Els reptes de les startups i VC d’impacte

Els reptes de les startups i VC d’impacte

Espanya s’ha posicionat en els últims anys, malgrat el lideratge dels països del nord d’Europa, com un dels països emergents dins de la inversió d’impacte. Prova d’això és la consolidació de Fons VC, Venture Builders o acceleradores enfocats en aquesta àrea.

La inversió d’impacte aborda les inversions realitzades amb la intenció de generar impacte social i mediambiental aconseguint al seu torn un rendiment financer, per això aquest tipus d’inversions estan qualificades com una de les més avançades perquè estan enfocades a generar un retorn econòmic, social o ambiental al mateix temps.

Sota el context del 4YFN 2023 dins de les sessions organitzades per CaixaBank DayOne en la seva Àgora Stage, la inversió i l’evolució de la inversió en impacte van ser les protagonistes. En aquest sentit es van celebrar dues taules rodones que van estar protagonitzades per emprenedors, els projectes innovadors dels quals estan enfocats en aquesta àrea, i pels responsables dels principals fons d’impacte que operen al nostre país, on també es va posar el focus en el paper que la col·laboració públic-privada està exercint a l’hora de desenvolupar projectes i inversions d’impacte.

En la primera sessió entorn d’aquest tema sota el títol ‘The companies will be of impact or they will not be’, moderada per Mónica Pons (CaixaBank) i protagonitzada per Marc Jordana, CEO de Norrsken; Carmen Pumariño, directora d’Inversions de Zubi Capital e Íñigo Raventós, CEO de Ray, es va abordar el sector d’impacte com un sector que va molt més allà de dues qüestions que habitualment solen relacionar-se amb ell com són la filantropia i la sostenibilitat.

“Invertir en impacte no és filantropia, en aquest sentit impacto i retorn sempre han d’anar de bracet”, va explicar Iñigo Raventós (Ray). Per part seva, Carmen Pumariño, directora d’inversions de Zubi Capital, va apuntar que a l’hora d’invertir en projectes que persegueixen l’impacte es necessita un retorn en el mercat acompanyats sempre de companyies que utilitzin la tecnologia com a palanca per a aconseguir-lo i és necessari que des dels fons s’utilitzin eines que permetin mesurar com s’està fent efectiu aquest impacte. En aquest sentit, Iñigo Raventós va destacar que “és necessari invertir en projectes que ajudin a la societat des de molts punts de vista i si aquest projecte no aporta o no millora no s’hauria d’invertir en ell”.

Abordant el tema de la sostenibilitat, tots els participants en van apuntar al fet que en parlar de projectes d’impacte i buscar en quins invertir i pels quals apostar és necessari identificar aquells que van molt més allà d’ella. Per a Íñigo Raventós (Ray), “els projectes d’impacte han de generar un ecosistema social al voltant de la indústria que creguis, generant treball, riquesa i productes de mercat que aportin sentit”. Per part seva, Marc Jordana (Norrsken), apunta que la sostenibilitat no és només pensar en el medi ambient sinó també tenir una responsabilitat amb tot el que succeeix al teu voltant.

En la taula rodona ‘The growth of new impact VC funds’, moderada per José Luis Ruiz de Munain, CEO de SpainNAB i en el qual van participar Manuel Nieto, co-founder & General Partner de First Drop VC; Fernando Casado, co-Founder & General Partner de Inclimo Climate Tech Fund; Maite Fibla, co-founder & Managing Partner de Ship2B Ventures i Natalia Ruiz, managing Partner de Net Zero Ventures, es va posar de manifest el creixement que està experimentant el sector gràcies a la creació de nous fons d’impacte i l’ampli creixement que està experimentant els projectes climatetech.

A més, un dels temes principals que es van abordar va ser la necessitat de la col·laboració públic-privada en temes d’impacte i el rol que l’administració pública ha d’adoptar en aquest sentit. En aquesta qüestió els participants van coincidir en la necessitat que l’ens públic ha d’adoptar tant un paper de finançador com de regulador sempre tenint en compte a l’hora de regular l’opinió del sector: “Tenir un partner que et connecta amb finançament públic ens ajuda i permet potenciar molt més l’impacte”, va apuntar Fernando Casado (Inclimo Climate Tech Fund). Per la seva part Natalia Ruiz (Net Zero Ventures) va assenyalar la necessitat de legislar amb coneixement ja que actualment tenim una oportunitat única d’aprofitar els reptes i crear una indústria forta.

Pots gaudir de totes les sessions que es van celebrar en l’Àgora Stage de CaixaBank DayOne en 4YFN 2023 en el següent enllaç.