Conclou la immersió cultural a Estònia del programa ‘Moonshot Thinking for Entrepreneurs’ de CaixaBank dayOne i ESADE

En la tercera i última jornada a Estònia com a part del programa ‘Moonshot Thinking for Entrepreneurs’ organitzat per CaixaBank DayOne i ESADE, els guanyadors dels Premis EmprendedorXXI es preparen per a un dia ple d’activitats per a conèixer de primera mà l’ecosistema emprenedor i innovador del país. Des d’assistir a la projecció privada de ‘Chasing Unicorns’ (2019), fins a conèixer empreses com Cocoon, Startup Wise Guys, Change Invest i Funderbeam.

 

Chasing Unicorns

La primera cita va ser amb una projecció privada del llargmetratge estonià ‘Chasing Unicorns’ (2019), dirigida per Rain Rannu, en Fòrum Cinema (Tallinn). Després de la projecció, els emprenedors van poder assistir a un Q&A amb el productor del film, Tõnu Hiielaid.

Aquesta pel·lícula tracta sobre un jove emprenedor d’una startup en la seva boja aventura des d’una petita ciutat a Estònia fins a Silicon Valley, i en ella podem reconèixer molts dels espais i llocs visitats durant el nostre viatge… i fins i tot reconeixem a algun dels seus protagonistes.

L’interessant d’aquesta pel·lícula, més enllà de la història que compte, és la història que hi ha darrere de la seva creació, perquè va ser en si mateixa un projecte startup. El seu director, Rain Rannu, és un conegut emprenedor estonià que en vendre la seva empresa va fundar, al costat d’altres dos socis, Super Angel (us recordeu que la visitem el primer dia?), i van anar a més dels primers inversors en unicorns com Bolt, Pipedrive i Veriff. Ranu, va obtenir el premi a “Most upcoming business entrepreneur in Estònia” l’any passat.

Source https://mubi.com/es/films/chasing-unicorns

 

Cocoon

La segona parada del dia va ser el fons de venture capital Cocoon Ventures, i l’acceleradora Cocoon Program.

“Cocoon was created by the founders of Playtech (unicorn) when it was sold”

Cocoon Ventures és una empresa de capital de risc finançada per un equip d’entusiastes de la tecnologia, empresaris establerts i inversors amb idees afins dedicats a ajudar a les startups i als empresaris.

L’acceleradora Cocoon Program es dedica a donar suport al creixement de les empreses i a l’autodescobriment dels líders de les startups a través de tutories personals, avaluacions, esdeveniments i inversions.

 

Startup Wise Guys

En Startup Wise Guys tenen com a propòsit “ajudar els #fundadors a convertir-se en emprenedors, i a construir grans empreses internacionals sostenibles” ens compta Farid Singh, partner en Startup Wise Guys.

En el seu programa de 3 mesos dirigit per mentors reconeguts i que té lloc a Tallinn (Estònia), Riga (Letònia) o Vilnius (Lituània), acompanyen a emprenedors per a aconseguir augmentar vendes i escalar l’empresa, i els injecten una inversió inicial que ajuda els equips a estar en posició d’aconseguir la següent ronda de finançament en un termini de 6 mesos.

Actualment compten amb quatre verticals: B2B SaaS, Fintech, Cyber i Sustainability.

 

Change Invest

Gustav Liblik, CPO i cofundador en Change Invest, ens acosta a aquesta scaleup, recentment afegida al “Estonian Màfia Wall of Fame”, com una de les empreses tecnològiques més prometedores de l’ecosistema, camí de convertir-se en un dels pròxims unicorns. Change Invest és un broker de criptomonedas amb seu a Estònia que va llançar el seu servei en 2017 i ofereix als individus la possibilitat de comprar i vendre una gran varietat de criptomonedas, però també altres actius (or, divises i accions com Amazon o Apple).

“Estònia és un dels millors llocs per a finançar una startup de criptomonedas. El procés de contractació és senzill i la regulació és beneficiosa” ens compta Gustav. Molt interessant a més el procés d’aixecar inversió, ja que fins avui han aixecat més de 20 milions de $, amb una valoració pròxima als 200 milions de $ i on més de 7.000 dels seus inversors són usuaris de la plataforma.

Per a Change, “Espanya és un mercat molt atractiu on tenim un 15% aproximat dels nostres clients”. Els veurem molt aviat a Madrid o Barcelona?

 

 

Funderbeam

Funderbeam és una plataforma global de finançament i negociació, que connecta empreses ambicioses amb capital intel·ligent i crea una liquiditat única per als inversors. Aquesta plataforma ofereix a les startups l’opció d’accedir a inversió en micromecenatge, però també la venda d’accions en mercat secundari. Interessant iniciativa!

“Estònia és un gran lloc per a provar les teves idees i hi ha un ecosistema d’inversió molt ben desenvolupat” Cremo Mardisoo (Head of Baltic Region and Finland).

 

Walking tour i sopar de tancament

L’última jornada va concloure amb un walking tour pel barri antic de Tallinn, en el qual van participar tant els guanyadors dels Premis EmprendedorXXI, com l’equip de DayOne i Enisa. A continuació, va tenir lloc un sopar tradicional estoniana que va posar el fermall final a una setmana d’enriquiment cultural, networking i aprenentatge per a tots els assistents.

Ens veiem l’any que ve, Estònia!

No et perdis en imatges el nostre viatge, i segueix en les RRSS (Twitter, Linkedin) de EmprendedorXXI aquest viatge d’immersió.

 

Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne