Entrevista: Control de qualitat i major seguretat en la indústria manufacturera gràcies a LINQcase

LINQcase, la Start-up guanyadora dels Premis EmprènXXI a País Basc, ens parla sobre les tones de ferralla metàl·lica que genera la indústria manufacturera i com la seva tecnologia ajuda a no malgastar-la i poder controlar-la. El seu CEO Ibon Iribarren ens explica com va sorgir aquest projecte.

Premis EmprènXXI: Com definiries el vostre projecte? Explica’ns breument.

Ibon Iribarren: Encara que el gran públic el desconeix, la indústria és una gran generadora de ferralla metàl·lica; concretament la indústria manufacturera europea genera anualment més de 26 milions de tones de ferralla de metalls fèrrics (aquells que es poden imantar; acer o ferro, per exemple).

Això és un problema seriós que afecta la competitivitat de les empreses però també a la sostenibilitat de la indústria en general.

I és que el control de qualitat en la indústria és complicat: nombrosos processos obliguen a destruir el que es pretén controlar. Són processos com l’estampació o el tractament tèrmic, l’efecte del qual no és visible a simple vista. Pel que, fins ara, la inspecció d’aquests processos es feia prenent una peça cada torn, dia o setmana, tallant-la i analitzant-la per dins, per a després achatarrarla. Un procediment car, lent i que no elimina la possibilitat d’accidents.

Però per fi tenim una tecnologia i solució que pot canviar aquest paradigma: LINQ subministra sensors d’inspecció no destructiva electromagnètica, que permeten realitzar el mateix control de qualitat en segons o minuts; sense destruir les peces i per tant, permetent controlar el 100% d’aquestes.

Premis EmprènXXI: Com va néixer la idea del vostre projecte?

Ibon Iribarren: En 2018 es van unir dues sensibilitats. CEIT, el centre tecnològic situat en Donostia portava anys desenvolupant una tecnologia electromagnètica per a inspeccions no destructives. I era conscient de la necessitat de comptar amb un equip que pogués industrialitzar aquesta tecnologia i portar-la al mercat.

Des de l’equip emprenedor, vam veure ràpidament que aquesta tecnologia podria tenir moltes aplicacions en la indústria i, precisament, el nostre major valor sempre ha estat en la capacitat d’entendre a un mercat industrial i desenvolupar productes per a aquest mercat.

Així que plantegem la possibilitat de muntar una empresa conjuntament i en poc temps LINQ estava en marxa.

Premis EmprendeXXI: Quin és el valor diferencial del vostre projecte? Què penseu què us ha fet guanyar aquest premi?

Ibon Iribarren: Com deia, volem creure que aportem el millor de dos mons: l’equip emprenedor té una experiència molt llarga en el món industrial, sobretot per a empreses amb alts requeriments productius.

I CEIT és un centre molt potent, amb una capacitat brutal de continuar acompanyant-nos en la I+D, per a mantenir o augmentar avantatges competitius.

Tot això es tradueix en què LINQ té un avantatge inicial fonamental en una deeptech: la tecnologia. Però també una capacitat d’escoltar el mercat, fer un màrqueting industrial adequat i, en definitiva, adaptar-nos al que se’ns demana. De fet, en els nostres tres anys i mig de vida hem anat ajustant el rumb segons els nostres clients ens anaven donant feedback de quins productes podrien tenir més sentit per a ells.

Premis EmprènXXI: Com creieu que la vostra proposta us converteix en referents o futurs referents en innovació de la vostra comunitat autònoma?

Ibon Iribarren: Bé, això són paraules majors, tant de bo puguem convertir-nos en referents. Però sí que podem dir una cosa: considerem que les nostres majors fortaleses estan en el desenvolupament de negoci i la capacitat de venda a indústria. De res ens serviria la millor tecnologia del món si no fóssim capaços de portar-la al mercat. I aquest tendeix a ser un punt una mica més feble en bastantes start-ups tecnològiques.

Premis EmprènXXI: Si poguessis donar un consell a emprenedors que volen iniciar-se en el vostre sector, quin seria?

Ibon Iribarren: Hauria de parlar llargament amb ells per a explicar-los tot el que se m’ocorre. Però aquí deixaré tres idees bàsiques:

La primera: analitza molt bé si de veritat vols emprendre. El resum és que l’emprenedoria és una gaudida, però molts i molts moments t’encongiran els budells. Pensa que l’aclaparadora majoria de les start-ups moren en dos o tres anys. Però si ho portes dins, avanci, mola un munt.

La segona: no t’enamoris del teu producte. Això tendeix a ocórrer més en entorns molt tecnològics, en els quals l’experiència de l’equip amb el mercat ha estat limitada. Investiga, investiga i investiga si el mercat realment voldrà el que tens al cap. És increïble quantes empreses cauen per això.

La tercera: fes una planificació de despeses i ingressos i després multiplica per dos les necessitats. En una start-up deeptech encara més que en una altra mena de start-up necessites fons generosos per a desenvolupar el projecte. I no hi ha res més asfixiant que estar a dies de trencar caixa.

Premis EmprènXXI: Què ha suposat per a la teva empresa guanyar el Premi EmprènXXI per al vostre projecte? I a nivell personal com a fundador i CEO?

Ibon Iribarren: Un recolzament molt fort. No sols per a mi o per als meus col·legues emprenedors, també per poder oferir-ho al nostre equip, 11 persones joves i amb unes ganes tremendes. Els hem dit fins a l’avorriment que l’empresa podria morir de mortalitat infantil i és increïble poder compartir el premi amb ells.

A nivell personal, la veritat és que va ser molt emocionant rebre el premi. Crec que els assistents a la gala van comprovar que, de veritat, no m’ho esperava. Hi havia altres projectes molt macos enfronti i va ser molt emotiu guanyar.

Premis EmprènXXI: Com ha estat l’experiència de participar en els Premis EmprènXXI aquests últims mesos? Què és el que més valoreu d’aquesta iniciativa?

Ibon Iribarren: Haig de dir que tota l’experiència fa justícia a la seva reputació. El coaching per a pitching, l’assistència al South Summit i el poder compartir experiències amb altres start-ups increïbles, la possibilitat de contactar amb potencials inversors… És una gran sort poder gaudir de tot això.

Premis EmprènXXI: Quins són els principals reptes dels pròxims 12 mesos per a la vostra empresa?

Ibon Iribarren: Fa uns mesos tancarem una ronda d’inversió i ara estem completament centrats en guanyar tracció i construir casos d’ús. Tenim un mercat en el qual els clients tendeixen a tenir una alta capacitat de replicar compres, per la qual cosa ara hem d’aconseguir moltes referències, per a demostrar a la indústria que aquesta tecnologia és robusta i està preparada per a funcionar de manera fiable en un entorn dur, com és el de producció.

Una vegada hàgim aconseguit aquesta tracció, creiem que podrem entrar en una fase de veritable acceleració del negoci. Així que a per això anem.

Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager @ CaixaBank DayOne