Divendres passat va tenir lloc la II Sessió Formativa per als candidats als Premis EmprenedorXXI de manera online. En ella comptarem amb Marc Llinares, director de Banca Empreses en CaixaBank Dayone, Victor Cardoner, Principal en Caixa Capital Risc i Javier Sánchez, responsable d’inversions en Enisa. La sessió va estar conduïda per Álex Ferreiro, Manager en CaixaBank DayOne.
L’objectiu que perseguia aquesta sessió era acostar als candidats dels Premis EmprendedorXXI un major coneixement sobre les opcions de finançament que poden remenar a l’hora d’impulsar els seus projectes.
Per a això, Victor Cardoner va començar situant-nos en un dels punts més importants en el finançament: en quina etapa es troba la meva Startup? Ja que, depenent de l’etapa en la qual es trobi té unes necessitats específiques de finançament. Si es troba en una etapa early stage, l’accés a deute tradicional és complex ja que no acostuma a existir cap mena de facturació. En el cas que es trobi en una etapa growth, l’accés al deute tradicional també és complex, ja que el compte de resultats acostuma a mostrar pèrdues.
La solució per al finançament en aquestes etapes és, en la seva majoria, el Equity, que consisteix a oferir una participació de l’empresa a canvi d’una inversió en el capital. No obstant això, si ens trobem en una etapa molt primerenca, ens poden ser útils els Fons Propis, els Family & Friends, els Business Angels, el finançament públic per part d’organitzacions com Enisa, CDTI o ICO, o també podem recórrer a altres fonts de finançament com el Media for Equity o el Revenue-based finance.
D’altra banda, la principal font de finançament per a les empreses de base tecnològica la trobem en el Capital de risc o Venture Capital, que consisteix a fer arribar capital a les empreses per a cobrir les seves necessitats de finançament en el curt termini, alhora que proporciona retorns elevats per als inversors en el llarg termini. D’aquesta manera podem accedir a capital que no podríem aconseguir per altres mitjans i, a més, aquest capital no té interessos. També ens permet l’accés a la xarxa de contactes, experiència i recursos dels fons i tenim la possibilitat de rondes successives en funció de la tracció.
No obstant això, també té alguns inconvenients: la dilució dels fundadors; la pèrdua de control; la definició de clàusules que poden ser agressives; capital amb caducitat, ja que l’inversor busca un retorn en un termini determinat i, a més, és el capital més car de tots.
Llavors, en què ens hem de fixar a l’hora de triar un Venture Capital?
Doncs bé, segons Víctor Cardoner, el primer és el capital. Depenent de la inversió que necessitem, haurem de veure si el fons és capaç de suportar-lo.
Uns altres dels temes importants a l’hora de triar un VC són l’estat del fons, l’especialització d’aquest segons sector i etapa, la xarxa de contactes, l’experiència o track rècord i també cal fixar-se en el portfolio, ja que si compten amb alguna companyia semblant a la nostra, serà molt complicat que es dugui a terme el finançament.
Arribats a aquest punt, Victor ens revela quina cerca un Venture Capital a l’hora d’avaluar una oportunitat d’inversió. Doncs bé, això depèn, en gran manera, de la grandària del mercat, el producte, l’equip, el timing: és el moment oportú per al producte?, l’escalabilitat, la tecnologia, la tracció i l’exit.
Per part seva, Javier Sánchez ens conta que Enisa és una entitat de capital 100% públic que porta des de l’any 1983 finançant empreses. Van començar finançant en Equity, però a poc a poc van anar canviant la seva manera d’entrar en les empreses, ja que el capital de risc aporta avantatges en l’empresa, però entre els inconvenients està la part de dilució i la problemàtica en la sortida que feien molt complicat el finançament bancari.
Per aquesta raó, van començar a treballar amb els préstecs participatius, una figura que combina avantatges de diverses formes de finançament, com el fet que no es necessita cap mena d’aval i que no hi ha dilució.
Així doncs, van dissenyar 3 línies de finançament tradicionals: Joves Emprenedors, dirigida a joves de menys de 40 anys, Emprenedors, que té un major finançament i no hi ha limitació quant a edat i Creixement, enfocada a empreses que no estan en una fase tan inicial.
Recentment han obert 2 noves línies: Emprenedores digitals, dirigida a empreses en les quals hi ha una dona en la direcció de l’empresa o que compta amb el major percentatge d’accionariat i AgroInnpulso, enfocada a l’àmbit rural.
Però, quins requisits ha de complir la meva empresa per a optar al finançament d’Enisa? Doncs bé, Javier Sánchez ens conta que hem de ser una PIME domiciliada a Espanya amb un projecte innovador. A més, un altre dels requisits és que estiguem buscant cofinançament.
Si compleixes tots aquests requisits, pots aplicar manant una sol·licitud a través del portal del client i una vegada realitzat aquest pas, Enisa realitzarà una anàlisi per a avaluar la sol·licitud i emetre una opinió favorable, juntament amb l’import del préstec i les seves condicions. Una vegada fet això, es formalitza l’acord amb la signatura davant notari.
Per a finalitzar la sessió, Marc Llinares ens conta que CaixaBank DayOne neix com una escissió de banca d’empreses per a portar totes aquelles empreses en fases early, startup i grow. L’avantatge diferencial de DayOne és que compta amb persones experimentades en el segment que realment poden entendre i comprendre a les noves empreses.
Quant als centres de DayOne, ens conta que únicament existeix un centre de referència per territori per a donar una experiència 360º, ja que d’aquesta manera tots els inputs estan recollits en un mateix espai i poden oferir respostes molt més eficients. És un win-to-win.
Marc també ens conta que quant a l’estructura de finançament hi ha dos inputs que sempre es tenen en compte: la solvència i la capacitat de devolució. El no tenir vendes és limitant perquè no hi ha capacitat de devolució. La solvència es guanya quan es comença a fer Equity.
Finalment, acabem amb una ronda de preguntes en la qual Vanesa Palmer, Product Manager en CaixaBank DayOne, ens conta que la pròxima sessió formativa serà el 7 de febrer i tractarà sobre “Cultura empresarial i lideratge” amb David Cuadrado, Fundador i CSO D’Alma. Si has presentat la teva candidatura als Premis EmprendedorXXI no te la pots perdre.