Xerrem amb Inés Larrea, cofundadora i CEO de Cimico, startup guanyadora de la 16a edició de Premis EmprènXXI al País Basc. Cimico ofereix solucions biotecnològiques que permeten millorar el tractament de les aigües residuals permetent als seus clients complir amb la normativa relativa a la càrrega de contaminants dels abocaments en aquestes aigües. Irene ens explica com va sorgir la idea i els pròxims passos sobre el seu projecte innovador.
Premis EmprènXXI Com va sorgir la idea del teu projecte?
Irene Larrea: La idea sorgeix de part d’un dels cofundadors, el Doctor Luis Larrea, qui després de més de 40 anys a la recerca sobre tecnologies per al tractament d’aigües residuals i de desenvolupament de projectes de consultoria en aquest mateix àmbit, detecta la possibilitat de donar solució als problemes dels seus clients, millorant les tecnologies presents en el mercat.
Premis EmprènXXI En què consisteix?
Irene Larrea: Luis Larrea va decidir desenvolupar la seva pròpia tecnologia de tractament d’aigües residuals amb llit mòbil per a eliminar matèria orgànica, nitrogen i fòsfor que fer créixer bacteris en forma de biopel·lícula sobre llits (suports) mòbils en l’aigua, amb una gran concentració de les mateixes que permet una gran capacitat de tractament en poc espai. D’aquesta manera, Cimico permetria als seus clients complir amb la cada vegada més estricta normativa relativa a la càrrega de contaminants dels abocaments d’aigües residuals, en el menor espai possible i incloent, també, la possibilitat de remodelar plantes existents que s’hagin quedat obsoletes sense necessitat de realitzar obra civil.
Premis EmprènXXI Quins aspectes del projecte marquen la diferència dins del vostre sector? Com creus que el vostre projecte pot enriquir el vostre sector?
Irene Larrea: La tecnologia de Cimico es basa en tres pilars que marquen la diferència respecte de la nostra competència i millora substancialment el tractament biològic de les aigües residuals.
En primer lloc, destaquem el llit mòbil propi de Cimico denominat MOBED®. Gràcies a les seves 90 cel·les i la seva geometria, MOBED® és capaç d’albergar més bacteris per metre cúbic d’aigua que la competència, a més de permetre una millor hidràulica del sistema, la qual cosa permet tractar més aigua en menys espai i reduir la inversió necessària en llit mòbil.
A més, Cimico compta amb la seva pròpia eina de simulació específica per a biopel·lícula anomenada Filmath™. Filmath™ permet optimitzar el disseny del tractament biològic d’una depuradora, replicant amb un 98% d’exactitud la manera en la qual operaria la solució. Cada planta té unes condicions diferents, i Filmath™ permet simular amb exactitud diferents dissenys, donant amb l’òptim per a reduir el CAPEX (la inversió) dels nostres clients.
Finalment, Cimico ofereix la possibilitat de configurar sistemes de control automàtic capaç de mantenir els paràmetres de funcionament dins dels rangs adequats per al correcte funcionament de la tecnologia i garantir el bon tractament de l’aigua residual. Per exemple, es regula la ventilació requerida segons l’oxigen que demanden els bacteris per a poder generar la biopel·lícula i eliminar els nutrients de les aigües residuals. Aquesta demanda varia en funció de determinades condicions de la planta com per exemple la temperatura o la càrrega de contaminants que entra. En resum, amb aquest sistema s’aconsegueix minimitzar el consum energètic dels equips i al seu torn els costos operatius, assegurant que l’aigua és correctament depurada.
Premis EmprènXXI: En quin moment es troba actualment el projecte? Quins seran els següents passos en els pròxims 12 mesos?
Irene Larrea: Cimico està a punt de complir els 2 anys d’activitat. El nostre equip està format per 16 persones i esperem que per a finals d’any siguem almenys 25, ampliant l’equip tècnic, de gestió i especialment comercial. Ara mateix estem operant a nivell nacional i hem ofert una important quantitat de projectes internacionals, i d’aquí a un any esperem haver fet els primers passos en els mercats de Portugal, Mèxic i Orient Mitjà. Finalment, acabem de treure al mercat una nova tecnologia MBSBR/*IFAS, comercialitzada per al nom de SEMMBA®, i estem treballant en 5 noves tecnologies innovadores de les quals esperem que almenys 2 ja estiguin comercialitzant-se l’any que ve.
Premis EmprènXXI: Heu rebut algun tipus de finançament per al desenvolupament del projecte? Heu estat en algun procés de ronda d’inversió o teniu previst iniciar-lo?
Irene Larrea: Al novembre de 2021, Cimico va tancar la seva primera ampliació de capital de 750.000€, i recentment, al juliol de 2023, Cimico ha tancat la seva segona ronda d’inversió de 7 milions d’euros de la mà de Moira Capital Partners juntament amb INBERGUNE CAPITAL PARTNERS.
Premis EmprènXXI: Què suposa per a vosaltres haver estat guardonats amb el Premi EmprendeXXI més enllà de la compensació econòmica?
Irene Larrea: Haver guanyat els Premis Emprèn XXI al País Basc suposa molt més que una compensació econòmica. De fet, el principal objectiu perquè el que nosaltres ens presentem a premis és per a guanyar visibilitat en el mercat, i la veritat que gràcies a aquest premi Cimico s’ha donat a conèixer com la startup més innovadora i amb més potencial de la regió, per la qual cosa aquest seria el principal assoliment que ens emportem d’aquesta experiència. D’altra banda, aquest reconeixement ha estat una gran motivació per a tot l’equip i ens ha carregat d’energia i més ganes de continuar treballant en aquest projecte.
Premis EmprènXXI: Al llarg de la teva trajectòria emprenedora, quins encerts i errors creus que t’han portat a arribar a on estàs?
Irene Larrea: Haver emprès amb anterioritat l’any 2016 ha estat un aprenentatge clau per a poder estar portant Cimico com ho faig ara. L’emprenedoria és un procés difícil per al qual la majoria de la gent no està preparat i tota l’experiència que puguis acumular ajuda. El més important, des del meu punt de vista és la humilitat, la comunicació i la resiliència.
Premis EmprènXXI: Com ha estat el teu camí emprenedor? És complicat compaginar la teva vida personal amb la professional per a continuar desenvolupant la teva startup?
Irene Larrea: Jo vaig ser mare 2 setmanes abans de signar la primera ampliació de capital i ho he portat bastant bé, però per a això he comptat amb el suport del meu marit i de la meva família i he hagut de sacrificar-me. Encara així, crec fidelment en la flexibilitat en el treball i a no mesurar per hores, sinó per resultats. M’ho aplico a la meva mateixa i a la resta del meu equip, ja que no crec que visquem per a treballar, sinó que treballem per a viure, i flexibilitat per a conciliar vida personal i professional és clau per a això.
Premis EmprènXXI: Quins consells li donaries a altres emprenedors que estan iniciant el seu projecte?
Irene Larrea: Escoltar molt, tenir en compte totes les opinions, deixar-se assessorar sobre allò que no sàpigues, el client sempre té la raó (pregunta-li tot el que puguis), envolta’t d’un bon equip, delega, treballa molt i aguanta els moments durs, amb comunicació tot s’arregla i millora.
Premis EmprènXXI: Tens algun referent dins de l’ecosistema innovador?
Irene Larrea: No especialment. Tot emprenedor et pot aportar segons la seva experiència. És boníssim participar en fòrums i reunions que generin espais on compartir.
Vanessa Palmer, Business Development & Product Manager CaixaBank DayOne