Banbu Cosmètica Narural SL ha estat guardonada com la start-up més innovadora de Cantàbria en els Premis EmprendeXXI. Es tracta d’un reconeixement impulsat per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i cootorgado pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de ENISA. A Cantàbria, l’organització d’aquests guardons compta amb el suport de SODERCAN. Banbu Cosmètica Natural SL és una start-up de Torrelavega produeix cosmètica sense aigua. Per a això utilitza les tecnologies vegetals més innovadors que existeixen, la qual cosa els permet produir sense envàs, 100% natural, vegà i sense tòxics.
Els Preis EmprendeXXI van néixer l’any 2007 amb la voluntat d’impulsar i donar suport a les iniciatives emprenedores, contribuir al desenvolupament de joves empreses amb alt potencial i reconèixer l’impacte social, econòmic i mediambiental que aquests negocis generen en el seu territori. Des de la seva creació, el programa ha invertit 7,5 milions d’euros en metàl·lic i en accions d’acompanyament i que han beneficiat a més de 465 empreses. Enguany, que els premis aconsegueixen la seva 16a edició, 8 start-ups de Cantàbria han presentat la seva candidatura.
“Treballar pensant en la rendibilitat”
Una vegada finalitzat l’acte, el CEO de Banbu, Rodrigo Folgueira, estava entusiasmat amb el reconeixement. “Estem molt contents per haver aconseguit aquest premi que ens permetrà continuar creixent, dins del pla específic per a aquest 2023. Volem centrar-nos en el màrqueting digital i hem de continuar apostant per aquest canal de futur”, explica Folgueira. “El fonamental en un projecte així és treballar des del principi pensant en la rendibilitat, podem ser un projecte sostenible, però hem de ser també rendibles i de futur”, afegeix Folgueira que va voler posar també el valor el treball de la resta de candidatures. “En Banbu som set persones a temps complet, tres persones a mitja jornada i un equip d’assessors externs que ens ajuda a redirigir el projecte quan el necessitem. Aquest premi és un reconeixement a tot aquest gran equip”, finalitza el CEO de Banbu.
Premis en metàl·lic i formació
El guardó obtingut per Banbu inclou una dotació econòmica de 6.000 euros i l’accés a un programa de formació internacional. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, i està impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l’experiència de visitar algun dels principals hubs d’innovació del món. Així mateix, també tindran l’oportunitat de participar en el Investors Day EmprendeXXI, una jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l’ecosistema emprenedor i entrarà a formar part de la comunitat AlumniXXI, amb els fundadors de les empreses guanyadores des de l’inici.
Les start-ups més innovadores de Cantàbria
A més de Bambu, en l’esdeveniment han estat presents les start-ups finalistes, que han presentat els seus projectes i han estat reconegudes pels organitzadors per la seva contribució a millorar la societat. Aquestes han estat les empreses finalistes en CCAA:
- VamosRural: Es tracta d’un Netflix/Airbnb de Reservar de Turismes en el qual, a través del teu usuari i el que la intel·ligència artificial sap de tu, t’oferirà l’allotjament rural que més s’adapta a les teves preferències. A més, aquesta plataforma de Drassana també ofereix la possibilitat de reservar tot tipus d’activitats i esdeveniments en l’entorn (turisme actiu, surf, museus…). Els viatgers poden trobar ofertes personalitzades als seus gustos, assessorament sobre les destinacions del seu interès i la possibilitat de planificar les seves vacances.
- Uktena: Es tracta d’un assistent intel·ligent desenvolupat a Santander en realitat mixta desenvolupada per a PIMES que permet a persones sense formació prèvia, accedir a ocupacions que d’una altra manera estarien qualificades per a exercir, expandint així la base de treballadors disponibles per a indústries.
- Guardiscopio – IPA Tech: Aquesta eina millora la vida dels metges, fent més eficient els processos dins de l’hospital. I és que des d’aquesta start-up de Villaverde de Pontons resolen el problema de repartir de manera manual els torns i guàrdies en el sector sanitari. Gràcies a la seva intel·ligència artificial per a calcular de manera automàtica la planificació i gestió de torns, així com les guàrdies, tenint en compte les preferències de cada metge.
- Enerlence Programari Solutions: Amb Suntropy busquen des de Boo de Piélagos democratitzar la digitalització de petites i mitjanes empreses d’energia solar, oferint-los eines gestió de torns, així com les guàrdies, tenint en compte les preferències de cada metge de softwares que els permetin ser competitius enfront dels grans actors del sector energètic.
Foment de l’esperit emprenedor a Espanya i Portugal
La 16a edició dels Premis EmprendeXXI ha rebut un total de 1.135 candidatures procedents d’Espanya i Portugal, la qual cosa representa gairebé un 50% més que l’any anterior. D’aquestes més de 1.100 propostes, l’organització premiarà 19 a nivell territorial: 17 a Espanya (una per comunitat autònoma) i dues a Portugal (zona nord-centro i Lisboa-sud i Illes).
En paral·lel, també es premiarà a les empreses de qualsevol territori que ofereixin les millors solucions a alguns dels reptes actuals que afronta l’entitat i la societat en general. Les empreses seleccionades obtindran un premi en metàl·lic de 20.000 euros i les seves propostes estaran enfocades, concretament, a donar resposta a sis grans desafiaments vinculats al sector financer, les ciutats i pobles sostenibles, la protecció del planeta, la salut, la indústria agroalimentària i el sector del turisme, la restauració i l’oci.
També es lliuraran dos accèssits a l’empresa amb major impacte social i a la innovació més disruptiva. Així mateix, totes les empreses que s’han presentat als premis tenen accés a sessions formatives en línia de CaixaBank sobre algunes de les principals temàtiques d’interès per a les start-ups. A més, ENISA ofereix als qui participin en aquests premis la possibilitat d’accedir al seu finançament, que està dirigida a l’emprenedoria innovadora, a través del préstec participatiu, mitjançant les seves diferents línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso i Emprenedores Digitals.
Sobre CaixaBank DayOne
DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors.
El seu objectiu és acompanyar a totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d’actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l’ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).
A més, DayOne desenvolupa una labor de banca relacional amb els diferents actors de l’ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques. D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.
Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia. Els centres DayOne estan concebuts com hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.
Per a contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any des de la seva creació en 2007 els Premis EmprendeXXI. Aquests guardons s’han convertit en un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d’innovació oberta per a fer costat a les start-ups denominat DayOne Open Innovation Program.
Sobre ENISA
L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d’Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme) que des de 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores. L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.
Els préstecs participatius de ENISA no exigeixen més garanties que les del propi projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 milions d’euros. En 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que en 2021), per un import de més de 105,5 milions d’euros (13,6% més que en 2021), convertint-se així, en la major inversió anual de la seva història amb un nombre d’aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.200 milions d’euros i compta amb més de 8.150 préstecs desemborsats i 7.130 empreses finançades.
Sobre SODERCAN
La Societat per al Desenvolupament Regional de Cantàbria S.A. – SODERCAN, és una societat pública del Govern de Cantàbria, adscrita a la Conselleria d’Indústria, Turisme, Innovació, Transport i Comerç. SODERCAN té com a missió promoure i contribuir activament a la creació d’un entorn soci-empresarial que afavoreixi les inversions en el teixit empresarial i desenvolupi la innovació i la millora competitiva, generant valor social i mig ambiental en les empreses, administració i societat càntabra. Es constitueix com un referent de la promoció empresarial, exemple de gestió eficient i competència tècnica i integradora del compromís del Govern regional i els agents econòmics i socials per a afavorir el desenvolupament sostenible de les empreses càntabres.
A més, és un referent de la promoció empresarial, exemple de gestió eficient i competència tècnica i integradora del compromís del Govern regional i els agents econòmics i socials per a afavorir el desenvolupament sostenible de les empreses càntabres. Cerca promoure i contribuir activament a la creació d’un entorn soci-empresarial que afavoreixi les inversions en el teixit empresarial i desenvolupi la innovació i la millora competitiva, generant valor social i mig ambiental en les empreses, administració i societat càntabra.