostres clients. Som part d’un ecosistema que està en constant transformació i sabem molt bé el que això significa.

Premis EmprénXXI: En quin moment es troba actualment el projecte? Quins seran els següents passos en els pròxims 12 mesos?

Esteban Vázquez: Actualment, el projecte es troba en una etapa de creixement i expansió. La nostra tecnologia està ja llesta per a donar servei a tot el món. Tenim més de 40 clients en una desena de països a Europa, en múltiples indústries com a banca, mobilitat i assegurances. En els pròxims 12 mesos, ens centrarem en consolidar la nostra presència en el mercat espanyol i europeu, ampliar les nostres aliances estratègiques i continuar millorant les nostres solucions tecnològiques.

Premis EmprénXXI: Heu rebut algun tipus de finançament per al desenvolupament del projecte? Heu estat en algun procés de ronda d’inversió o teniu previst iniciar-lo?

Esteban Vázquez: Hem finançat el projecte principalment mitjançant finançament no dilutiva encara que a l’inici del projecte tanquem una ronda seed. Estem creixent a doble dígit i és probable que capitalitzem l’empresa per a augmentar la nostra penetració en diferents països a Europa.

Premis EmprénXXI: Què suposa per a vosaltres haver estat guardonats amb el Premi EmprendeXXI més enllà de la compensació econòmica?

Esteban Vázquez: És molt important per a nosaltres. Estem molt agraïts de poder formar part del programa, que ens permet no sols conèixer i aprendre de les altres startups, sinó també compartir la nostra experiència. Ser reconeguts per CaixaBank a través de DayOne, amb el suport de Enisa, ens brinda una major visibilitat i prestigi dins de l’ecosistema emprenedor i tecnològic, la qual cosa enforteix la nostra posició i ens permet establir connexions clau en el sector.

Premis EmprénXXI: Al llarg de la teva trajectòria emprenedora, quins encerts i errors creus que t’han portat a arribar on estàs?

Esteban Vázquez: Com se sol dir, a vegades encertes i a vegades aprens… i jo estic aprenent molt. Errors? Tots, un darrere l’altre, tots els que comenti un emprenedor que s’enfronta per primera vegada a això, suposo… Encerts? Potser el principal hagi estat envoltar-me d’un equip molt expert i compromès amb el projecte i que comparteix la visió sobre la identitat digital que pretenem desenvolupar en Alice.

Premis EmprénXXI: Com ha estat el teu camí emprenedor? És complicat compaginar la teva vida
personal amb la professional per a continuar desenvolupant la teva startup?

Esteban Vázquez: Perquè és molt complicat, la veritat. És un canvi de xip molt gran respecte a una altra mena d’àmbits professionals, diguem més estables. Aquí has d’aprendre a viure en una muntanya russa en la qual al llarg d’una setmana poden ocórrer molts canvis: el dilluns estàs a dalt, el dimarts reps un pal i et vas al fons, el dimecres arriba una bona notícia, però el dijous cau i el divendres veus un possible camí… però et toca treballar el cap de setmana per a arribar a la següent etapa. I volta a començar. Evidentment, també té els seus punts positius, com la flexibilitat i l’autonomia parar desenvolupar la teva pròpia visió sobre un producte o sector. Però és cert que has de renunciar a moltes coses i aprendre a escoltar cent vegades “no”, fins a tenir un “sí”. És complicat i molt dur, i crec que és bo ser honestos i dir-ho més.

Premis EmprénXXI: Quins consells li donaries a altres emprenedors que estan iniciant el seu projecte?

Esteban Vázquez: A altres emprenedors que estan iniciant el seu projecte, els aconsellaria que s’enfoquin a resoldre un problema real en el mercat, si és un problema que ells mateixos coneixen de prop millor, i que busquin constantment la millora i la innovació. És important envoltar-se d’un equip compromès i no subestimar el poder de “ser el més ximple de la sala”: que cada membre de l’equip sàpiga més que tu en el seu camp sol ser bona idea.

Premis EmprénXXI: Tens algun referent dins de l’ecosistema innovador?

Esteban Vázquez: La veritat és que mai he estat molt donat a adoptar una figura com a referent. Sempre m’ha funcionat millor inspirar-me en el major nombre possible de fonts a l’hora de tractar d’ampliar la visió sobre qualsevol camp. M’agrada trobar coses de les quals aprendre a tot el món, des dels meus companys en Alice, als companys que he conegut i han participat en aquest mateix programa. I la meva filla de quatre anys, que sempre té solucions “innovadores” per a cada problema.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager CaixaBank DayOne