Aprenentatges del exit de Flywire amb Sonia Fernández de Kibo Ventures

Sonia Fernández, General Partner de Kibo Ventures, gestora de venture capital amb més de 250 milions d’actiu sota gestió i amb quatre unicorns com participades, ens revela la seva visió sobre la tendència de creixement en la inversió de venture capital per a l’any 2022, el paper dels corporates en la indústria, la seva experiència com a inversors en Flywire com primera startup espanyola que s’estrena en el Nasdaq i també ens inspira amb quins són els seus referents en venture capital en aquesta entrevista.

Alex Ferreiro, dayOne: L’any 2021 el sector del Venture capital va experimentar un fort creixement tant en volum d’inversió com en nombre d’operacions, la qual cosa demostra la maduresa i la fortalesa de l’ecosistema tecnològic amb un rècord històric d’operacions liderades per fons internacionals. Creus que aquesta tendència es consolidarà? Quins sectors veus amb més creixement per al 2022?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: Sí, continuem veient una tendència de creixement com asset class, ja que també hi ha més diners en el sistema i cada vegada la qualitat dels projectes i l’ambició és més alta. A nivell específic, a Espanya veiem que la tendència continuarà creixent ja que encara estem a nivells inferiors d’inversió en venture vs. PIB comparat amb altres països a Europa. A més, veiem cada vegada emprenedors més experimentats i projectes amb bases més sòlides i creixements i potencial més consolidat.

Alex Ferreiro, dayOne: Una de les grans reclamacions de la indústria és la falta de capital, des del teu punt de vista, on hi ha més necessitat, que existeixin fons amb capacitat per a sèrie B o superiors o més diners en capital llavor?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: Clarament el repte a Espanya es troba a nivell growth, és a dir, per a rondes B i superiors. Dit això, és important dotar també als emprenedors de més alternatives de finançament a nivell pre-seed. Etapes early stage (seed-sèries A) estan ben cobertes en el mercat en l’actualitat.

Alex Ferreiro, dayOne: Els cinc pilars de qualsevol ecosistema tecnològic són talent, capital, administració, corporates i universitats, quin és des de la vostra visió el paper que han d’assumir els corporates en la indústria?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: El paper dels corporates és essencial i poden adoptar tres rols fonamentals.
a) Catalitzadors comercials, secundant amb pilots i projectes per al desenvolupament de les diferents startups
b) Aportant inversió a través dels seus braços de corporate venture, contribuint així a l’ecosistema inversor
c) Com a compradors de startups, afavorint així la capacitat de desinversió o exit per a inversors existents

En la nostra opinió és fonamental que estiguin en el suport comercial, a vegades molt més important que el financer per se, i sobretot prenent un paper més actiu a l’hora d’incorporar a aquestes startups en les seves pròpies companyies i sent més actius en tot el procés de M&A.

Alex Ferreiro, dayOne: Com ha evolucionat el vostre rol dins de les companyies en les quals invertiu? Participeu de la configuració dels equips, relacions corporatives, contactes amb altres fons internacionals, expansió…?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: Nosaltres juguem un paper en el suport a la internacionalització i creixement de les companyies, els ajudem a escalar a tots els nivells, sobretot en estructura, equip i dimensió de la companyia per a aconseguir els següents reptes.

A nivell estratègic juguem també un paper molt important per a portar-los a la següent ronda de finançament i estructurar-la de manera adequada i alhora guiar-los per a identificar als inversors més adequats, que solen ser inversors internacionals en el nostre cas.

Secundem de manera holística en tot el que implica escalar una companyia i per descomptat la part comercial i de relació amb corporates és també rellevant. Dit això, en cap cas prenem un rol de gestió de la companyia, són els emprenedors els que millor coneixen sempre el seu sector i el seu producte. Som els companys de viatge que aportem valor en aquest trajecte amb els contactes i experiència que ens dona haver treballat amb molts equips i oferim tota aquesta experiència i accés a network perquè el creixement sigui més exponencial i eficient.

Alex Ferreiro, dayOne: Al maig del 2021 la companyia Flywire (abans PeerTransfer) es va convertir en la primera startup espanyola que s’estrena en el Nasdaq. Com participada vostra, què heu après de la seva exit?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: Sobretot hem après a entendre com gestionar companyies en les seves diferents etapes d’evolució. En el cas de Flywire, en un moment donat el management existent va haver de donar pas a un altre per a portar-lo al següent nivell en el mercat americà. És molt important tenir emprenedors que entenguin molt bé el seu rol i com executar els reptes empresarials en les diferents etapes. Una altra lliçó molt important ha estat triar bé els companys de viatge des del costat inversor i també posar en valor el nostre rol com a inversor local que, humilment, pensem va ser decisiu en aquest moment de transició per a la companyia.
Una altra lliçó és entendre que el viatge és llarg i que és important tenir una visió a llarg termini que permeti poder executar bé l’estratègia i anar veient pas a pas les millors opcions per a finançar la companyia. Al final, equips brillants són capaços d’executar bé l’estratègia i, quant millor són els equips, més augmenten les probabilitats de tenir èxit al final del camí.

Alex Ferreiro, dayOne: Els emprenedors us pregunten en quin punt del període està el fons? És una cosa que haurien de tenir en compte?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: Sí, és rellevant. Sobretot si el fons està en la seva etapa final i això té implicacions a no poder tenir suficient capital per a acompanyar a la startup en rondes futures. És important fer aquesta pregunta al fons i com a regla general sempre és més interessant entrar al principi de la vida del fons perquè hi ha més temps de recorregut amb el fons existent de cara a rondes de follow-on futures.

Alex Ferreiro, dayOne: Una de les millors mètriques per a un fons és que emprenedors del portfolio que han aconseguit un exit, es converteixin posteriorment en Limited Partners del fons, vosaltres sou un exemple en això… Què us aporta?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: Per a nosaltres és molt rellevant i realment un orgull poder comptar amb aquests inversors com LPs en els següents fons. Molts d’ells tenen realment una vocació molt clara d’ajudar als següents emprenedors i de “retornar”. Això ens motiva moltíssim perquè el valor que aporten als següents emprenedors és realment valuós, la seva capacitat d’actuar de manera proactiva i per part nostra, poder aportar aquest network a les nostres noves participades decididament és un aspecte diferencial.

Alex Ferreiro, dayOne: Finalment per a finalitzar, quin inversor o inversors nacionals o internacionals en Venture capital citaries com una referència per a tu?

Sonia Fernández, Kibo Ventures: M’agraden molts però alguns internacionals que han fet inversions en companyies a Espanya i que a més pel tracte són excepcionals et destacaria (Paul Murphy – Lightspeed, Nate Jared – Maniv Capital o Mar Hershenson – PearVC).

 

Álex Ferreiro, Product Manager @ CaixaBank DayOne