Coneix el Repte SilverXXI: Assegurar l’envelliment actiu i una vida llarga i sana a través de la tecnologia

En aquesta nova edició dels Premis EmprendeXXI  organitzats per CaixaBank i cootorgados al costat de Enisa proposem sis reptes per a les startups amb capacitat d’oferir resposta els mateixos. En cada repte s’atorgarà un premi de 20.000€ a l’empresa guanyadora.
En l’entrada d’avui expliquem el repte SilverXXI, dirigit a les startups que busquen solucions que assegurin l’envelliment actiu i una vida llarga i sana a través de la tecnologia.
El passat 15 de novembre la població mundial va superar els 8.000 milions. El pas de 7.000 milions d’habitants als 8.000 milions ha trigat solament 12 anys i té diverses causes i conseqüències.
Independentment del creixement, en tots els llocs es donarà un mateix fenomen: l’envelliment. A ell contribueixen la disminució de la fecunditat, l’augment de la longevitat i la progressió de grans grups (generació del baby boom) cap a edats més avançades.
Algunes dades que confirmen l’envelliment de la població són:
L’esperança de vida s’ha tret des dels 34 anys en 1913 als 72 anys en 2022.
– Entre 1970 i 2020, la fecunditat va caure en tots els països del món.
– En 1948 hi havia en el món set vegades més nens menors de 15 anys que persones de 65 anys o més i en 2050 aquests grups tindran gairebé la mateixa grandària.
Les noves tecnologies en les cures i atenció de les persones majors, especialment les que es troben en un estat dependent, són fonamentals perquè puguin obtenir ajuda en les seves pròpies llars. A més de l’atenció remota, la telemedicina o la medicina mòbil (e-health i la medicina mòbil respectivament), també cal parlar d’un ecosistema de productes de nova tecnologia que pot millorar la qualitat de vida de les persones majors i els cuidadors.
Tendència en tractaments de realitat virtual en la eSalud: Recrear espais reals mitjançant ulleres virtuals està demostrant ser molt útil en molts aspectes relacionats amb la medicina i les cures. Una de les aplicacions més esteses és la formació, ja que permet a futurs mèdics realitzar pràctiques abans de passar a situacions amb pacients reals. Aquestes tecnologies s’estan utilitzant també en tractaments de fòbies o teràpies de rehabilitació i estimulació cognitiva, aconseguint una adhesió major gràcies al component de joc. Una altra de les aplicacions mèdiques de la realitat virtual és l’avaluació mèdica de malalties neuropsicològiques
Quin tipus de solucions poden presentar-se al repte SilverXXI?
Alguns dels àmbits en els quals poden treballar les startups candidates són:

  • Agetech
  • Ciències de la vida
  • e-Health
  • Mobilitat reduïda
  • Turisme sènior
  • Sports
  • Medical devices
  • Fitness, entre altres


En la passada edició dels Premis EmprendeXXI, l’empresa Corify Care va ser la guanyadora del repte SilverXXI. Corify Care és una start-up mèdica centrada en les arrítmies cardíaques, amb un producte i tecnologia que permeten a més mèdics tractar a més pacients de manera més eficient i eficaç.