Coneixem el projecte de Moso3D, la startup guanyadora de la 16a edició de Premis EmprendeXXI a Aragó que es dedica a la fabricació d’impressores 3D industrials amb capçals intercanviables, dissenyats específicament per a cada tipus de material i amb múltiples usos, la qual cosa permeten fer accessible la impressió 3D a qualsevol tipus d’empresa. Entrevistem a Marta Burillo, CEO de la companyia, qui ens explica com va sorgir aquest projecte i com està sent l’evolució del seu projecte.
Premis EmprénXXI: Com va sorgir la idea del teu projecte?
Marta Burillo: Moso 3D neix de la mà d’un grup d’enginyers del sector de la fabricació additiva, amants de la impressió 3D, amb l’objectiu de democratitzar aquesta tecnologia. Coneixedors de les barreres d’ús, establim les bases per a desenvolupar una impressora 3D versàtil, fiable i, sobretot, molt fàcil d’usar, capaç de fer accessible la impressió 3D a qualsevol tipus d’empresa.
Es reuneix un equip multidisciplinari de treball que cobreixi les necessitats dels diferents departaments d’una empresa i es busca un soci industrial per a donar suport a la part econòmica i productiva. Així, al desembre de 2020, es constitueix Moso 3D, amb la il·lusió de fundar una empresa que arribi a ser un referent en innovació, sostenibilitat i compromís social.
Premis EmprénXXI: En què consisteix?
Marta Burillo: En Moso3D desenvolupem i fabriquem impressores 3D industrials de filament amb un concepte innovador, molt diferent del qual hi ha actualment en el mercat. A diferència de les impressores comunes que utilitzen un o dos capçals per a imprimir amb diferents materials, els nostres capçals són intercanviables, dissenyats específicament per a cada tipus de material i amb múltiples usos. A més, les impressores compten amb quatre capçals que permeten la impressió de peces complexes amb mescles de fins a quatre materials diferents en una sola impressió. Ens hem assegurat que el maneig sigui fàcil i completament automatitzat per a una experiència d’impressió sense problemes.
Premis EmprénXXI: Quins aspectes del projecte marquen la diferència dins del vostre sector? Com creus que el vostre projecte pot enriquir el vostre sector?
Marta Burillo: La nostra impressora és altament versàtil i única en el mercat. A més de permetre la impressió multi material i estar molt automatitzada, hem dissenyat un sistema de capçals intercanviables que combat l’obsolescència programada. Desenvolupem capçals per a imprimir una àmplia gamma de materials, des dels plàstics més bàsics fins als més flexibles, incloent-hi els reforçats amb fibra de carboni i materials tècnics, així com els nous materials emergents en el mercat. D’aquesta manera, no és necessari reemplaçar la impressora, la qual cosa la fa una inversió duradora i sostenible. D’altra banda, en ser intercanviables i estar dissenyats específicament per a cada tipus de material, obtenim múltiples avantatges com la millora en la qualitat de la peça final, la disminució dels problemes d’embussos o simplement l’opció de tenir capçals per a usos exclusius, de manera que s’eviti la contaminació amb altres materials.
Premis EmprénXXI: En quin moment es troba actualment el projecte? Quins seran els següents passos en els pròxims 12 mesos?
Marta Burillo: Acabem de sortir amb el nostre producte al mercat i esperem arribar a França i Alemanya, principals consumidors d’aquesta tecnologia a nivell europeu, en els pròxims mesos.
Com a empresa innovadora, continuarem desenvolupant nous capçals que ens posicionin en el mercat i estem treballant per a dotar d’Intel·ligència artificial a la nostra impressora, la qual cosa ens permetrà millorar les seves prestacions i implementar un nou model de negoci SAAS.
Premis EmprénXXI: Heu rebut algun tipus de finançament per al desenvolupament del projecte? Heu estat en algun procés de ronda d’inversió o teniu previst iniciar-lo?
Marta Burillo: Per al desenvolupament del projecte hem comptat amb fons propis, préstecs participatius i subvencions.
En aquests moments, estem estudiant la possibilitat d’entrar en ronda d’inversió per a impulsar la nova fase de comercialització. Per a això estem remenant opcions i buscant el millor perfil que s’adapti a les nostres característiques i el nostre producte.
Premis EmprénXXI: Què suposa per a vosaltres haver estat guardonats amb el Premi EmprendeXXI més enllà de la compensació econòmica?
Marta Burillo: Els Premis EmprendeXXI és possiblement el premi més important quant a emprenedoria i innovació a nivell nacional i, encara que hem rebut altres premis nacionals i internacionals, aquest arriba en un moment perfecte ja que, després de 2 anys de desenvolupament, estem començant la comercialització de les nostres impressores 3D i tancant acords amb distribuïdors. Ens dona impuls gràcies a la gran difusió que donen en xarxes, mitjans i esdeveniments, suport dins de l’ecosistema emprenedor i, gràcies al prestigi que dona als seus guardonats, és un reclam per a atreure nous inversors.
A més, part del premi consisteix a assistir a la formació “Moonshot Thinking for Entrepreneurs” organitzada per ESADE, que enguany s’ha realitzat a Munic. Combina l’aprenentatge amb visites a startups, unicorns, Venture Capital i corporacions, ajudant a donar perspectiva i impuls al teu projecte. Ha estat una experiència enriquidora a tots els nivells gràcies a la participació i aportació de la resta dels guardonats, Sens dubte, és una de les parts més esperades del premi per a les empreses.
Premis EmprénXXI: Al llarg de la teva trajectòria emprenedora, quins encerts i errors creus que t’han portat a arribar a on estàs?
Marta Burillo: És molt important tenir un bon equip emprenedor que s’involucri en el projecte al 100% i, en el nostre cas, un soci industrial que ens de suport i ens complementi a l’hora de tenir capacitat productiva i escalabilitat.
Premis EmprénXXI: Com ha estat el teu camí emprenedor? És complicat compaginar la teva vida personal amb la professional per a continuar desenvolupant la teva startup?
Marta Burillo: Emprendre amb una empresa de base tecnològica, que necessita de molt de temps de desenvolupament per a treure un mínim producte viable al mercat, requereix de molt d’esforç tant a nivell professional com personal. A Espanya és molt complicat trobar finançament, sobretot si no vas de bracet d’una altra empresa, universitat o centre tecnològic, com és el nostre cas. Els recursos que té la startup per a invertir en desenvolupament i en personal són molt limitats, la qual cosa té una clara repercussió en la teva vida personal tant econòmicament com en el temps que pots dedicar a la teva família.
Premis EmprénXXI: Quins consells li donaries a altres emprenedors que estan iniciant el seu projecte?
Marta Burillo: Per a la gent inquieta amb sang emprenedora que inicien el seu primer projecte, els diria que s’envoltin de gent que arribi fins on ells no puguin, que facin un bon pacte de socis, que anticipin i busquin contínuament finançament i, sobretot, que tinguin molta resiliència.
Premis EmprénXXI: Tens algun referent dins de l’ecosistema innovador?
Marta Burillo: En el nostre sector, tenim diverses empreses espanyoles que han sabut innovar i posicionar-se en el mercat com són Triditive, Meltio o BCN3D.
Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager CaixaBank DayOne