La start-up Tutrocito ha estat reconeguda als Premis EmprènXXI com l’empresa de base tecnològica més innovadora d’Andalusia. Aquests guardons, atorgats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d’Indústria i Turisme, a través d’ENISA, celebren enguany la seva 17a edició.
L’entrega territorial dels Premis EmprènXXI a Andalusia compta amb el suport de la Junta d’Andalusia, a través d’Andalusia Empren, fundació adscrita a la Conselleria d’Universitat, Recerca i Innovació. Tutrocito és una empresa que dissenya i ven al client final mobiliari i materials a mida, amb un procés de compra fàcil i còmode, digitalitzant el sector de l’artesania tradicional. El seu projecte ha estat seleccionat entre les 92 candidatures que s’han presentat als guardons a Andalusia. Els Premis EmprènXXI s’han consolidat com a uns guardons de referència per a l’ecosistema emprenedor, tant a escala nacional com autonòmica.
Impuls a través de formació especialitzada en innovació
Amb aquest guardó, Tutrocito ha rebut un premi en metàl·lic de 6.000 euros i l’accés a un programa de formació en un hub d’innovació de referència global. Es tracta de Moonshot Thinking for entrepreneurs, una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement impartida per professorat de ESADE.
A més, Tutrocito també tindrà l’oportunitat de participar en els Investors Day EmprènXXI, unes jornades on podran mantenir contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l’ecosistema emprenedor, i passaran a formar part de la comunitat AlumniXXI, composta per fundadors i guanyadors d’edicions passades. L’entrega dels Premis EmprènXXI, celebrada a l’Espai Exploraterra en el marc del DayOne Innovation Summit Andalusia, ha comptat amb la presència de professionals de la Direcció Territorial de CaixaBank, ENISA i Junta d’Andalusia, entre altres ponents.
El jurat encarregat de seleccionar l’empresa guanyadora ha estat compost per membres rellevants de l’ecosistema regional d’emprenedoria, com ara Juan Ignacio Zafra, director territorial de CaixaBank a Andalusia, Carmen Cuesta, directora de Comunicació i Promoció d’Enisa, Daniel Escacena, director general d’Andalusia Empren, o Beltrán Pérez, president de Corporació Tecnològica d’Andalusia.
Les empreses més innovadores i amb més potencial d’Andalusia
A més de Tutrocito, en l’esdeveniment han participat la resta de start-ups finalistes a Andalusia, que han tingut l’oportunitat de presentar els seus projectes:
- BioMixing: tecnologia per a biorreactors que disminueix el temps de procés i millora la qualitat de materials per al tractament de càncer, vacunes o medicaments en general.
- Cobiomic Bioscience: desenvolupament d’eines de medicina personalitzada combinant biomarcadors sanguinis i dades clíniques amb intel·ligència artificial.
- Neuromindset: innovació en l’àmbit de l’educació a través d’eines digitals que combinen la neurociència i la IA per potenciar el desenvolupament cognitiu i de l’autoregulació dels nens.
- STEMDO: plataforma B2B de Talent STEM as a service. Agrega demanda de talent STEM de grans companyies i redirecciona a empreses amb talent estiguin on estiguin.
Totes aquestes empreses poden ser els futurs referents de l’ecosistema emprenedor a Andalusia. Amb aquests guardons, CaixaBank i ENISA reconeixen avui solucions per als reptes del demà, aquells que ens desafien a imaginar un món millor, més sostenible i respectuós.
17 anys fomentant l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal
Els Premis EmprènXXI es van crear el 2007 amb la finalitat de fomentar i recolzar aquelles companyies amb menys de tres anys de trajectòria que, a través de la seva tasca, generen major impacte en el seu territori i ofereixen les millors solucions als principals reptes de la societat actual. En aquesta línia, des dels seus inicis, el programa ha invertit prop de 8,3 milions d’euros en premis en metàl·lic i en accions d’acompanyament i visibilitat, que han beneficiat gairebé 500 empreses.
Com cada any, en aquesta edició es lliuraran un total de 19 guardons a nivell territorial: 17 a Espanya (un per cada comunitat autònoma) i 2 a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i illes) i, d’altra banda, també es premiarà amb 12.000 euros les 12 empreses que, independentment del territori, ofereixin les millors solucions a alguns dels principals reptes del demà.
Així mateix, es farà entrega de dos accessits especials en l’àmbit de la sostenibilitat, a l’empresa més sostenible segons els criteris ESG i a la innovació tecnològica més disruptiva. Ambdós accessits estan dotats amb un premi en metàl·lic de 9.000 euros. En aquesta edició, els guardons compten amb el suport de diferents empreses del grup, àrees de negoci i divisions de CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Sèniors, MicroBank, CaixaBank Real Estate & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Banca Privada, Innovació i CaixaBank Dualitza.
Sobre CaixaBank DayOne
DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que recolzen el creixement de l’ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).
A més, DayOne desenvolupa una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l’ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques.
D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.
Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats en 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de trobada entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.
Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança, juntament amb ENISA, cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprenXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal.
Sobre ENISA
L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública adscrita al Ministeri d’Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin la financiació necessària per desenvolupar-se i competir en un mercat global.
Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius, amb importants entre 25.000 i 1,5 milions d’euros, que no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent. Es tracta d’una alternativa de finançament que s’ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la pime.
El univers d’empreses que s’adrecen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.
La cartera històrica d’ENISA supera els 8.685 préstecs destinats a 7.580 empreses, per un import total de més de 1.332 milions d’euros invertits.
A més, ENISA, a través de l’encàrrec del Govern, ha assumit el paper d’entitat certificadora per a les empreses emergents que desitgen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.
Sobre Andalucía Emprende
Andalucía Emprende és l’instrument públic de suport a l’emprenedoria d’Andalusia. Una fundació adscrita a la Conselleria d’Universitat, Recerca i Innovació de la Junta d’Andalusia, en la qual es treballa per ajudar a persones amb una idea de negoci a que les converteixin en empreses viables i generadores d’ocupació i acompanyar a qui ja les han constituït en els processos d’expansió, modernització i consolidació en el mercat.
Compten per això amb un equip de professionals qualificats, amb coneixement i amb dilatada experiència en creació i desenvolupament empresarial, que ofereix assessorament, formació, tutorització, ajuda en la recerca de vies de finançament i en la tramitació d’incentius, allotjament empresarial i una àmplia xarxa de contactes que poden resultar molt beneficiosos per al desenvolupament d’un negoci.
A més, fomenta l’emprenedoria, especialment en la joventut, i contribueix a la seva visibilitat, desenvolupant iniciatives en col·laboració públic-privada, per compartir el coneixement i l’experiència de casos d’èxit com a models de referència i inspiració.
A tot això s’afegeix una tasca d’investigació, basada en un sistema d’escolta activa permanent, per generar i transferir coneixement a través de l’anàlisi de tendències, l’estudi de recursos.