Oscillum, la Start-up guanyadora del Repte SemillaXXI dels Premis EmprènXXI, ha desenvolupat una etiqueta que ens indica l’estat dels nostres productes alimentaris mitjançant el canvi de color. Avui Luis Chimeno, fundador i CMO de la Start-up, ens compta més sobre aquest projecte i el problema que resol.
Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.
Luis Chimeno: Oscillum és una empresa de biotecnologia que desenvolupa sensors en forma de sticker per a la indústria agroalimentària. Actualment hem desenvolupat una etiqueta intel·ligent que mitjançant un canvi de color t’indica l’estat d’aliments com la carn i el peix fresc en termes de seguretat, qualitat i frescor.
Premis EmprènXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?
Luis Chimeno: El projecte neix de tres biotecnólogos que durant la carrera s’adonen del problema de la informació sobre l’estat dels nostres aliments. Com sabem si el filet de gall dindi que tenim en la nevera obert es pot consumir o no? Aquesta va ser la nostra pregunta. La resposta: no podem saber-ho. Després d’investigar aquest assumpte ens vam adonar que això era un grandíssim problema ja que era una de les principals causes del malgasto d’aliments en la llar. Aquesta pèrdua de recursos té un impacte enorme a nivell medi ambient i econòmic i afecta a cadascun de les baules de la cadena. Després d’això decidim que podíem aplicar els nostres coneixement i formació tècnica en el desenvolupament d’un sistema de fàcil enteniment que donés informació en temps real sobre l’estat dels productes.
Premis EmprènXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte? Què penseu que us ha fet guanyar aquest premi?
Luis Chimeno: És molt important tenir en compte l’impacte en tota la cadena de valor que podem generar en totes les baules de la cadena, aportant beneficis a cadascun d’ells des del productor fins al consumidor final. La gran versatilitat de la tecnologia ens permet adaptar la nostra etiqueta a qualsevol mena de producte la qual cosa ens converteix en un startup molt escalable, amb altes projeccions per a generar l’impacte que la cadena de valor necessita.
Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?
Luis Chimeno: Existeixen diverses empreses que desenvolupen tecnologies similars a nivell internacional. A nivell nacional nosaltres aportem un sistema diferencial que millora la cadena de valor amb una tecnologia única. El nostre valor tecnològic i el gran component de recerca del nostre equip és el que ens fa diferents, encara que en el nostre ecosistema existeixen moltíssimes empreses i startups del sector que realment ens serveixen a nosaltres com a referents.
Premis EmprènXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?
Luis Chimeno: Escolta activa i resiliència. Si hem après alguna cosa en aquesta indústria és que els canvis han d’anar de bracet d’una necessitat. En el nostre cas, sempre hem estat acompanyats de la indústria, escoltant les seves necessitats i solucionant aquests problemes. L’important és trobar alguna cosa que la indústria necessita, amb això aconseguit la resta ve rodat. Clar que això no és tan fàcil com sona, d’aquí la resiliència.
Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador?
Luis Chimeno: El reconeixement que ens dona haver estat guanyadors del premi EmprendeXXI té i tindrà (estem segurs) un impacte molt positiu en l’empresa. És un dels reconeixements més importants a nivell nacional i ser part d’això ens obrirà moltes portes. A més, això no ve només amb el reconeixement, sinó que a més s’acompanya d’una xarxa de contactes molt interessant i unes jornades formatives a nivell internacional que aporta molt a les empreses per a aprendre i millorar.
Premis EmprènXXI: Com ha estat l’experiència de participar en els Premis EmprènXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?
Luis Chimeno: Hem tingut sort que part del programa ha pogut realitzar-se en format digital, la qual cosa ens ha permès estar en contacte amb la resta de startups, tenir sessions de networking durant l’esdeveniment i poder esprémer el programa al màxim en tots els seus aspectes. Sens dubte, després d’acostumar-nos una mica als esdeveniments digitals per la pandèmia, poder realitzar aquest gran esdeveniment a nivell presencial és el que ha permès que l’experiència de tots els participants sigui molt millor.
Premis EmprènXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?
Luis Chimeno: El món de l’emprenedoria està ple de reptes a cada moment, ara ens embarquem en un nou repte tècnic amb l’adaptació de la nostra tecnologia per a fruites i una nova ronda d’inversió per a poder fer-ho realitat.
Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne