El passat 14 de desembre vam celebrar en format híbrid, de manera presencial en l’àgora de DayOne València i també en línia, una nova CaixaBank Talk que va comptar amb la participació de Marc Guasch, Investment Associate en Zubi Capital, Nacho Ormeño, CEO i Co-Fundador de Startupxplore, i Juan Enrique Valero, Director de DayOne València, com a moderador.
Tots dos experts s’han reunit en aquesta entrevista dirigida per Juan Enrique Valero per a parlar sobre les alternatives al Venture Capital. Però, què és el Venture Capital? Doncs bé, segons l’Associació espanyola de capital, creixement i inversió, “és l’aportació de capital en una empresa que es troba en fase inicial o de desenvolupament primerenca. Normalment, la inversió de Venture Capital es dirigeix a empreses tecnològiques o amb un fort component innovador”.
No obstant això, aquesta no és l’única forma que les startups tecnològiques poden accedir a inversió privada i a través d’aquesta xerrada hem pogut conèixer les alternatives als fons de capital de risc tradicionals des del punt de vista d’aquests dos experts, els qui ens van donar una visió molt esclaridora de tot el que fan en aquesta mena d’alternatives.
La primera alternativa que coneixem és el Venture Debt, un concepte que, segons Marc Guasch, “pretén unir les parts bones del Venture Capital i del finançament bancari, on el resultat no deixa de ser un préstec, però presa una petita part de capital en les companyies i, com a resultat, les companyies obtenen el finançament que busquen amb una devolució moltíssim menor del que seria amb un Venture Capital”.
Però, coneixes quin és l’escenari més propici perquè una companyia s’aculli al Venture Debt? Des del punt de vista de Marc “és òptim en una fase més avançada: pre-sèrie A o sèrie A, ja que en les fases inicials és més complicat optar a una ajuda bancària”. A més, també ens dona els criteris per a avaluar el Venture Debt que utilitzen des de Zubi Capital i quina és la companyia ideal pel seu índex d’escalabilitat.
Per part seva, Nacho Ormeño ens compta la seva experiència amb el equity micromecenatge en Startupxplore, una de les principals plataformes de equity micromecenatge, on el que busquen són projectes amb potencial d’escalabilitat i els ofereixen a la seva comunitat d’inversors després d’una selecció realitzada pel seu equip d’anàlisi. Gràcies a això, les Startups poden donar a conèixer la seva proposta de valor en el mercat i optar a noves oportunitats.
No obstant això, el finançament per equity és dilutiva, hi ha uns requisits marcats per altres finançadors i cal tenir uns fons propis per a donar confort als processos de presa de decisió dels diferents finançadors que hi ha.
Per a finalitzar, Nacho Ormeño fa un balanç de l’any i afirma que “les plataformes de Equity Micromecenatge han trobat el seu lloc gràcies a la digitalització dels processos a conseqüència de la situació pandèmica, la qual cosa ha permès utilitzar les plataformes digitals per a invertir i que el sector creixi”.
Si vols conèixer més detalls sobre les Alternatives al Venture Capital i l’experiència d’aquests dos experts, pots veure el CaixaBank Talk complet en aquest enllaç.