En iniciar nostra startup prestem molta atenció en determinats aspectes que considerem fonamentals per a aconseguir que el nostre projecte creixi de manera ràpida i sobretot eficaç. No obstant això, habitualment deixem de costat un aspecte fonamental, l’àrea financera.
Quan parlem de l’àrea financera del nostre projecte no ens referim únicament a la comptabilitat si no a aquesta part de les finances que ens ajudaran a conèixer la viabilitat del projecte, les palanques de creixement, i quin és el camí cap a la rendibilitat, és a dir, necessitem tenir en compte no la part comptable, que no deixa de ser una foto estàtica, sinó la planificació i estratègia financera per a l’empresa. Cert és que quan iniciem la nostra marxa amb una startup no solem tenir recursos suficients per a incorporar en el nostre equip a un CFO que ens ajudi en aquest sentit, i llavors, què pot fer una startup? Continua llegint!
Dimarts passat vam tenir l’oportunitat d’assistir amb Javier Silvestre, director de DayOne Barcelona i Ernest Sanchez, managing partner de Nuclio, a la sessió en línia #VCmeeting ‘Com equilibrar tresoreria per a balancejar el “runway” davant una futura ronda en una empresa digital’, una sessió dirigida per Vanessa Palmer, gerent de desenvolupament de negoci de CaixaBank DayOne, en el qual vam poder escoltar interessants consells financers que han de tenir en compte els fundadors de startups a l’hora de desenvolupar els seus projectes.
La importància d’una formació financera bàsica
Aixecar una ronda o buscar altres vies per a aconseguir finançament? Aquesta és en moltes ocasions el primer plantejament d’una startup per a continuar creixent. No obstant això, a l’hora de prendre aquesta decisió és necessari conèixer totes les opcions i saber què serà el millor per al nostre negoci. Per a prendre aquesta decisió és fonamental comptar amb una base financera, alguna cosa que molts CEOs i cofundadors no tenen en compte quan inicien la seva marxa empresarial.
“Habitualment falta formació. Els CEOs se centren en altres aspectes més enllà de l’estructura financera i per a conèixer totes les possibilitats sobre finançament dels projectes és necessari tenir en compte com es gestionarà la inversió. L’inversor et demanarà reportis sobre què faràs amb els diners invertits i per a això necessites tenir un mínim de coneixements financers”, va explicar Ernest Sánchez. Si es vol buscar capital “es necessita a aquesta persona que estarà al corrent en tot el procés financer perquè sigui capaç de prendre les decisions oportunes”, va explicar Javier Silvestre.
A més, tots dos ponents van apuntar al fet que la figura del CFO en les empreses innovadores suposa un nexe d’unió amb els inversors per a parlar de tu a tu amb coneixement i que permetrà derivar per altres camins segons les necessitats del negoci.
D’altra banda, tant Ernest com Javier van destacar a l’hora d’entrar en contacte i parlar en aquest tu a tu amb els inversors la importància de comptar amb la documentació financera actualitzada i explicar el complex de manera senzilla, en definitiva “fer fàcil el difícil” optimitzant la qualitat financera de la companyia.
Comptar amb aquesta formació financera quan estem iniciant el projecte és potser un dels gaps de la majoria dels CEOs i cofundadors de startups i davant aquesta necessitat, el Màster en Digital Finance de Nuclio Digital School els permetrà atendre els aspectes financers més bàsics fins a l’arribada de la figura del CFO en la companyia. Aquesta nova formació començarà a partir del pròxim mes d’octubre i els Alumni de Premis EmprendeXXI i ecosistema DayOne podran accedir a ella amb un 30% de descompte.
Pots consultar tots els detalls en el següent enllaç.