• Les empreses portugueses LUGGit (Aveiro) i Fidufoods (Setúbal) són les guanyadores de la 6a edició dels Premis EmprènXXI (PEXXI), una iniciativa promoguda per BPI i per DayOne, la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i innovadores i els seus inversors.
• LUGGit, d’Ílhavo (Aveiro), presenta una plataforma mòbil que facilita un servei de recollida, emmagatzematge i lliurament d’equipatge. Fidufoods, de Setúbal, desenvolupa, produeix i comercialitza aliments segurs per a consumidors amb al·lèrgies o intoleràncies.
• L’Agència Nacional d’Innovació de Portugal (ANI), col·laboradora dels PEXXI, també va concedir una distinció a la start-up KIT-AR a través del programa Born from Knowledge (BfK).
LUGGit, d’Ílhavo (Aveiro), ha estat reconeguda a la 6a edició dels Premis EmprènXXI (PEXXI) com la start-up més innovadora del nord i del centre de Portugal, mentre que Fidufoods, de Setúbal, ha estat la guanyadora de la regió del sud i de les illes. La iniciativa pretén fomentar l’emprenedoria i valorar la feina de les empreses més innovadores i que donin resposta als principals reptes que ha d’afrontar la societat. L’objectiu és accelerar el seu procés de creixement i expansió global.
Els PEXXI els organitzen el BPI i DayOne, la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i innovadores i els seus inversors, en col·laboració amb l’ANI (Agència Nacional d’Innovació de Portugal).
LUGGit presenta una plataforma mòbil que facilita un servei de recollida, emmagatzematge i lliurament d’equipatge en temps real. El seu objectiu és redefinir completament la forma de viatjar i evitar que les persones hagin de portar les seves maletes. LUGGit connecta els viatgers amb conductors independents («keepers») que recullen i lliuren l’equipatge al lloc i a l’hora que els clients desitgin.
Fidufoods és la primera empresa portuguesa dedicada al desenvolupament, a la producció i a la comercialització dels anomenats aliments inclusius. Tots els seus productes són completament lliures dels 14 al·lèrgens principals i de traces, un factor que els distingeix i els permet transmetre seguretat a tots els consumidors, des dels intolerants, fins als multial·lèrgics i les seves famílies, així com als qui decideixen eliminar de la seva dieta els productes d’origen animal, com els vegans i els vegetarians.
Ambdues empreses rebran una dotació econòmica de 6000 euros, accés a un programa de formació internacional a Silicon Valley i mentoria especialitzada.
L’Agència Nacional d’Innovació de Portugal (ANI), col·laboradora dels PEXXI, també va concedir una distinció a la start-up KIT-AR a través del programa Born from Knowledge (BfK). KIT-AR aplica la realitat augmentada als processos industrials per tal de donar instruccions més clares als recursos humans i de reduir potencialment els errors a zero.
Premis per a les millors empreses de cada territori i de cada sector
Els Premis EmprènXXI van ser promoguts per primera vegada a Espanya fa 16 anys per CaixaBank, a través de DayOne. La iniciativa es va ampliar a Portugal a través de BPI el 2017. La 16a edició global dels Premis EmprènXXI va rebre 1135 candidatures a nivell ibèric, de les quals 148 eren portugueses: 57 de Lisboa, del sud i de les illes, i 91 del nord i del centre del país.
Els PEXXI se celebren a Portugal i Espanya de forma paral·lela en el cas de les categories territorials (2 a Portugal i 17 a Espanya), i conjuntament en les categories sectorials (Premis Reptes).
En l’edició ibèrica, totes les empreses candidates (portugueses i espanyoles) participen en els sis reptes següents: CiudadXXI (ciutats més sostenibles, segures, connectades i adaptades), ViveXXI (digitalització, nous models de negocis i reactivació del sector hoteler, restauració, turisme i oci), SemillaXXI (transformació digital i innovació en el sector agroalimentari), PlanetaXXI (sostenibilitat ambiental), SilverXXI (assegurar l’envelliment actiu i una vida llarga i sana a través de la tecnologia), BancaXXI (un nou model bancari més proper al client).
Les guanyadores de cadascun d’aquests reptes rebran una dotació econòmica de 20.000 euros. També es concediran dos premis especials de 10.000 euros cadascun. El premi Impacte Social s’atorgarà a l’empresa amb major impacte positiu en la societat, i el premi Deep Tech, a la innovació tecnològica més revolucionària.
A banda dels premis en metàl·lic, tots els guanyadors i un finalista de cada categoria del repte tindran accés a un programa de formació internacional. El programa Moonshot Thinking for Entrepreneurs està especialment dissenyat per a start-ups amb un alt potencial de creixement, i és impartit per ESADE i experts de Silicon Valley. S’hi combinen sessions formatives amb l’experiència de visitar alguns dels principals centres d’innovació del món.
Premis de referència per a l’ecosistema emprenedor
Els Premis EmprènXXI (PEXXI) estan dirigits a start-ups joves i innovadores del sector tecnològic. El seu objectiu és impulsar les més valentes i amb millors solucions per respondre als reptes del futur.
Des de la seva creació el 2007, el programa ha atorgat 7,5 milions d’euros en premis, dels quals s’han beneficiat més de 465 empreses. Al llarg de la seva història, hi han participat més de 10 700 start-ups i, en els comitès i jurats, hi han col·laborat més de 3750 professionals. Amb els Premis EmprènXXI, CaixaBank i BPI volen contribuir al desenvolupament d’empreses joves i innovadores amb un alt potencial de creixement. Gràcies a aquesta trajectòria han esdevingut un premi de referència per a les start-ups.