Entrevista amb Teresa Alarcos, autora de «Emprendedoras: Las líderes que cambian el mundo en la era digital»

Fa uns dies vaig poder acompanyar a Teresa Alarcos en la presentació del seu llibre “Emprendedoras” a Barcelona, on va compartir els inicis que li van empènyer a escriure’l. A més, vam tenir l’oportunitat de conèixer algunes de les emprenedores protagonistes de les històries del seu llibre i escoltar de primera mà les seves experiències.

Segons una cita sobre el seu llibre, “Actualment, les startups conformen una indústria de 2,8 bilions de dòlars, amb un creixement anual del 30%. Si les dones emprenguessin més, a quant ascendiria aquesta xifra? Quants llocs de treball es crearien? Quant benestar es generaria? En “Emprenedores: Dones que canvien el món”, Teresa Alarcos dóna veu a aquestes preguntes i a moltes altres relacionades amb la presència de la dona en aquesta quarta revolució industrial que estem vivint, la tecnològica. A través de vint-i-un exemples reals de dones emprenedores d’èxit, alineades amb els ODS de Nacions Unides, assistim a una profunda anàlisi de la bretxa de gènere digital, però també a una reflexió sobre el que implica ser emprenedora en l’actualitat, sobre els fracassos i els èxits, sobre els efectes de la pandèmia en la indústria de les startups digitals i sobre el futur d’aquestes.

Vanessa Palmer, Dayone: Teresa, què és el que més destacaries de la teva trajectòria professional fins avui?

Teresa Alarcos: El fil conductor de la meva carrera és la innovació. Ho he practicat en totes les indústries on he tingut responsabilitats executives o no executives. He evolucionat de directiva a consellera adaptant la meva carrera al meu moment vital i familiar. Per a fer-ho no he parat de formar-me i de desenvolupar el meu network. Ara sóc consellera independent, key noti speaker, assessora, mentora, i inversora de startups .

Teresa és un referent en el suport a l’emprenedoria femenina impulsant diferents projectes com a W Startup Community.

Vanessa Palmer, Dayone: Què et va empènyer a fer-ho?

Teresa Alarcos: Va ser espontani, era directiva en una empresa de telecomunicacions, i quan realitzem una fusió, es van començar dirigir a la meva dones que volien desenvolupar projectes de startups o ja els tenien i volien opinió i ajuda sobre com captar inversió, internacionalitzar-se, llançar la seva marca.., va arribar un punt que es van sumar amigues/us per a ajudar en aquesta missió de reduir el gap digital ODS 5 de Nacions Unides. A les persones que donen el seu temps amb aquesta missió els dóna’ns un Tw ( Token women), un token reputacional que hem desenvolupat sobre la plataforma de blockchain Alastria i amb aliança amb la startup Vottun. Hi ha molta passió i propòsit i moltes persones estan ajudant de manera desinteressada. Donem uns premis anuals i les guanyadores en les diferents categories tenen una mentoría de 5 presidents IBEX35 inclòs el vostre. També hem donat beques de Singularity i Harvard Real Col·legi Complutense i molta formació d’accés lliure per les nostres aliances i en temes jurídics amb WLW , l’Ambaixada Americana secretària d’estat ha donat 80 beques formatives AWE ( Academy for Women Entrepreneurs)

Vanessa Palmer, Dayone: Com va sorgir la idea de “Emprenedores. Les líders que canvien el món en l’era digital’?

Teresa Alarcos: Després de la meva estada estada en Singularity fa 5 anys, vaig escriure unes reflexions i aprenentatges, la resta del llibre és obra de la pandèmia i de l’insomni d’aquest període de temps que em va fer reflexionar sobre tant de talent amagat que coneixia en el món i que era desconegut als ulls de la majoria, i em vaig dir a la meva mateixa: Recolliré els seus models però sobretot les seves Motivacions per a emprendre, de manera que serveixin per a inspirar a dones i per què no, a homes que vulguin fer-ho i vegin un camí o referents .

Vanessa Palmer, Dayone: Què aporta el llibre ‘Emprenedores’ a l’ecosistema emprenedor que no hagi dit ningú fins ara?

Teresa Alarcos: És un oceà blau en l’enfocament. Primer, en l’anàlisi de la situació actual i moment de disrupció, d’altra banda, en l’aproximació en l’estratègia que estan seguint les empreses i corporacions per a acostar-se als ecosistemes i tercer, en com solucionar i abordar l’estratègia a llarg termini amb l’alineament amb els ODS de Nacions Unides i com startups de dones de tot el món aborden solucions per a accelerar i resoldre aquests reptes de l’agenda 2030. I és que aquestes startups són molt poques i desconegudes, i aquesta aportació és molt representativa, perquè hi ha fins a unicorns … que en el món no hi ha ni una vintena. Hem de comptar amb la meitat del talent que està immers en l’anonimat.

Vanessa Palmer, Dayone: Pots esmentar algun exemple de dona emprenedora que sigui especial per a tu?

Teresa Alarcos: Són totes molt potents, se m’han quedat la meitat fora del llibre … no vull fer de spoiler, així us convido a navegar en aquesta volta al món de l’emprenedoria. Una pista: D’aquí, de Barcelona hi ha diverses, les solucions que proposen usen tot tipus de tecnologies i que són presents en tots els sectors.

Vanessa Palmer, Dayone: Quin és el major repte al qual t’has enfrontat com a dona emprenedora?

Teresa Alarcos: M’ha costat molt tancar projectes que no funcionaven dins i fora de corporació però els aprenentatges són extraordinaris. Naveguem en cultures d’èxit quan el que més ens adoba és el fracàs. En cultures mediterrànies encara tan mal vist i en anglosaxones tan lloat … és la base de la innovació: provar, errar, aprendre i millorar..

Vanessa Palmer, Dayone: Com van ser els teus començaments en l’escriptura i quina o qui han estat inspiradors per a tu en aquest procés?

Teresa Alarcos: El primer que vaig escriure en format llarg va ser la meva tesi doctoral, després articles, tribunes… Més tard, un capítol d’un llibre de blockchain, un manual per a consellers sobre blockchain i ara un llibre.
M’he sentit inspirada per molts autors, en la família hi ha escriptors, encara que això no s’hereta, escriure és la pràctica i llegir molt, i en aquest moment vital m’he llançat a contar històries que he conegut i em semblaven interessants per a compartir. Són les vivències i aprenentatges de 6 anys en consells i en Startups de diferents ecosistemes del món des de la Xina a Silicon Valley passant pel Riu de la Plata, Europa i Africa.

Vanessa Palmer, Dayone: Quin consell donaries a les dones/joves que volen emprendre però que tenen por de fer-ho?

Teresa Alarcos: No sóc molt de donar consells però puc dir què m’ha ajudat a mi: Plantejar-se ‘què vull en la vida’: a cada persona ens fan felices diferents coses, tot és lloable i respectable, depèn de cada moment… Pensar a pivotar quan sigui necessari; tenir una vida equilibrada: família, amistats, aficions, treball…; dir-se tots els dies ‘sí que puc’, aconseguir aquest somni i el que mestresses o t’agrada; mirar amb distància l’èxit i el fracàs; ser generosa i optimista; demanar ajuda, i que no te de vergonya … després de 1000 “ens” vénen els “sís”. Aprendre tot el que puguis, estar en associacions i en comunitats i anar-se a viure fos un parell d’anys; buscar mentors dins i fora de l’organització on treballis, i molt important: acte conèixer-te per a buscar els teus complements en els equips i créixer en les teves fortaleses, tenir una vida espíritual…

Vanessa Palmer, Dayone: En quin moment estan les corporacions?

Teresa Alarcos: Mirant a llarg termini en el que el professor Porter d’Harvard Business School va anticipar i va cridar “shared value”, estem en l’era del talent digital, per primera vegada hi ha 5 generacions juntes treballant, l’era de la dona, i de la innovació… i de les pandèmies, que estan accelerant els processos d’innovació. Estem en un moment d’emergència de l’humanisme, ara que els robots i màquines faran totes les tasques repetitives i potencialment automatitzables. És l’era digital i tots i totes hem d’adaptar-nos: empreses i societat en general.

Vanessa Palmer, Dayone: Què tenen en comú les emprenedores protagonistes del teu llibre?

Teresa Alarcos: Capacitats i habilitats que són molt preuades i les corporacions estan demanant: capacitat d’innovació , resiliència, qüestionar-se l’statu quo, pensament crític, creativitat, positivitat, treball col·laboratiu, passió per solucionar un problema de manera diferent i usant tecnologies disruptives, capacitat per a assimilar i digerir fracassos… mirar l’èxit i el fracàs amb distància… moltes senten una insatisfacció constant que fa que contínuament pensin en una solució més òptima per a aconseguir un món millor.

Vanessa Palmer, Dayone: Per a finalitzar… ens podries recomanar algun llibre que et resulti d’especial interès per al món de l’emprenedoria tecnològica?

Teresa Alarcos: Estic llegint ‘2030: How Today’s Biggest Trends Will Collide and Reshape the Future of Everything’, està molt en la línia del meu pensament en Emprenedores. Recomano Abundance, de Peter Diamandis, dóna una visió optimista de la societat, de democratitzar, l’educació, la medicina… a través de la innovació i desplegament 5G.. estem en un moment de canvi exponencial, que acaba de començar, i encara no hem vist gairebé res, estem només al principi. Són grans reptes per a la humanitat que han de digerir-se com a societat amb cap i ètica per a no incórrer en mons foscos o distopies com les que van descriure Orwell o Huxley.

El llibre “Emprendedoras” està en Amazon en castellà i anglès en breu versió paper y versió digital.

Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne