En aquesta nova edició dels Premis EmprendedorXXI organitzats per CaixaBank i cootorgados al costat de Enisa a Espanya i Banc BPI a Portugal, proposem sis reptes per a les startups amb capacitat d’oferir resposta els mateixos. En cada repte s’atorgarà un premi de 25.000€ a l’empresa guanyadora, un total de sis per cadascuna d’aquestes categories: BancaXXI, CiudadXXI, PlanetaXXI, SemillaXXI, SilverXXI i ViveXXI. A més, la guanyadora i una finalista accediran al programa de formació internacional “Moonshot Thinking for Entrepreneurs”, visibilitat per al seu projecte en mitjans i esdeveniments, i l’accés a l’ecosistema inversor a través del Investors Day EmprendedorXXI, entre altres.
En l’entrada d’avui expliquem el repte PlanetaXXI, que impulsat per imagin, està dirigit a les startups que s’enfoquen en la sostenibilitat com la palanca d’acció contra el problema mediambiental i el repte de frenar el canvi climàtic. Les principals palanques d’aquest repte són:
1. Sostenibilitat mediambiental
El medi ambient es troba en un estat crític per diversos motius, i això posa en perill a l’ecosistema i a tots els éssers que l’habiten. El canvi climàtic, contaminació, escassetat d’aigua, residus són alguns exemples d’això, i hem de conscienciar-nos sobre aquest tema i prendre accions per a la protecció i recuperació de la naturalesa.
Un exemple d’aquesta problemàtica són els microplàstics que es troben en l’oceà, i acaben en el peix i marisc que consumim. Tod Hardin, director d’operacions de Plastic Oceans International, afirma que el 100% dels musclos que han analitzat contenen microplàstics. La gran problemàtica amb impacte en els humans d’aquesta contaminació, que també afecta a llacs, rius, muntanyes i valls, és que el plàstic absorbeix toxines que trasllada al nostre cos per mitjà del peix. Encara que no existeixen xifres tancades per a quantificar la quantitat de deixalles plàstiques en la terra, especialment en l’oceà, la majoria dels estudis oscil·len entre 80 i 15 milions de tones.
2. Reforestació dels boscos
Una altra problemàtica a la qual ens enfrontem és la necessitat de tenir boscos prop de les ciutats ja que són necessaris per a la regulació del clima, obtenir aigua i aportar qualitat de vida als habitants de nuclis urbans. Una solució existent davant aquest repte és la plantació d’arbres amb el seu respectiu seguiment i cura.
3. Reducció de desaprofitaments de menjar
Un dels problemes més importants a nivell mundial és el desaprofitament d’aliments. No es tracta només dels aliments, sinó també del desaprofitament dels recursos necessaris per a la seva producció.
Aproximadament un terç de la producció mundial d’aliments per al consum humà es malgasta cada any. El 14% de tots els aliments produïts en el planeta es perden entre la collita i el comerç minorista. Des de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) adverteixen que d’aquesta manera “les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle augmentaran i conduiran al canvi climàtic”.
Quin tipus de solucions poden presentar-se al repte PlanetaXXI?
Alguns dels àmbits en els quals poden treballar les startups candidates són:
• Cleantech
• Reciclatge
• Energia
• Economia circular
• Impacte mediambiental
• Green economy
• Canvi climàtic
• Sostenibilitat, entre altres
En la passada edició dels Premis EmprendedorXXI, l’empresa X1 Wind va ser la guanyadora del repte PlanetaXXI. Aquesta startup desenvolupa una innovadora plataforma eòlica flotant que redueix significativament el pes i els costos, gràcies al seu disseny de penell a favor del vent i al seu sistema d’amarrament en un sol punt, la qual cosa li permet captar energia eòlica en aigües profundes. Descobreix més sobre X1 Wind i la seva experiència en els Premis EmprendedorXXI en aquesta entrevista.
Si tens una solució per al repte PlanetaXXI, participa en la 15a edició dels Premis EmprendedorXXI!