Espanya és un país amb molts reptes i oportunitats per a les dones emprenedores.
Segons les últimes estadístiques de l’INE, les dones representen només el 30% de les petites empreses a Espanya. Aquest és un percentatge baix en comparació amb altres països europeus que tenen economies més desenvolupades.
Les estadístiques del Banc Mundial també mostren que en 2018 només es van crear 0,9 noves empreses per cada 100 habitants a Espanya, en comparació amb una mitjana de 1,4 noves empreses per cada 100 habitants a Europa.
Una de les principals iniciatives per a incrementar l’emprenedoria femenina va ser llançada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat en 2016: Women Entrepreneurship 2020 (W2020). L’objectiu d’aquest programa és augmentar el nombre de dones emprenedores en un 20% per a 2020, la qual cosa suposaria que 2 milions més de dones iniciessin el seu propi negoci a Espanya durant aquest període.
Gràcies a les diferents iniciatives de suport tant institucional com privat, l’emprenedoria femenina a Espanya està florint. El nombre d’empreses propietat de dones s’ha duplicat des de 2010, i el país ara està classificat com un dels principals països del món per a l’esperit empresarial femení.
Hi ha molts factors que contribueixen a l’èxit de les dones emprenedores a Espanya, inclòs un govern solidari i una cultura que anima a les dones a iniciar els seus propis negocis.
No obstant això, encara hi ha desafiaments que han de superar-se si aquesta tendència continuarà. Aquests desafiaments inclouen:
- La falta d’accés al capital. Ja sigui per desconeixement de les opcions de finançament, falta de garanties o connexions personals que puguin ajudar-les a aconseguir finançament;
- La falta de mentoring per a dones interessades a iniciar els seus propis negocis; encara que cada vegada afloren més iniciatives de suport a l’emprenedoria femenina per part d’altres dones del sector;
- La falta de visibilitat i referents d’altres dones emprenedores d’èxit que serveixin de model no sols a altres dones, sinó també a les nenes;
- Major por al fracàs i mentalitat més conservadora
- Menor presència en estudis vinculats a la tecnologia (STEM), xifra que a més està caient lleugerament en els últims anys pesi a l’impuls en aquest sentit.
Segons la informe “Emprenedoria de dones a Espanya” publicat pel Global Entrepreneurship Monitor (GEM) i ENISA en 2020, la participació de les dones en el procés emprenedor varia en funció de la regió geogràfica. La regió en la qual l’emprenedoria femenina té un menor protagonisme és Europa i Amèrica del nord, amb un 20%. Per contra, a Llatinoamèrica i el Carib és on major representació femenina hi ha, amb un 81%.
En el cas d’Espanya, les dones tenen un menor percentatge de participació en el procés emprenedor, sent aquest 5 punts percentuals inferior al dels homes.
Quant a les motivacions que mouen tant a les dones com als homes a emprendre, tots dos ho fan per raons laborals. No obstant això, les dones busquen, generalment, un impacte positiu, més enllà de la rendibilitat dels projectes.
CaixaBank, entitat compromesa amb l’emprenedoria femenina
Des de CaixaBank volem fer costat a les dones empresàries líders. Per aquest motiu, s’han impulsat diverses iniciatives que impulsen i promouen el paper de les dones en l’ecosistema emprenedor.
Perquè l’excel·lència i la diversitat en el món empresarial ha de premiar-se.
En aquests premis, cada any es reconeix el talent i l’excel·lència professional de 14 empresàries líders a Espanya referents per la seva trajectòria, visió estratègica, capacitat d’innovació i lideratge transformador.
Coneix més sobre aquesta iniciativa i segueix-la de prop aquí.
Wengage és el programa de diversitat, des d’on fomentem i visualitzem la meritocràcia, la igualtat d’oportunitats i la diversitat de gènere, funcional i generacional.
Això es fa des de dos vessants: la interna, incrementant el número i la visibilitat de les dones directives en l’entitat, i externa, divulgant la igualtat d’oportunitats i el valor de la diversitat.
Descobreix més sobre aquesta iniciativa i els seus objectius aquí.
CaixaBank i Microsoft s’alien per a convocar els premis Wonnow, dirigits a dones estudiants de graus de Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques. L’objectiu d’aquests és fomentar la igualtat de gènere i premiar l’excel·lència acadèmica, professional, personal i social de les estudiants de graus STEM.
Coneix els requisits, els valors i algunes de les guanyadores d’aquests premis aquí.
Destaquen la labor de catorze dones professionals autònomes del país, independentment del sector, que tinguin la seva residència fiscal en el territori nacional i l’activitat empresarial del qual tingui almenys dos anys d’antiguitat.
Descobreix els premis i més detalls sobre aquesta iniciativa aquí.
D’acord amb tots aquests compromisos, i amb l’objectiu d’impulsar i donar suport a l’emprenedoria femenina, des de CaixaBank s’han adoptat una sèrie d’iniciatives i una cultura empresarial en la qual la importància del paper de la dona és una cosa intrínseca a l’organització. Per aquest motiu, CaixaBank ha estat reconeguda com la millor entitat del món en igualtat de gènere, segons l’índex internacional de Bloomberg.
Coneix tots els projectes i reconeixements de CaixaBank en aquest àmbit fent clic aquí.
Els Premis EmprendeXXI, són una iniciativa impulsada per CaixaBank a través de DayOne, i estan cootorgados per Enisa a Espanya, i per Banc BPI a Portugal. L’objectiu d’aquests, és premiar el talent i la capacitat d’oferir resposta als reptes del demà, ajudant les Start-ups a arribar més lluny.
Aquesta iniciativa va néixer fa 15 anys, i des de llavors, dona oportunitats per igual en les diferents categories de premis: el premi regional, atorgat a la millor empresa de cada territori; i els premis Reptes EmprendeXXI, atorgats a les empreses amb major potencial per a solucionar els desafiaments plantejats.
Descobreix els diferents Reptes, els requisits per a participar i els premis aquí.
Amb caràcter anual CaixaBank en col·laboració amb IESE Business School duu a terme la informe “Anàlisi d’una nova generació de startups a Espanya i Portugal” a partir de les dades de les candidatures presentades als Premis EmprendeXXI.
Segons l’informe, augmenta la maduresa i experiència dels fundadors. El 46% dels fundadors han llançat tres o més empreses i el 44% té més d’11 anys d’experiència. No obstant això, en la línia de les tendències europees i dels ecosistemes més madurs, l’emprenedoria liderada per dones continua sent un repte per a les start-ups de la mostra. Només el 14% d’elles té majoria de dones entre els fundadors.
Informe Diversity VC Ibèria
Al juny 2021 es va publicar l’informe “A habiti diverse and fairer VC industry for the Iberian ecosystem”. Aquest informe de Diversity VC, en col·laboració amb CaixaBank dayOne i Osborne Clarke, és la primera anàlisi de l’estat de la diversitat entre els inversors espanyols, especialment en el capital de risc. Es pot llegir l’informe aquí
A fi de donar visibilitat a aquestes emprenedores referents del nostre país i les iniciatives i altres recursos que les dones emprenedores tenen al seu abast, compartim en aquest article alguns exemples.
Emprendedoras referentes
- Laura Soucek. CEO i fundadora de Peptomyc, Start-up guanyadora dels Premis EmprendeXXI 2017 en les categories Ciències de la Vida i territorial Catalunya.
- Cristina Aleixendri Muñoz. COO i Co-Fundadora de bound4blue, la Start-up guanyadora dels Premis EmprendeXXI 2017 en el sector de les Tecnologies Industrials.
- María Fernanda González Gutiérrez. CEO i Fundadora de Fregata Space, Start-up guanyadora dels Premis EmprendeXXI 2021 en les categories PlanetaXXI i a Catalunya.
- Klara Stepanova. Fundadora de Competize, Start-up guanyadora dels Premis EmprendeXXI 2021 a Extremadura.
- Milagros Cabral. Fundadora de Marieta Trasquilá. Guanyadora del “Premi A Dona Professional Autònoma” 2022 de CaixaBank a la millor emprenedora.
- Maite Casademunt. Presidenta i directora creativa de LOLA CASADEMUNT, guanyadora nacional del ‘Premi Dona Empresària CaixaBank 2022’.
- Pilar Martínez-Consentino. Vicepresidenta executiva de Grup Consentino. Guanyadora nacional del Premi Dona Empresària CaixaBank 2021.
Recursos i agents que impulsen l’Emprenedoria Femenina
Grups/Associacions
- WA4Steam: Marta Huidobro
- WERockCapital: Ana Rebollo i Helena Torras
- WStartupC: Teresa Alarcos
- Women in Tech (Women Startup Awards): Marisol Menéndez
- Impulse4Women: Taryn Andersen
- Premios EmprendeXXI: Gemma Beltrán, Vanessa Palmer
- Awasi: Silvia Martínez, Amparo Ribera, Isabel Hernández, Inma Montes, María Lorenzo
- Angels: Celia Viana
- Coben Club: Idoia Iturbe
- Adventurees Alliance
- Token City: Yael H. Oaknín
- EAE Emprèn & EAE Inverteix
- The Rising Tide
- EAT Ventures
- AABAN: Maria Luisa García
- BIGBAN: Carmen Martínez López
- IESE Business Angels: Laura Caballero
- BEAZ: Amaia Romero
Business Angels
- Paloma Cabello
- Regina Llopis
- Teresa Alarcos
- Laura González-Stefani
- Idoia Iturbe
- Tania Rodríguez Yangüela
- Laura Esnaola
- Carmen Carpintero
- Andrea Martinelli
- Carmen Pumariño
- Victoria Majadas
- Eugenia Girón
- Patricia de Lloro
- María González-Manes
- Rocio Alvarez-Ossorio
- Mónica Pérez-Hurtado
- Margarita Albors
- Catalina Parra
- Clara Pombo
- Lola Rebollo
- Paula Almansa
- Silvia Altieri
- Helena Torras
- Virginia Sánchez
- Dones en Venture Capital
- Seaya Ventures: Beatriz González
- Kibo Ventures: Sonia Fernández
- Fondo Borsa Social: María Echávarri
- Crees Capital: Lara Viada
- JME Capital: Lourdes Álvarez de Toledo
- Kfund: Carina Szpilka
- Tartessos Ventures: Susana F. Casla
- Fides Capital: Paloma Cañete i Pilar Gómez
- Chandra3X: Catalina Parra
- Caixa Capital Risc: Roma Jelinskaite, Milós Esteva
- EIT Food: Empara de San José
- Backfund: Silvia Altieri
- D’ella Capital: Meriyeny del Carmen
- GII: Paz Ambrosy
- Kalonia Ventures: Josefa Marzo
- Stellum Capital: Leire Mancisidor
- TheFintrends
- Adara: Rosada Enxampada
- Encomenda: Mercè Tell
- Impact Partners: Elena Rico
- Plug and Play: Paloma Mas Pellicer
- Beacon: Margarida Garcia
- ElCampus360 Group: Mariló Sánchez-Fuentes
- Swanlaab: Veronica Trapa.
- Oryx Impact: Elena Pons, Eva Abel, Teresa Guardans
- Wayra: Marta Antúnez, Paloma Castellano,
- DraperB1: Raquel Bernal i Luz Adell
- Telefonica Ventures: Irene Gomez
- TheVentureCity 1st Tiquet: Brooke Richardson
- TheVentureCity Fund II: Laura Gonzalez Estefani
- XESgalicia: Yolanda Falcon
- Kalonia Ventures: Josefa Marzo
- Resilience Partner: Adriana Oller
- Zubi Capital: Virginia Sánchez, Marta Zárate
- GoHub Ventures: Patricia Pastor
- Lanai Partners: Silvia Baró
- Axon Partners: Macarena González
- Brain VC: Clara Gutiérrez
- Farside Ventures: Isabel Giménez
- Beable Capital: Almudena Trigo
- Eatable Adventures: Mila Valcárcel Ànec
- Enagas Emprèn: Carmen García Márquez, Estela Vilches
- THCAP: Taryn Andersen
- Elewit: Elena de Benavides Jimenez
- Klima energy transition fund: Maria Sansigre
- Impact Partners Iberica: Elena Rico
- Capital Riesgo País Basc: Maialen Astarbe
Vanessa Palmer, Business Development Manager @ CaixaBank DayOne