30 guanyadors dels Premis EmprendedorXXI viatgen a Estònia de la mà de CaixaBank DayOne i ESADE

Aquesta setmana, prop de 30 emprenedors guanyadors de la 13a i 14a edició dels Premis EmprendedorXXI viatgen a Estònia com a part del programa d’acompanyament internacional “Moonshot Thinking for Entrepreneurs” que CaixaBank DayOne i ESADE coorganitzen. El programa compta amb la col·laboració de Take 3 Innovate per a la seva posada en marxa.

I alguns us preguntareu, per què Estònia? Estònia és el país, juntament amb Israel, amb un major nombre d’unicorns (empreses tecnològiques valorades en més de 1.000 milions de dòlars) per càpita; és un país de la UE amb un passat soviètic i amb només 30 anys de vida, té una societat digital molt avançada, on pots crear empreses en 5 minuts, a més d’un sistema fiscal simple i beneficiós per a les startups. 11% del total d’impostos a Estònia procedeixen de les startups, amb el que és a més molt important per a l’economia del país.

Però més enllà de conèixer aquest vibrant ecosistema, el principal objectiu d’aquest programa és ajudar els emprenedors a crear comunitat i fer-los repensar la visió dels seus negocis i ser més ambiciosos: pensar en gran.

Durant la primera jornada, el dimarts 7 de setembre, el focus va ser conèixer algunes de les principals empreses tecnològiques en diferents àmbits.

Lift99

Lift99 és un coworking i hub de startups situat a la ciutat creativa de Telliskivi, Tallinn. En les seves instal·lacions, mostren orgullosos el “wall of fame” de l’ecosistema, amb els 7 unicorns i les 20 startups més prometedores de la “EstonianMafia”.

El seu CEO, Elise Sass, ens compta els principals al·licients d’Estònia per a atreure talent:

• Posseir un ecosistema internacional
• Educació de qualitat (family friendly)
• Fer els tràmits de contractació simples (avantatges fiscals)

“Estònia is a global innovator in digitalization of services with the most startup-friendly government in the world” Elise Sass, CEO.

Click & Grow

Click & Grow és una empresa que crea jardins intel·ligents per a unir la vida moderna i la naturalesa. És, a més, una de les poques empreses de maquinari a Estònia amb enfocament 100% B2C i presència global. En les instal·lacions de Lift99, ens reunim amb el seu PR manager i un dels primers empleats de la companyia d’entre uns 50 empleats, que ens comparteix el seu avantatge competitiu: “Our plants need 95% less water to grow and have three estafis habiti vitamins”.

Aquesta empresa creada en 2010, produeix 100% a Estònia i fa enviaments a tothom. Els va costar uns 3-4 anys de recerca fins a optimitzar el producte del qual disposen actualment. El projecte va ser llançat dins de la incubadora en la Universitat de Tartu, i fins al moment han aixecat un total de 27M€ de finançament de capital de risc i altres fonts, entre les quals es troba Ikea, el vehicle de les quals de Corporate venture va invertir en la seva ronda B.

Superangel

Superangel és un fons d’inversió early-*stage per a emprenedors que porta en funcionament més de tres anys, i compta amb socis de més de 15 anys. Els tres fundadors de Superangel són els primers inversors de Bold, Veriff i Pipedrive. Entre ells es troba Rain Rannu, premiat com “Most Upcoming Business Entrepreneur” a Estònia, director i productor del documental “Chasing Unicorns”. A més, compten amb Pal Alt Club, un espai d’esdeveniments i treball dedicat en exclusiva a startups.

Compten amb un fons de 16 milions d’euros i. Inverteixen entre 50.000€ i 500.000€ per startup, amb focus en regions nòrdiques, i estan en procés d’aixecar el seu segon fons que serà de 14 milions.

“We pay for business and leadership coaching for founders and CEOs in our portfolio. We’re llevi unique doing this” Kalev Kaarna, Venture Development Manager.

Superangel organitza activitats per a atreure startups i acompanyar a les empreses de la seva portafolio en el seu creixement. Des dels seus basecamps (Hackhaton de 72h, que serveix de due diligence prèvia a la inversió per a avaluar a la startup i l’equip), fins al programa d’acceleració de 12 mesos que ofereixen a totes les seves participades.

En el programa tracten quatre àrees principals:
• Customer development
• Fundraising
• Hiring
• KPIs

També han desenvolupat un programa específic per a DeepTech, que es tracta d’un bootcamp on treballen amb els equips científics per a fer els seus projectes atractius per a la inversió de Venture Capital.

Superangel és conegut també per organitzar peculiars “elevator pitch”, com els seus “Skydiving pitch” (l’emprenedor fa el seu pitch mentre salta en paracaigudes) o “Racing pitch” (fa el propi mentre va de copilot en un cotxe de carreres a tota velocitat). Original manera de conèixer a una startup, no?

Veriff

Veriff és una de les startups més prominents a Estònia, i s’espera que molt aviat sigui un altre dels famosos unicorns. És una empresa tecnològica global que està construint una plataforma de verificació d’identitat basada en la Intel·ligència Artificial. Fundada en 2015, va ser accelerada per I Combinator en 2018, té 300 empleats de més de 30 països, més de 170 clients a nivell internacional i compte amb oficines a Estònia, USA, UK i molt aviat Barcelona.
Segons Duncan Steblyna, VP of Product en Veriff, la seva visió sobre el futur de la identitat consisteix en “una identitat global única per a tots els habitants del planeta”.

“Why is Estonian ecosystem sota succesful? Because of the value of our networking community. Everyone is very accessible and open to collaborate. Silicon Valley and Israel llauri like this, not London where people llauri really competitive. Probably not a coincidence that these tech hubs llauri the best in the world” Duncan Steblyna, VP of Product, Veriff

Comodule

L’última visita del dia la fem a una empresa manufacturera. Comodule és una empresa de patinets produïts i assemblats 100% a Europa. Allí ens rep Gelly Mikko (HR Specialist), i explica la finalitat d’aquesta startup, que planteja una solució de IoT per a operadors i fabricants de bicicletes i patinets, reduint així la petjada de carboni i els problemes de trànsit. Comodule fabrica els seus propis patinets sota diverses marques com Ayke o Tuul.

Després d’un primer dia intens, on hem visitat empreses molt diferents (maquinari, programari, industrial) i alguns dels “ecosystem enablers” més representatius, és hora de tornar a l’hotel per a un breu descans, enviar correus o una mica d’esport abans de sopar.

No et perdis en imatges el nostre viatge, i segueix en les RRSS (Twitter, Linkedin) de EmprendedorXXI aquest viatge d’immersió amb els guanyadors de Premis EmprendedorXXI.

 

Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne