Corporates i Venture Capital. DayOne aposta per construir una relació positiva en el 4YFN

Corporates y Venture Capital. DayOne apuesta por construir una relación positiva en el 4YFN

Dimarts passat 27 de febrer es van dur a terme tres panels sobre “Corporates and Venture Capital” en el 4YFN (Four Years From Now) de Barcelona organitzats per dayone i Ascri. Els tres workshops tenien per objectiu mostrar bones pràctiques entre dos ecosistemes cada vegada més rellevants entre les start-ups i la innovació.

Taula 1: “Corporate com LP d’un fons de VC”

La primera taula rodona va comptar amb la presència d’Aquilino Peña, fundador de Kibo Ventures, i Ana Segurado, directora de Telefonica Open Future, els quals van recomanar construir una relació positiva entre totes dues parts. Les organitzacions estan formades per persones que necessiten uns vincles per treballar conjuntament, uns mateixos valors i visió per crear una confiança que sigui la base de l’èxit.

Taula 2: “Corporate en operació M&A”

La segona taula va ser impartida per Gustavo García Brusilovsky, fundador de Klikin i Enrique Dameno de Repsol. En aquesta taula resultó interessant com el racional del deal radicava en la construcció conjunta entre l’equip fundador i el corporate d’un model de negoci nou.

En aquest cas, tant G. García com E. Dameno van recomanar que més enllà d’encaixar estratègicament, les persones, una vegada més, són la clau de l’èxit.

Taula 3: “Corporate i VC en coinversió”

A l’última taula vam gaudir de la presència de Beatriz González, sòcia fundadora de Seaya Ventures i Oskar Miel de Rakuten. L’objectiu era entendre els reptes de les corporates co-invertint directament amb un Venture Capital en una startup. La relació entre les dues companyies és un exemple d’èxit a Espanya, ja que han coinvertit a Cabify i després a Glovo.

En aquest cas, l’entrada d’un soci estratègic com és un corporatiu en el captable d’una startup sempre és un repte. Especialment perquè des d’un punt de vista de “exit” en funció de com s’estructura pot ser un factor limitant.

B. González i O. Miel van voler destacar novament el factor de la confiança entre socis que comparteixen uns valors i una visió. En aquest cas, sempre serà més fàcil construir un nou acord.

Carlos Trenchs, director de CaixaBank DayOne, que va moderar els 3 panels, comenta les seves principals conclusions:

  1. Venture capital i Corporates són dos agents clau i que es necessiten mútuament. No hi ha una única manera de construir la relació, cada deal i companyia requereix una aproximació diferent.
  2. Coneixement sobre com seleccionar i gestionar la inversió en una startup + coneixement en el vertical de negoci són dos aspectes que junts sumen exponencialment. Venture i Corporates són bons en cada un.
  3. Em ratifico en què, malgrat que el món de la inversió pertany a l’àmbit financer, en realitat aquest és un “people business” i aquí no hi ha receptes úniques.