Coneix el Repte SemillaXXI: Transformació digital i innovació en el sector agroalimentari

En aquesta nova edició dels Premis EmprendeXXI organitzats per CaixaBank i cootorgados al costat de Enisa a Espanya, proposem sis reptes per a les startups amb capacitat d’oferir resposta a aquests.
En l’entrada d’avui expliquem el repte SemillaXXI, dirigit a les startups que busquen solucions tecnològiques relacionades amb la producció agropecuària, tecnologia i productes per a la indústria agroalimentària, la transformació i elaboració de productes agrícoles i alimentaris, per a establir una producció més eficient, efectiva, sostenible i saludable en aquesta indústria. Algunes de les àrees fonamentals de la indústria del foodtech que plantegen solucions tecnològiques en aquest àmbit són les següents:
Agricultura: Actualment la tecnologia i l’agricultura van de bracet, perquè els agricultors han estat tractant de facilitar el treball pesat en els camps. Des d’arades fins a tractors connectats a telèfons mòbils a través de satèl·lits, la tecnologia agrícola ha implementat nombroses millores en l’eficiència.
Biotech: La biotecnologia és una branca interdisciplinària àmplia i relativament nova de les ciències biològiques, que inclou qualsevol aplicació tècnica que utilitzi sistemes biològics i organismes vius o els seus derivats per a crear o modificar productes o processos amb finalitats específics.
Data i Monitoratge: Existeixen aplicacions mòbils que permeten el monitoratge de labors agrícoles i tractaments, que substitueixen al registre en paper a l’ús.
Control i geolocalització: Actualment comptem amb aplicacions IOT (Internet of Things) que tenen, entre altres funcions, monitorar en temps real als animals de granja permetent conèixer on estan i si tenen algun problema, gràcies a un servei d’alertes.
Reg i reforestació: Mitjançant el desenvolupament de la tecnologia en el reg es plantegen solucions tant en el sector agrícola (Smartfarming) com en parcs i jardins (Smartcity). També és fonamental dur a terme activitats de plantació i reforestació massiva, ja sigui amb el propòsit de compensar la seva petjada de carboni o de realitzar meres activitats de plantació.
Comerç: Les eines de comunicació i col·laboració han d’estar en constant millora per a desenvolupar la digitalització dels negocis i de les seves transaccions comercials. A més, l’obtenció de dades i anàlisis en temps real serveix per a perfeccionar la presa de decisions estalviant temps i despeses administratives, i per a afermar els vincles entre proveïdors i compradors.
Quin tipus de solucions poden presentar-se al repte SemillaXXI?
Alguns dels àmbits en els quals poden treballar les startups candidates són:

  • Agricultura
  • Alimentació
  • Health
  • SaaS
  • Maquinària
  • Biotech, entre altres


En la passada edició dels Premis EmprendeXXI l’empresa Oscillium va ser la guanyadora del repte SemillaXXI. Oscillum és una start-up especialitzada en alimentació, que desenvolupa etiquetes intel·ligents per a indicar la frescor, seguretat i qualitat dels aliments mitjançant un canvi de color, des del productor fins al consumidor.