Les plataformes de ‘software’ i la IA són les principals tecnologies en les quals es basen les ‘start-ups’ espanyoles per desenvolupar els seus serveis

  • Així es desprèn de la cinquena edició de l’estudi ‘Anàlisi d’una nova generació de ‘start-ups’ a Espanya i Portugal’, en el marc de l”Observatori DayOne de start-ups’, impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, amb la col·laboració del Centre d’Iniciativa Emprenedora d’IESE Business School
  • L’informe analitza la situació, evolució, perspectives i perfil de les 1.056 empreses d’Espanya i Portugal participants en la 17a edició dels Premis EmprènXXI, de les quals 957 són espanyoles, i representa una mostra de les ‘start-ups’ d’Espanya
  • Les empreses de plataformes de ‘software’ constitueixen el 32% del total de les ‘start-ups’ presentades, seguides de les empreses d’IA, que representen el 15%, i de les d’anàlisi de dades, amb un 9%
  • Respecte a l’edició anterior, el finançament mitjà a les empreses ha augmentat un 11%, assolit els 575.000 euros, i s’ha incrementat del 12% al 23% la presència dels Business Angels en les ‘start-ups’, la qual cosa suggereix una disposició més gran del capital privat a invertir en empreses emergents

12 de setembre de 2024

L’ecosistema emprenedor espanyol està experimentant un creixement rellevant en l’adopció i el desenvolupament de tecnologies avançades, amb especial èmfasi en les plataformes de programari, la Intel·ligència Artificial (IA) i l’anàlisi de dades.

Així es desprèn de la cinquena edició de l’estudi ‘Anàlisi d’una nova generació de start-ups a Espanya i Portugal’, impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i inversors, amb la col·laboració del Centre d’Iniciativa Emprenedora d’IESE Business School. L’estudi s’emmarca com a part de l”Observatori DayOne de start-ups’, una iniciativa l’objectiu de la qual és analitzar i divulgar informació, les necessitats i les tendències relacionades del teixit emprenedor a Espanya i Portugal.

L’informe es basa en l’anàlisi de la situació, evolució i perspectives de les 1.056 empreses d’Espanya i Portugal participants en la 17a edició dels Premis EmprènXXI, de les quals 957 són espanyoles, i representa una mostra de les start-ups d’Espanya.

Les empreses de plataformes de programari constitueixen el 32% del total de les start-ups presentades, seguides de les empreses d’IA, que representen el 15%, i de les d’anàlisi de dades (9%). Això reflecteix una era emergent on l’anàlisi i aplicació de dades esdevé un pilar essencial per a la competitivitat i una tendència on el programari, la IA i les aplicacions continuen sent les tecnologies fonamentals en les quals es basen les start-ups per desenvolupar els seus serveis. D’aquestes dades es desprèn un futur econòmic en el qual el coneixement, la recerca i la innovació tecnològica són els protagonistes i són un reflex de la innovació i l’emprenedoria tecnològica. L’estudi també evidencia una especialització tecnològica en l’àmbit regional.

Per exemple, la tecnologia Analytics és més present a Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Catalunya, on cadascun d’aquests territoris aporta el 18% del total d’empreses amb aquesta tecnologia. En canvi, la IA mostra una forta presència a Madrid, on el 25% de les empreses IA té el seu origen. Per la seva banda, a València predominen les empreses amb tecnologia blockchain (31% del total d’aquesta tecnologia) i les empreses de realitat virtual són més presents a Catalunya i Andalusia, amb un 26% i 21% respectivament.

Finançament per tecnologia

Un 14% del total de les empreses presentades als Premis EmprènXXI (145 start-ups) han rebut un milió o més de finançament, la qual cosa suposa un lleuger increment respecte a l’any passat, que representava el 13% del total (143 start-ups). Pel que fa al finançament per tecnologia, sectors com el cloud, la robòtica i el hard tech han superat el milió d’euros de finançament mitjà i han demostrat un fort potencial de creixement i escalabilitat.

Pel que fa a l’origen del finançament varia, amb un paper destacat dels Business Angels en tecnologies emergents com blockchain i hardware i dels Venture Capital en sectors com crypto i cloud. Per la seva banda, les acceleradores i incubadores aposten per tecnologies emergents com a realitat estesa i augmentada, crypto i blockchain.

Respecte a l’edició anterior, ha augmentat un 11% el finançament mitjà a les empreses, que en aquesta edició ha assolit els 575.000 euros, i s’ha incrementat del 12% al 23% la presència dels Business Angels en les start-ups, la qual cosa suggereix una disposició més gran del capital privat a invertir en empreses emergents. Per la seva banda, el finançament de capital propi ha pujat del 57% al 70%, cosa que indica un fort compromís per part dels fundadors i el seu cercle proper.

La capacitat per atreure inversions ha augmentat un 3,5%, assolint els 606 milions d’euros. Des de la perspectiva territorial, Catalunya encapçala la llista amb una mitjana de finançament d’1,1 milions d’euros, seguits per País Basc (1,05 milions) i Madrid (764.494 euros).

Versatilitat i adaptació en una gran diversitat d’indústries

L’estudi també reflecteix que hi ha una correlació entre tecnologies i sectors: la IA està predominantment aplicada en la salut (26%) i l’educació (30,2%), mentre que les plataformes de programari predominen en els sectors socials (39,4%) i de comerç digital (64,8%).

En canvi, la cobertura sectorial de tecnologies també mostra una gran versatilitat i capacitat per adaptar-se en una gran diversitat d’indústries, destacant la seva integració i rellevància en múltiples àmbits. Tot i que les empreses de plataformes de programari constitueixen el 32% del total d’empreses de la mostra, són presents en el 95% dels sectors. Per la seva banda, les empreses d’IA, que representen el 15% de les start-ups, són presents en el 76% dels sectors i les empreses d’anàlisi de dades, que conformen el 9% de la mostra, assoleixen una cobertura sectorial del 73%.

Pel que fa a la distribució geogràfica de les empreses, l’estudi reflecteix una lleu concentració de talent a Catalunya (17%) i Madrid (16%), mentre que la Comunitat Valenciana i Andalusia mostren un creixement robust, amb un 10% i 9% d’empreses, respectivament. Les dades de l’estudi també reflecteixen que estan sorgint nous centres d’atracció de talent en ciutats com València, Bilbao i Màlaga. També destaca l’augment del 50% de participants a Canàries i del 88% a Cantàbria.

Avantatge competitiu

Les empreses de l’última edició dels Premis EmprènXXI es distingeixen pel seu fort avantatge competitiu. L’adopció de models de negoci innovadors reflecteix un mercat en evolució i una recerca per part de les start-ups d’adaptar-se a les demandes canviants del consumidor i les dinàmiques de mercat. El 73% de les empreses perceben que tenen un producte o servei superior a la competència i el 56% de les start-ups indiquen tenir tecnologia propietària.

Analitzant els avantatges competitius per tecnologia, en camps com el hardware, la robòtica, l’electrònica i l’alta tecnologia el 70% de les start-ups compten amb tecnologia pròpia, mentre que en IA i hard tech, la xifra supera el 70%, la qual cosa suposa que sectors altament tècnics valoren i prioritzen la innovació i desenvolupament intern.

L’estudi també reflecteix que les grans empreses són clients del 76% de les start-ups, mentre que un terç de les empreses s’orienta cap a altres start-ups (37%) i el govern (31%). En l’àmbit de mercats, ha augmentat un 16% les vendes internacionals, amb un 62% de les empreses amb vendes a l’estranger, enfront del 46% de l’any anterior. La Unió Europea, excloent Espanya o Portugal (55%) i Amèrica Llatina (24%) es mantenen com els principals mercats, seguits pels Estats Units i Canadà (16%).

Equips qualificats

Els equips es mantenen amb una mitjana de 7 membres, amb l’expectativa de gairebé duplicar la mitjana a 13 empleats per empresa, cosa que podria traduir-se en la creació d’uns 13.489 llocs de treball el 2024. A més, predomina el rang d’1 a 5 empleats, amb el 56% de la mostra, i destaca l’augment del 6% al 10% les empreses sense empleats. Per la seva banda, el 38% de la mostra té dos fundadors i poc més del 37% té tres o més fundadors.

Tecnologies com la realitat estesa o augmentada o la realitat virtual destaquen per la presència d’un 25% i 17% respectivament de fundadors amb doctorats.

D’altra banda, la proporció de dones emprenedores que han fundat una start-ups es manté en un 27%, amb un 12% d’empreses posades en marxa per equips únicament conformats per dones. L’estudi reflecteix una forta presència de dones en tecnologies emergents com la realitat estesa i augmentada.

De l’estudi es desprèn que l’adopció d’innovacions tecnològiques ha estat un pilar central per a aquestes start-ups, que els ha permès no només millorar els seus productes i serveis, sinó també optimitzar operacions i ampliar mercats. Aquesta forta orientació cap a la tecnologia ha incrementat la qualitat de les empreses i ha fomentat una diversitat territorial més gran, estenent la innovació més enllà dels centres urbans tradicionals.

Guanyadors de la 17a edició dels Premis EmprènXXI

Els guanyadors territorials de la darrera edició dels Premis EmprènXXI destaquen per una presència femenina més gran que la mostra i un alt nivell d’educació entre els seus equips: amb un 38% de dones en els seus equips i un 18% de membres amb doctorat, la qual cosa mostra la seva capacitat per generar un impacte significatiu en diverses àrees. Les vendes de les empreses guanyadores en la fase territorial van assolir el 2022 una mitjana de 124.697 euros, mentre que el finançament mitjà va ser de 938.792 euros.

Per la seva banda, els guanyadors de la fase de reptes han demostrat una sòlida capacitat per enfrontar-se a desafiaments específics i proporcionar solucions innovadores amb equips compostos per un 33% de dones i amb un 3% de doctors en els seus equips. A més, aquests emprenedors han assolit unes vendes mitjanes de 383.536 euros el 2022 i van obtenir un finançament mitjà de 2.059.900 euros.

L’informe complet per a descàrrega està disponible a: https://dayonecaixabank.es/observatorio-dayone/